Zobrazit minimální záznam

New Materials to Support the Teaching of Biochemistry in Secondary Schools - Carbohydrates and Other Selected Nutrients and Their Role in Nutrition and Human Health
dc.contributor.advisorMartínek, Václav
dc.creatorHonomichl, Petr
dc.date.accessioned2024-11-29T10:59:31Z
dc.date.available2024-11-29T10:59:31Z
dc.date.issued2024
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/194940
dc.description.abstractLidstvo v průběhu své historie prošlo řadou změn, přičemž mezi nejvýznamnější patří změna našeho stravování, především co se týče složení a množství konzumovaných produktů. Typický je nárůst množství potravin s převahou sacharidů, což v kombinaci s nedostatkem pohybu vede k rozvoji obezity a souvisejících civilizačních chorob. U postižených jedinců se také významně snižuje délka a kvalita života. Navíc s rostoucím počtem jedinců trpících civilizačními chorobami narůstají i náklady na zdravotní péči. Stát a některé části společnosti si tyto neblahé důsledky uvědomují a snaží se lidem poskytovat vzdělání v této problematice prostřednictvím různých podpůrných a vzdělávacích programů. Avšak proti tomuto úsilí působí politika průmyslových společností, jejichž komerčním zájmem je prodej vysoce průmyslově zpracovaných potravin. Ty nám podbízejí potraviny obvykle s lákavou chutí, ale se zcela nevhodným nutričním složením. To může být hlavním faktorem přispívajícím k nevhodným stravovacím návykům značné části populace. Člověk, kterému se v dané oblasti dostalo kvalitního vzdělání, a který rozumí základním procesům probíhajícím v lidském těle, se může o svém stravování správně rozhodovat sám a nepodlehne snadno manipulacím či reklamním sloganům. Proto je důležité předávání porozumění a pochopení vztahu mezi...cs_CZ
dc.description.abstractHumanity has undergone many changes throughout its history, with one of the most significant being the change in our diet, particularly in the composition and quantity of products consumed. An increase in the amount of carbohydrate-dominated foods has been typical, which, combined with a lack of exercise, has led to the development of obesity and related to civilisation diseases. Affected individuals also experience a significant reduction in life expectancy and quality of life. In addition, as the number of individuals suffering from civilisation disease increases, so do the costs of healthcare. The state and some sections of society are aware of these dire consequences and are trying to educate people on these issues through various support and education programmes. However, these efforts are counteracted by the policies of industrial companies whose commercial interest is to sell highly processed food. They provide us with food products that usually have an appealing taste but a completely inappropriate nutritional composition. This may be a major factor contributing to the unhealthy eating habits of a significant proportion of the population. A person who has received good education in the field and who understands the basic processes of the human body can make right decisions about his or her...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakultacs_CZ
dc.titleNové materiály na podporu výuky biochemie na SŠ - Sacharidy a další vybrané nutrienty a jejich role ve stravování a zdraví člověkacs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2024
dcterms.dateAccepted2024-09-19
dc.description.departmentDepartment of Chemistry Educationen_US
dc.description.departmentKatedra učitelství a didaktiky chemiecs_CZ
dc.description.facultyPřírodovědecká fakultacs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Scienceen_US
dc.identifier.repId240971
dc.title.translatedNew Materials to Support the Teaching of Biochemistry in Secondary Schools - Carbohydrates and Other Selected Nutrients and Their Role in Nutrition and Human Healthen_US
dc.contributor.refereeTeplá, Milada
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineTeacher Education of Chemistry for Upper Secondary Schoolsen_US
thesis.degree.disciplineUčitelství chemie pro střední školycs_CZ
thesis.degree.programTeacher Education of Chemistry for Upper Secondary Schoolsen_US
thesis.degree.programUčitelství chemie pro střední školycs_CZ
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csPřírodovědecká fakulta::Katedra učitelství a didaktiky chemiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Science::Department of Chemistry Educationen_US
uk.faculty-name.csPřírodovědecká fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Scienceen_US
uk.faculty-abbr.csPřFcs_CZ
uk.degree-discipline.csUčitelství chemie pro střední školycs_CZ
uk.degree-discipline.enTeacher Education of Chemistry for Upper Secondary Schoolsen_US
uk.degree-program.csUčitelství chemie pro střední školycs_CZ
uk.degree-program.enTeacher Education of Chemistry for Upper Secondary Schoolsen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csLidstvo v průběhu své historie prošlo řadou změn, přičemž mezi nejvýznamnější patří změna našeho stravování, především co se týče složení a množství konzumovaných produktů. Typický je nárůst množství potravin s převahou sacharidů, což v kombinaci s nedostatkem pohybu vede k rozvoji obezity a souvisejících civilizačních chorob. U postižených jedinců se také významně snižuje délka a kvalita života. Navíc s rostoucím počtem jedinců trpících civilizačními chorobami narůstají i náklady na zdravotní péči. Stát a některé části společnosti si tyto neblahé důsledky uvědomují a snaží se lidem poskytovat vzdělání v této problematice prostřednictvím různých podpůrných a vzdělávacích programů. Avšak proti tomuto úsilí působí politika průmyslových společností, jejichž komerčním zájmem je prodej vysoce průmyslově zpracovaných potravin. Ty nám podbízejí potraviny obvykle s lákavou chutí, ale se zcela nevhodným nutričním složením. To může být hlavním faktorem přispívajícím k nevhodným stravovacím návykům značné části populace. Člověk, kterému se v dané oblasti dostalo kvalitního vzdělání, a který rozumí základním procesům probíhajícím v lidském těle, se může o svém stravování správně rozhodovat sám a nepodlehne snadno manipulacím či reklamním sloganům. Proto je důležité předávání porozumění a pochopení vztahu mezi...cs_CZ
uk.abstract.enHumanity has undergone many changes throughout its history, with one of the most significant being the change in our diet, particularly in the composition and quantity of products consumed. An increase in the amount of carbohydrate-dominated foods has been typical, which, combined with a lack of exercise, has led to the development of obesity and related to civilisation diseases. Affected individuals also experience a significant reduction in life expectancy and quality of life. In addition, as the number of individuals suffering from civilisation disease increases, so do the costs of healthcare. The state and some sections of society are aware of these dire consequences and are trying to educate people on these issues through various support and education programmes. However, these efforts are counteracted by the policies of industrial companies whose commercial interest is to sell highly processed food. They provide us with food products that usually have an appealing taste but a completely inappropriate nutritional composition. This may be a major factor contributing to the unhealthy eating habits of a significant proportion of the population. A person who has received good education in the field and who understands the basic processes of the human body can make right decisions about his or her...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, Katedra učitelství a didaktiky chemiecs_CZ
thesis.grade.code1
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV