Zobrazit minimální záznam

Affinity chromatography for the analysis of selected proteins in honey
dc.contributor.advisorErban, Tomáš
dc.creatorPavlovová, Anna
dc.date.accessioned2025-07-01T11:39:38Z
dc.date.available2025-07-01T11:39:38Z
dc.date.issued2025
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/199829
dc.description.abstractHoney is currently one of the most adulterated foods despite advances in analytical methods. The aim of this thesis is to use proteomic methods to contribute to the characterization of proteins in honey for quality and authenticity assessment. The potential of affinity chromatography with p-aminobenzamidine (p-ABA) as a ligand for the analysis of proteins in honey was investigated. In one part of the thesis, 10 complex honey samples were analysed, revealing the presence of proteins that do not belong in honey in 90% of the samples. Aspergillus niger α-amylase, Saccharomyces cerevisiae invertase and soybean storage proteins were identified in the honeys. These protein contaminants can enter honey in different ways, either by adding enzymatically prepared syrup to honey, feeding the bees, or in the case of α-amylase, by direct addition in attempt to increase diastase activity, which is legislatively monitored. Furthermore, adulterated acacia honey and authentic acacia honey were analysed by affinity chromatography with p-ABA as ligand. Comparison of electrophoretic profiles showed that almost all proteins in the honey were bound to p-ABA and eluted by both calcium and zinc ions, although there were differences between the fractions. Analysis of the samples using this method did not result in the...en_US
dc.description.abstractMed patří i přes pokroky ve vývoji analytických metod k nejfalšovanějším potravinám. Cílem této diplomové práce je pomocí proteomických metod přispět k charakterizaci proteinů v medu pro hodnocení kvality a autenticity. Je ověřován potenciál afinitní chromatografie s využitím p-aminobenzamidinu (p-ABA) jako ligandu pro analýzu proteinů v medu. V jedné části práce byla provedena analýza 10 komplexních vzorků medu, která odhalila v 90 % vzorků přítomnost proteinů, které do medu nepatří. V medech byla identifikována α-amylasa Aspergillus niger, invertasa Saccharomyces cerevisiae a zásobní proteiny sóji. Tyto proteinové kontaminanty se do medu mohou dostávat různými způsoby, jednak přidáváním sirupu připraveným enzymatickým způsobem, dokrmováním včel, a v případě α-amylasy je pravděpodobný také cílený přídavek pro zvýšení diastázové aktivity, která je legislativně sledovaná. Dále byl pomocí afinitní chromatografie s p-ABA jako ligandem byl analyzován falšovaný akátový med a autentický akátový med. Srovnáním elektroforetických profilů se ukázalo, že téměř všechny proteiny v medu se navázaly na p-ABA a byly eluovány vápenatými i zinečnatými ionty, ačkoliv mezi frakcemi byly rozdíly. Analýza vzorků touto metodou sice nevedla k izolaci cizích proteinů, ale umožnila identifikaci různých vápníkově a zinkově...cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakultacs_CZ
dc.subjectalpha-amylaseen_US
dc.subjectinvertaseen_US
dc.subjectp-aminobenzamidineen_US
dc.subjectaffinity chromatographyen_US
dc.subjectproteomicsen_US
dc.subjectalfa-amylasacs_CZ
dc.subjectinvertasacs_CZ
dc.subjectp-aminobenzamidincs_CZ
dc.subjectafinitní chromatografiecs_CZ
dc.subjectproteomikacs_CZ
dc.titleAfinitní chromatografie pro analýzu vybraných proteinů v meducs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2025
dcterms.dateAccepted2025-06-04
dc.description.departmentDepartment of Analytical Chemistryen_US
dc.description.departmentKatedra analytické chemiecs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Scienceen_US
dc.description.facultyPřírodovědecká fakultacs_CZ
dc.identifier.repId263984
dc.title.translatedAffinity chromatography for the analysis of selected proteins in honeyen_US
dc.contributor.refereeHrabák, Jaroslav
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineAnalytical Chemistryen_US
thesis.degree.disciplineAnalytická chemiecs_CZ
thesis.degree.programAnalytická chemiecs_CZ
thesis.degree.programAnalytical Chemistryen_US
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csPřírodovědecká fakulta::Katedra analytické chemiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Science::Department of Analytical Chemistryen_US
uk.faculty-name.csPřírodovědecká fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Scienceen_US
uk.faculty-abbr.csPřFcs_CZ
uk.degree-discipline.csAnalytická chemiecs_CZ
uk.degree-discipline.enAnalytical Chemistryen_US
uk.degree-program.csAnalytická chemiecs_CZ
uk.degree-program.enAnalytical Chemistryen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csMed patří i přes pokroky ve vývoji analytických metod k nejfalšovanějším potravinám. Cílem této diplomové práce je pomocí proteomických metod přispět k charakterizaci proteinů v medu pro hodnocení kvality a autenticity. Je ověřován potenciál afinitní chromatografie s využitím p-aminobenzamidinu (p-ABA) jako ligandu pro analýzu proteinů v medu. V jedné části práce byla provedena analýza 10 komplexních vzorků medu, která odhalila v 90 % vzorků přítomnost proteinů, které do medu nepatří. V medech byla identifikována α-amylasa Aspergillus niger, invertasa Saccharomyces cerevisiae a zásobní proteiny sóji. Tyto proteinové kontaminanty se do medu mohou dostávat různými způsoby, jednak přidáváním sirupu připraveným enzymatickým způsobem, dokrmováním včel, a v případě α-amylasy je pravděpodobný také cílený přídavek pro zvýšení diastázové aktivity, která je legislativně sledovaná. Dále byl pomocí afinitní chromatografie s p-ABA jako ligandem byl analyzován falšovaný akátový med a autentický akátový med. Srovnáním elektroforetických profilů se ukázalo, že téměř všechny proteiny v medu se navázaly na p-ABA a byly eluovány vápenatými i zinečnatými ionty, ačkoliv mezi frakcemi byly rozdíly. Analýza vzorků touto metodou sice nevedla k izolaci cizích proteinů, ale umožnila identifikaci různých vápníkově a zinkově...cs_CZ
uk.abstract.enHoney is currently one of the most adulterated foods despite advances in analytical methods. The aim of this thesis is to use proteomic methods to contribute to the characterization of proteins in honey for quality and authenticity assessment. The potential of affinity chromatography with p-aminobenzamidine (p-ABA) as a ligand for the analysis of proteins in honey was investigated. In one part of the thesis, 10 complex honey samples were analysed, revealing the presence of proteins that do not belong in honey in 90% of the samples. Aspergillus niger α-amylase, Saccharomyces cerevisiae invertase and soybean storage proteins were identified in the honeys. These protein contaminants can enter honey in different ways, either by adding enzymatically prepared syrup to honey, feeding the bees, or in the case of α-amylase, by direct addition in attempt to increase diastase activity, which is legislatively monitored. Furthermore, adulterated acacia honey and authentic acacia honey were analysed by affinity chromatography with p-ABA as ligand. Comparison of electrophoretic profiles showed that almost all proteins in the honey were bound to p-ABA and eluted by both calcium and zinc ions, although there were differences between the fractions. Analysis of the samples using this method did not result in the...en_US
uk.file-availabilityN
uk.grantorUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, Katedra analytické chemiecs_CZ
thesis.grade.code1
dc.contributor.consultantBosáková, Zuzana
uk.publication-placePrahacs_CZ
dc.date.embargoEndDate17-10-2026
uk.embargo.reasonOchrana informací chráněných zvláštním zákonemcs
uk.embargo.reasonProtection of information protected by a special lawen
uk.thesis.defenceStatusO


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2025 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV