Národní kuchyně jako sociokulturní jev
National cuissine as a social and cultural decision
diplomová práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/4581Identifikátory
SIS: 26731
Kolekce
- Kvalifikační práce [23975]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Matějů, Martin
Fakulta / součást
Filozofická fakulta
Obor
Kulturologie
Katedra / ústav / klinika
Ústav etnologie
Datum obhajoby
25. 5. 2006
Nakladatel
Univerzita Karlova, Filozofická fakultaJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Předmětem mé diplomové práce je teoretická analýza národní kuchyně jako základního atributu kultury v čase a prostoru. Studium potravinových strategií a nutričních zvyklostí patří k tradičním tématickým okruhům sociální a kulturní antropologie. Je evidentní, že každá historická nebo lokální kultura byla nucena využívat surovinové a energetické zdroje v závislosti na prostředí, ve kterém existovala. Není náhodou, že výzkum vzniku a fungování lokálních kultur v konkrétním ekologickém a potravinovém kontextu vedl ke vzniku jednoho z nejvýznamnějších směrů kulturní antropologie 2. poloviny 20. století - kulturní ekologie a kulturního materialismu. Významnou složkou adaptace člověka k vnějšímu prostředí je právě potravinová strategie. V průběhu vývoje lidské společnosti jednotlivé kultury vytvořily široké spektrum tzv. národních kuchyní. Podle mého názoru potravinové strategie a s nimi spjaté kulturní tradice výrazně odrážejí způsob života každé společnosti. Proto jsem se rozhodl tento úhel pohledu uplatnit ve své diplomové práci věnované teoretické analýze národních kuchyní jako sociokulturního jevu v čase a prostoru.