Zobrazit minimální záznam

National cuissine as a social and cultural decision
dc.contributor.advisorSoukup, Václav
dc.creatorMareš, Jiří
dc.date.accessioned2017-03-27T12:24:56Z
dc.date.available2017-03-27T12:24:56Z
dc.date.issued2006
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/4581
dc.description.abstractPředmětem mé diplomové práce je teoretická analýza národní kuchyně jako základního atributu kultury v čase a prostoru. Studium potravinových strategií a nutričních zvyklostí patří k tradičním tématickým okruhům sociální a kulturní antropologie. Je evidentní, že každá historická nebo lokální kultura byla nucena využívat surovinové a energetické zdroje v závislosti na prostředí, ve kterém existovala. Není náhodou, že výzkum vzniku a fungování lokálních kultur v konkrétním ekologickém a potravinovém kontextu vedl ke vzniku jednoho z nejvýznamnějších směrů kulturní antropologie 2. poloviny 20. století - kulturní ekologie a kulturního materialismu. Významnou složkou adaptace člověka k vnějšímu prostředí je právě potravinová strategie. V průběhu vývoje lidské společnosti jednotlivé kultury vytvořily široké spektrum tzv. národních kuchyní. Podle mého názoru potravinové strategie a s nimi spjaté kulturní tradice výrazně odrážejí způsob života každé společnosti. Proto jsem se rozhodl tento úhel pohledu uplatnit ve své diplomové práci věnované teoretické analýze národních kuchyní jako sociokulturního jevu v čase a prostoru.cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Filozofická fakultacs_CZ
dc.titleNárodní kuchyně jako sociokulturní jevcs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2006
dcterms.dateAccepted2006-05-25
dc.description.departmentÚstav etnologiecs_CZ
dc.description.departmentInstitute of Ethnologyen_US
dc.description.facultyFilozofická fakultacs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Artsen_US
dc.identifier.repId26731
dc.title.translatedNational cuissine as a social and cultural decisionen_US
dc.contributor.refereeMatějů, Martin
dc.identifier.aleph000966477
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelmagisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineCultural Studiesen_US
thesis.degree.disciplineKulturologiecs_CZ
thesis.degree.programTheory and History of Art and Cultureen_US
thesis.degree.programObecná teorie a dějiny umění a kulturycs_CZ
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFilozofická fakulta::Ústav etnologiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Arts::Institute of Ethnologyen_US
uk.faculty-name.csFilozofická fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Artsen_US
uk.faculty-abbr.csFFcs_CZ
uk.degree-discipline.csKulturologiecs_CZ
uk.degree-discipline.enCultural Studiesen_US
uk.degree-program.csObecná teorie a dějiny umění a kulturycs_CZ
uk.degree-program.enTheory and History of Art and Cultureen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csPředmětem mé diplomové práce je teoretická analýza národní kuchyně jako základního atributu kultury v čase a prostoru. Studium potravinových strategií a nutričních zvyklostí patří k tradičním tématickým okruhům sociální a kulturní antropologie. Je evidentní, že každá historická nebo lokální kultura byla nucena využívat surovinové a energetické zdroje v závislosti na prostředí, ve kterém existovala. Není náhodou, že výzkum vzniku a fungování lokálních kultur v konkrétním ekologickém a potravinovém kontextu vedl ke vzniku jednoho z nejvýznamnějších směrů kulturní antropologie 2. poloviny 20. století - kulturní ekologie a kulturního materialismu. Významnou složkou adaptace člověka k vnějšímu prostředí je právě potravinová strategie. V průběhu vývoje lidské společnosti jednotlivé kultury vytvořily široké spektrum tzv. národních kuchyní. Podle mého názoru potravinové strategie a s nimi spjaté kulturní tradice výrazně odrážejí způsob života každé společnosti. Proto jsem se rozhodl tento úhel pohledu uplatnit ve své diplomové práci věnované teoretické analýze národních kuchyní jako sociokulturního jevu v čase a prostoru.cs_CZ
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Filozofická fakulta, Ústav etnologiecs_CZ
dc.identifier.lisID990009664770106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV