Antioxidační a pro-oxidační vlastnosti potravinových doplňků ve směsích a jejich vliv na vybrané enzymy
Antioxidant and pro-oxidant properties of food supplements in mixtures and their effect on selected enzymes
bakalářská práce (OBHÁJENO)

Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/199831Identifikátory
SIS: 275868
Kolekce
- Kvalifikační práce [20889]
Autor
Vedoucí práce
Konzultant práce
Bělonožníková, Kateřina
Oponent práce
Smrček, Stanislav
Fakulta / součást
Přírodovědecká fakulta
Obor
Biochemie
Katedra / ústav / klinika
Katedra biochemie
Datum obhajoby
4. 6. 2025
Nakladatel
Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakultaJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Klíčová slova (česky)
vitamíny, ionty kovů, antioxidanty, amylasa, trypsinKlíčová slova (anglicky)
vitamines, metal ions, antioxidants, amylase, trypsinTato bakalářská práce se zabývá antioxidačními a pro-oxidačními vlastnostmi vybraných potravinových doplňků a jejich kombinacemi - konkrétně kyseliny askorbové, resveratrolu a kationtů kovů - a také jejich vlivem na aktivitu vybraných trávicích enzymů. Pro hodnocení antioxidační kapacity potravinových doplňků byly využity dvě základní chemické metody (FRAP a DPPH) a dále metoda s fluorescenční sondou (DCFDA), která umožnila sledovat jejich pro-/antioxidační účinky v systému potkaních hepatocytů. Výsledky ukázaly, že kombinace kyseliny askorbové a resveratrolu vykazuje synergický antioxidační efekt jak v chemických testech, tak v modelu potkaních hepatocytů, zatímco přítomnost iontů kovů může tuto aktivitu výrazně ovlivnit - v prostředí jaterních buněk dokonce pro-oxidačně. Za daných experimentálních podmínek nebylo zaznamenáno žádné signifikantní snížení aktivity trávicích enzymů trypsinu a α-amylasy způsobené testovanými látkami či jejich kombinacemi. Tyto výsledky tedy nepotvrzují domněnky o možném negativním vlivu uvedených doplňků na základní trávicí procesy. Práce podtrhuje význam komplexního testování potravinových doplňků v různých experimentálních modelech a upozorňuje na možné rozdíly mezi výsledky jednoduchých in vitro metod a komplexních buněčných systémů. Získané poznatky tak...
This bachelor's thesis focuses on the antioxidant and pro-oxidant properties of selected food supplements and their mixtures-specifically ascorbic acid, resveratrol, and metal cations- and their effects on the activity of selected digestive enzymes. To assess the antioxidant capacity of the food supplements, two basic chemical methods (FRAP and DPPH) were used, along with a method based on fluorescent probe (DCFDA), which enabled monitoring of their pro-/antioxidant effects in a system of rat hepatocytes. The results showed that the combination of ascorbic acid and resveratrol exhibits a synergistic antioxidant effect both in chemical assays and in the rat hepatocyte model, whereas the presence of metal ions can significantly influence this activity-displaying even pro-oxidant behavior in liver cell environments. Under the given experimental conditions, no significant reduction in the activity of the digestive enzymes trypsin and α-amylase was observed with the tested substances or their mixtures. These findings do not support assumptions about the potential negative impact of these supplements on basic digestive processes. The thesis emphasizes the importance of comprehensive testing of food supplements in various experimental models and highlights the possible differences between results obtained...