Zobrazit minimální záznam

Expression and characterization of a novel fungal chitin deacetylase
dc.contributor.advisorBojarová, Pavla
dc.creatorMedek, Juraj
dc.date.accessioned2025-07-01T10:00:25Z
dc.date.available2025-07-01T10:00:25Z
dc.date.issued2025
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/199747
dc.description.abstractChitin is the second most abundant biopolymer in nature. Its derivatives chitosan and especially chitooligosaccharides exhibit a broad spectrum of biological activities with applications in biomedicine, agriculture, food industry, cosmetics and other fields. Chitooligosaccharides (COS) are characterized by their degree of polymerization, degree of acetylation and pattern of acetylation. Their synthesis is mostly carried out by chemical methods, which bring unwanted negative effects on the environment. Therefore, the biotechnological method of COS synthesis has recently become the focus of research. Biotechnological methods involve the use of specific enzymes, such as chitinases, chitosanases and chitin deacetylases for an efficient, reliable and sustainable synthesis of defined COS. The aim of this study was the expression of a novel fungal chitin deacetylase from Aspergillus flavus (AfCDA) in the Pichia pastoris expression system, its purification by FPLC and the study of its properties and catalytic abilities. Expression and production of the enzyme was successfully carried out at a scale of about 1 g/l of production medium. Its subsequent purification by FPLC failed to yield an enzyme isolate, and therefore, a concentrate of unpurified medium was used in reactions instead. The results of LC-MS...en_US
dc.description.abstractChitin je druhým nejrozšířenejším biopolymerem v přírodě. Jeho deriváty chitosan a zejména chitooligosacharidy vykazují široké spektrum biologických aktivit a jsou využitelné v biomedicíně, zemědělství, potravinářství, kosmetice a dalších oborech. Chitooligosacharidy (COS) jsou charakterizovány stupněm polymerace, stupněm acetylace a vzorem acetylace. Jejich syntéza je prováděna nejčastěji chemickými metodami, které mají ale nežádoucí negativní vliv na životní prostředí. Proto se v poslední době stala biotechnologická cesta jejich syntézy cílem mnoha výzkumů. Biotechnologické metody využívají enzymy jako chitinasy, chitosanasy a chitindeacetylasy pro efektivní, spolehlivou a ekologicky udržitelnou syntézu definovaných COS. Bohužel v současnosti stále nejsou k dispozici metody pro robustní biosyntézu definovaných chitooligosacharidů v průmyslovém měřítku. Cílem této práce byla exprese nové fungální chitin deacetylasy z Aspergillus flavus (AfCDA) v expresním systému Pichia pastoris, její purifikace pomocí FPLC a studium jejích vlastností a katalytických schopností. Exprese a produkce enzymu byla úspěšně provedena v měřítku přibližně 1 g/l produkčního média. Purifikací produkčních médií pomocí FPLC se nepodařilo získat enzymový izolát, a proto bylo v reakčních směsích používáno koncentrované...cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakultacs_CZ
dc.subjectdeacetylationen_US
dc.subjectHPLCen_US
dc.subjectchitooligosaccharideen_US
dc.subjectPichia pastorisen_US
dc.subjectdeacetylacecs_CZ
dc.subjectHPLCcs_CZ
dc.subjectchitooligosacharidcs_CZ
dc.subjectPichia pastoriscs_CZ
dc.titleExprese a charakterizace nové fungální chitindeacetylasycs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2025
dcterms.dateAccepted2025-06-04
dc.description.departmentDepartment of Biochemistryen_US
dc.description.departmentKatedra biochemiecs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Scienceen_US
dc.description.facultyPřírodovědecká fakultacs_CZ
dc.identifier.repId265612
dc.title.translatedExpression and characterization of a novel fungal chitin deacetylaseen_US
dc.contributor.refereeDračínská, Helena
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineBiochemistryen_US
thesis.degree.disciplineBiochemiecs_CZ
thesis.degree.programBiochemiecs_CZ
thesis.degree.programBiochemistryen_US
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csPřírodovědecká fakulta::Katedra biochemiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Science::Department of Biochemistryen_US
uk.faculty-name.csPřírodovědecká fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Scienceen_US
uk.faculty-abbr.csPřFcs_CZ
uk.degree-discipline.csBiochemiecs_CZ
uk.degree-discipline.enBiochemistryen_US
uk.degree-program.csBiochemiecs_CZ
uk.degree-program.enBiochemistryen_US
thesis.grade.csVelmi dobřecs_CZ
thesis.grade.enVery gooden_US
uk.abstract.csChitin je druhým nejrozšířenejším biopolymerem v přírodě. Jeho deriváty chitosan a zejména chitooligosacharidy vykazují široké spektrum biologických aktivit a jsou využitelné v biomedicíně, zemědělství, potravinářství, kosmetice a dalších oborech. Chitooligosacharidy (COS) jsou charakterizovány stupněm polymerace, stupněm acetylace a vzorem acetylace. Jejich syntéza je prováděna nejčastěji chemickými metodami, které mají ale nežádoucí negativní vliv na životní prostředí. Proto se v poslední době stala biotechnologická cesta jejich syntézy cílem mnoha výzkumů. Biotechnologické metody využívají enzymy jako chitinasy, chitosanasy a chitindeacetylasy pro efektivní, spolehlivou a ekologicky udržitelnou syntézu definovaných COS. Bohužel v současnosti stále nejsou k dispozici metody pro robustní biosyntézu definovaných chitooligosacharidů v průmyslovém měřítku. Cílem této práce byla exprese nové fungální chitin deacetylasy z Aspergillus flavus (AfCDA) v expresním systému Pichia pastoris, její purifikace pomocí FPLC a studium jejích vlastností a katalytických schopností. Exprese a produkce enzymu byla úspěšně provedena v měřítku přibližně 1 g/l produkčního média. Purifikací produkčních médií pomocí FPLC se nepodařilo získat enzymový izolát, a proto bylo v reakčních směsích používáno koncentrované...cs_CZ
uk.abstract.enChitin is the second most abundant biopolymer in nature. Its derivatives chitosan and especially chitooligosaccharides exhibit a broad spectrum of biological activities with applications in biomedicine, agriculture, food industry, cosmetics and other fields. Chitooligosaccharides (COS) are characterized by their degree of polymerization, degree of acetylation and pattern of acetylation. Their synthesis is mostly carried out by chemical methods, which bring unwanted negative effects on the environment. Therefore, the biotechnological method of COS synthesis has recently become the focus of research. Biotechnological methods involve the use of specific enzymes, such as chitinases, chitosanases and chitin deacetylases for an efficient, reliable and sustainable synthesis of defined COS. The aim of this study was the expression of a novel fungal chitin deacetylase from Aspergillus flavus (AfCDA) in the Pichia pastoris expression system, its purification by FPLC and the study of its properties and catalytic abilities. Expression and production of the enzyme was successfully carried out at a scale of about 1 g/l of production medium. Its subsequent purification by FPLC failed to yield an enzyme isolate, and therefore, a concentrate of unpurified medium was used in reactions instead. The results of LC-MS...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, Katedra biochemiecs_CZ
thesis.grade.code2
dc.contributor.consultantSlámová, Kristýna
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2025 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV