Nové materiály na podporu výuky biochemie na SŠ - Sacharidy a další vybrané nutrienty a jejich role ve stravování a zdraví člověka
New Materials to Support the Teaching of Biochemistry in Secondary Schools - Carbohydrates and Other Selected Nutrients and Their Role in Nutrition and Human Health
diploma thesis (DEFENDED)

View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/194940Identifiers
Study Information System: 240971
Collections
- Kvalifikační práce [20332]
Author
Advisor
Referee
Teplá, Milada
Faculty / Institute
Faculty of Science
Discipline
Teacher Education of Chemistry for Upper Secondary Schools
Department
Department of Chemistry Education
Date of defense
19. 9. 2024
Publisher
Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakultaLanguage
Czech
Grade
Excellent
Lidstvo v průběhu své historie prošlo řadou změn, přičemž mezi nejvýznamnější patří změna našeho stravování, především co se týče složení a množství konzumovaných produktů. Typický je nárůst množství potravin s převahou sacharidů, což v kombinaci s nedostatkem pohybu vede k rozvoji obezity a souvisejících civilizačních chorob. U postižených jedinců se také významně snižuje délka a kvalita života. Navíc s rostoucím počtem jedinců trpících civilizačními chorobami narůstají i náklady na zdravotní péči. Stát a některé části společnosti si tyto neblahé důsledky uvědomují a snaží se lidem poskytovat vzdělání v této problematice prostřednictvím různých podpůrných a vzdělávacích programů. Avšak proti tomuto úsilí působí politika průmyslových společností, jejichž komerčním zájmem je prodej vysoce průmyslově zpracovaných potravin. Ty nám podbízejí potraviny obvykle s lákavou chutí, ale se zcela nevhodným nutričním složením. To může být hlavním faktorem přispívajícím k nevhodným stravovacím návykům značné části populace. Člověk, kterému se v dané oblasti dostalo kvalitního vzdělání, a který rozumí základním procesům probíhajícím v lidském těle, se může o svém stravování správně rozhodovat sám a nepodlehne snadno manipulacím či reklamním sloganům. Proto je důležité předávání porozumění a pochopení vztahu mezi...
Humanity has undergone many changes throughout its history, with one of the most significant being the change in our diet, particularly in the composition and quantity of products consumed. An increase in the amount of carbohydrate-dominated foods has been typical, which, combined with a lack of exercise, has led to the development of obesity and related to civilisation diseases. Affected individuals also experience a significant reduction in life expectancy and quality of life. In addition, as the number of individuals suffering from civilisation disease increases, so do the costs of healthcare. The state and some sections of society are aware of these dire consequences and are trying to educate people on these issues through various support and education programmes. However, these efforts are counteracted by the policies of industrial companies whose commercial interest is to sell highly processed food. They provide us with food products that usually have an appealing taste but a completely inappropriate nutritional composition. This may be a major factor contributing to the unhealthy eating habits of a significant proportion of the population. A person who has received good education in the field and who understands the basic processes of the human body can make right decisions about his or her...