Show simple item record

Antioxidant and pro-oxidant properties of food supplements in mixtures and their effect on selected enzymes
dc.contributor.advisorHodek, Petr
dc.creatorŠvaňová, Barbora
dc.date.accessioned2025-07-01T11:42:04Z
dc.date.available2025-07-01T11:42:04Z
dc.date.issued2025
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/199831
dc.description.abstractThis bachelor's thesis focuses on the antioxidant and pro-oxidant properties of selected food supplements and their mixtures-specifically ascorbic acid, resveratrol, and metal cations- and their effects on the activity of selected digestive enzymes. To assess the antioxidant capacity of the food supplements, two basic chemical methods (FRAP and DPPH) were used, along with a method based on fluorescent probe (DCFDA), which enabled monitoring of their pro-/antioxidant effects in a system of rat hepatocytes. The results showed that the combination of ascorbic acid and resveratrol exhibits a synergistic antioxidant effect both in chemical assays and in the rat hepatocyte model, whereas the presence of metal ions can significantly influence this activity-displaying even pro-oxidant behavior in liver cell environments. Under the given experimental conditions, no significant reduction in the activity of the digestive enzymes trypsin and α-amylase was observed with the tested substances or their mixtures. These findings do not support assumptions about the potential negative impact of these supplements on basic digestive processes. The thesis emphasizes the importance of comprehensive testing of food supplements in various experimental models and highlights the possible differences between results obtained...en_US
dc.description.abstractTato bakalářská práce se zabývá antioxidačními a pro-oxidačními vlastnostmi vybraných potravinových doplňků a jejich kombinacemi - konkrétně kyseliny askorbové, resveratrolu a kationtů kovů - a také jejich vlivem na aktivitu vybraných trávicích enzymů. Pro hodnocení antioxidační kapacity potravinových doplňků byly využity dvě základní chemické metody (FRAP a DPPH) a dále metoda s fluorescenční sondou (DCFDA), která umožnila sledovat jejich pro-/antioxidační účinky v systému potkaních hepatocytů. Výsledky ukázaly, že kombinace kyseliny askorbové a resveratrolu vykazuje synergický antioxidační efekt jak v chemických testech, tak v modelu potkaních hepatocytů, zatímco přítomnost iontů kovů může tuto aktivitu výrazně ovlivnit - v prostředí jaterních buněk dokonce pro-oxidačně. Za daných experimentálních podmínek nebylo zaznamenáno žádné signifikantní snížení aktivity trávicích enzymů trypsinu a α-amylasy způsobené testovanými látkami či jejich kombinacemi. Tyto výsledky tedy nepotvrzují domněnky o možném negativním vlivu uvedených doplňků na základní trávicí procesy. Práce podtrhuje význam komplexního testování potravinových doplňků v různých experimentálních modelech a upozorňuje na možné rozdíly mezi výsledky jednoduchých in vitro metod a komplexních buněčných systémů. Získané poznatky tak...cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakultacs_CZ
dc.subjectvitaminesen_US
dc.subjectmetal ionsen_US
dc.subjectantioxidantsen_US
dc.subjectamylaseen_US
dc.subjecttrypsinen_US
dc.subjectvitamínycs_CZ
dc.subjectionty kovůcs_CZ
dc.subjectantioxidantycs_CZ
dc.subjectamylasacs_CZ
dc.subjecttrypsincs_CZ
dc.titleAntioxidační a pro-oxidační vlastnosti potravinových doplňků ve směsích a jejich vliv na vybrané enzymycs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2025
dcterms.dateAccepted2025-06-04
dc.description.departmentDepartment of Biochemistryen_US
dc.description.departmentKatedra biochemiecs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Scienceen_US
dc.description.facultyPřírodovědecká fakultacs_CZ
dc.identifier.repId275868
dc.title.translatedAntioxidant and pro-oxidant properties of food supplements in mixtures and their effect on selected enzymesen_US
dc.contributor.refereeSmrček, Stanislav
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineBiochemistryen_US
thesis.degree.disciplineBiochemiecs_CZ
thesis.degree.programBiochemiecs_CZ
thesis.degree.programBiochemistryen_US
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csPřírodovědecká fakulta::Katedra biochemiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Science::Department of Biochemistryen_US
uk.faculty-name.csPřírodovědecká fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Scienceen_US
uk.faculty-abbr.csPřFcs_CZ
uk.degree-discipline.csBiochemiecs_CZ
uk.degree-discipline.enBiochemistryen_US
uk.degree-program.csBiochemiecs_CZ
uk.degree-program.enBiochemistryen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csTato bakalářská práce se zabývá antioxidačními a pro-oxidačními vlastnostmi vybraných potravinových doplňků a jejich kombinacemi - konkrétně kyseliny askorbové, resveratrolu a kationtů kovů - a také jejich vlivem na aktivitu vybraných trávicích enzymů. Pro hodnocení antioxidační kapacity potravinových doplňků byly využity dvě základní chemické metody (FRAP a DPPH) a dále metoda s fluorescenční sondou (DCFDA), která umožnila sledovat jejich pro-/antioxidační účinky v systému potkaních hepatocytů. Výsledky ukázaly, že kombinace kyseliny askorbové a resveratrolu vykazuje synergický antioxidační efekt jak v chemických testech, tak v modelu potkaních hepatocytů, zatímco přítomnost iontů kovů může tuto aktivitu výrazně ovlivnit - v prostředí jaterních buněk dokonce pro-oxidačně. Za daných experimentálních podmínek nebylo zaznamenáno žádné signifikantní snížení aktivity trávicích enzymů trypsinu a α-amylasy způsobené testovanými látkami či jejich kombinacemi. Tyto výsledky tedy nepotvrzují domněnky o možném negativním vlivu uvedených doplňků na základní trávicí procesy. Práce podtrhuje význam komplexního testování potravinových doplňků v různých experimentálních modelech a upozorňuje na možné rozdíly mezi výsledky jednoduchých in vitro metod a komplexních buněčných systémů. Získané poznatky tak...cs_CZ
uk.abstract.enThis bachelor's thesis focuses on the antioxidant and pro-oxidant properties of selected food supplements and their mixtures-specifically ascorbic acid, resveratrol, and metal cations- and their effects on the activity of selected digestive enzymes. To assess the antioxidant capacity of the food supplements, two basic chemical methods (FRAP and DPPH) were used, along with a method based on fluorescent probe (DCFDA), which enabled monitoring of their pro-/antioxidant effects in a system of rat hepatocytes. The results showed that the combination of ascorbic acid and resveratrol exhibits a synergistic antioxidant effect both in chemical assays and in the rat hepatocyte model, whereas the presence of metal ions can significantly influence this activity-displaying even pro-oxidant behavior in liver cell environments. Under the given experimental conditions, no significant reduction in the activity of the digestive enzymes trypsin and α-amylase was observed with the tested substances or their mixtures. These findings do not support assumptions about the potential negative impact of these supplements on basic digestive processes. The thesis emphasizes the importance of comprehensive testing of food supplements in various experimental models and highlights the possible differences between results obtained...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, Katedra biochemiecs_CZ
thesis.grade.code1
dc.contributor.consultantBělonožníková, Kateřina
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2025 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV