Zobrazit minimální záznam

The use of mass spectrometer for aminoacid analysis
dc.contributor.advisorKavan, Daniel
dc.creatorMatoušková, Zuzana
dc.date.accessioned2018-11-02T11:39:51Z
dc.date.available2018-11-02T11:39:51Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/103510
dc.description.abstractAmino acid analysis is used across many disciplines. However, it carries certain problems such as missing asparagine, glutamine and tryptophan, due to the primary purpose for which it was developer. Nevertheless, there are many applications in which these missing amino acids need to be quantified as well. A faster but less sensitive alternative would be the mass spectrometry detection, which also makes it possible to analyze other metabolites and non-amino compounds. It is necessary to know all the possibilities and limits of the newly developed method to be applicable to the full benefit. This bachelor thesis involves both a method in which individual amino acids are separated using hydrophilic interaction chromatography and subsequently detected by mass spectrometry as well as its basic characterization and comparison with a commonly used fluorescence method commercially available from Waters.en_US
dc.description.abstractAminokyselinová analýza našla v průběhu let uplatnění napříč mnoha obory. Díky prvotnímu účelu, pro který byla vyvinuta si s sebou nese určité problémy jako je např. chybějící asparagin, glutamin a tryptofan. Existuje spoustu aplikací, ve kterých je potřeba kvantifikovat i tyto chybějící aminokyseliny. Rychlejší, ale méně citlivou alternativou by mohla být detekce pomocí hmotnostní spektrometrie, která navíc umožňuje analýzu i ostatních metabolitů a látek bez aminoskupiny. Aby byla nově vyvinutá metoda užitečná je potřeba znát její možnosti a limity. Tato práce zahrnuje jak metodu, ve které se jednotlivé aminokyseliny separují na hydrofilní interakční chromatografii a následně detekují pomocí hmotnostní spektrometrie, tak její základní charakterizaci a porovnání s dosud běžně používanou fluorescenční metodou, komerčně dostupnou od firmy Waters.cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakultacs_CZ
dc.titleVyužití hmotnostního spektrometru při aminokyselinové analýzecs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2018
dcterms.dateAccepted2018-06-12
dc.description.departmentKatedra biochemiecs_CZ
dc.description.departmentDepartment of Biochemistryen_US
dc.description.facultyFaculty of Scienceen_US
dc.description.facultyPřírodovědecká fakultacs_CZ
dc.identifier.repId196580
dc.title.translatedThe use of mass spectrometer for aminoacid analysisen_US
dc.contributor.refereeKukačka, Zdeněk
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineBiochemistryen_US
thesis.degree.disciplineBiochemiecs_CZ
thesis.degree.programBiochemiecs_CZ
thesis.degree.programBiochemistryen_US
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csPřírodovědecká fakulta::Katedra biochemiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Science::Department of Biochemistryen_US
uk.faculty-name.csPřírodovědecká fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Scienceen_US
uk.faculty-abbr.csPřFcs_CZ
uk.degree-discipline.csBiochemiecs_CZ
uk.degree-discipline.enBiochemistryen_US
uk.degree-program.csBiochemiecs_CZ
uk.degree-program.enBiochemistryen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csAminokyselinová analýza našla v průběhu let uplatnění napříč mnoha obory. Díky prvotnímu účelu, pro který byla vyvinuta si s sebou nese určité problémy jako je např. chybějící asparagin, glutamin a tryptofan. Existuje spoustu aplikací, ve kterých je potřeba kvantifikovat i tyto chybějící aminokyseliny. Rychlejší, ale méně citlivou alternativou by mohla být detekce pomocí hmotnostní spektrometrie, která navíc umožňuje analýzu i ostatních metabolitů a látek bez aminoskupiny. Aby byla nově vyvinutá metoda užitečná je potřeba znát její možnosti a limity. Tato práce zahrnuje jak metodu, ve které se jednotlivé aminokyseliny separují na hydrofilní interakční chromatografii a následně detekují pomocí hmotnostní spektrometrie, tak její základní charakterizaci a porovnání s dosud běžně používanou fluorescenční metodou, komerčně dostupnou od firmy Waters.cs_CZ
uk.abstract.enAmino acid analysis is used across many disciplines. However, it carries certain problems such as missing asparagine, glutamine and tryptophan, due to the primary purpose for which it was developer. Nevertheless, there are many applications in which these missing amino acids need to be quantified as well. A faster but less sensitive alternative would be the mass spectrometry detection, which also makes it possible to analyze other metabolites and non-amino compounds. It is necessary to know all the possibilities and limits of the newly developed method to be applicable to the full benefit. This bachelor thesis involves both a method in which individual amino acids are separated using hydrophilic interaction chromatography and subsequently detected by mass spectrometry as well as its basic characterization and comparison with a commonly used fluorescence method commercially available from Waters.en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, Katedra biochemiecs_CZ
thesis.grade.code1


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV