Národní kuchyně jako sociokulturní jev
National cuissine as a social and cultural decision
diploma thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/4581Identifiers
Study Information System: 26731
Collections
- Kvalifikační práce [23976]
Author
Advisor
Referee
Matějů, Martin
Faculty / Institute
Faculty of Arts
Discipline
Cultural Studies
Department
Institute of Ethnology
Date of defense
25. 5. 2006
Publisher
Univerzita Karlova, Filozofická fakultaLanguage
Czech
Grade
Excellent
Předmětem mé diplomové práce je teoretická analýza národní kuchyně jako základního atributu kultury v čase a prostoru. Studium potravinových strategií a nutričních zvyklostí patří k tradičním tématickým okruhům sociální a kulturní antropologie. Je evidentní, že každá historická nebo lokální kultura byla nucena využívat surovinové a energetické zdroje v závislosti na prostředí, ve kterém existovala. Není náhodou, že výzkum vzniku a fungování lokálních kultur v konkrétním ekologickém a potravinovém kontextu vedl ke vzniku jednoho z nejvýznamnějších směrů kulturní antropologie 2. poloviny 20. století - kulturní ekologie a kulturního materialismu. Významnou složkou adaptace člověka k vnějšímu prostředí je právě potravinová strategie. V průběhu vývoje lidské společnosti jednotlivé kultury vytvořily široké spektrum tzv. národních kuchyní. Podle mého názoru potravinové strategie a s nimi spjaté kulturní tradice výrazně odrážejí způsob života každé společnosti. Proto jsem se rozhodl tento úhel pohledu uplatnit ve své diplomové práci věnované teoretické analýze národních kuchyní jako sociokulturního jevu v čase a prostoru.