Determination of the lipophilicity of fluorinated saccharides
Stanovení lipofility fluorovaných sacharidů
diplomová práce (OBHÁJENO)

Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/199716Identifikátory
SIS: 264915
Kolekce
- Kvalifikační práce [20889]
Autor
Vedoucí práce
Konzultant práce
Karban, Jindřich
Oponent práce
Křížek, Tomáš
Fakulta / součást
Přírodovědecká fakulta
Obor
Analytická chemie
Katedra / ústav / klinika
Katedra analytické chemie
Datum obhajoby
3. 6. 2025
Nakladatel
Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakultaJazyk
Angličtina
Známka
Výborně
Tématem této diplomové práce je stanovení lipofility fluorovaných β-methyl glykosidů disacharidu D-laktosy (laktosidů) a vývoj vhodných analytických metod pro tento účel. Lipofilita byla nejprve stanovena přímou metodou termodynamického rozdělení zkoumané látky mezi vodu a n-oktanol. Hodnoty dekadických logaritmů rozdělovacích koeficientů zkoumaných látek (log P) byly vypočteny z integrálních intenzit jejich 19 F NMR signálů v n- oktanolové a vodné fázi.1 Následně byla vyvinuta alternativní metoda stanovení relativní lipofility jednotlivých laktosidů, založená na porovnání retenčních časů získaných hydrofilní interakční kapalinovou chromatografií (HILIC). Jako detekční metoda byla zvolena vysoce rozlišená hmotnostní spektrometrie (HRMS). Hodnoty získané metodou 19 F NMR byly porovnány s novou HILIC metodou a byla hodnocena použitelnost postupu HILIC-HRMS pro stanovení lipofility deoxyfluorovaných sacharidů. Experimentálně získané hodnoty log P byly také porovnány s hodnotami predikovanými metodou COSMO-RS. Stanovení metodou termodynamického rozdělení poskytlo výsledky v dobré shodě s výpočetní predikcí, zatímco metoda HILIC-HRMS poskytla u některých látek výsledky rozdílné. Reference (1) Linclau, B.; Wang, Z.; Compain, G.; Paumelle, V.; Fontenelle, C. Q.; Wells, N.; Weymouth-Wilson, A....
The topic of this master's thesis is determining the lipophilicity of fluorinated β-methyl glycosides of the disaccharide D-lactose (lactosides) and developing suitable analytical methods for this purpose. Lipophilicity was first determined by the direct method of thermodynamic partition of the investigated substance between water and n-octanol. The values of the decadic logarithms of the partition coefficients of the studied substances (log P) were calculated from the integral intensities of their 19 F NMR signals in the n-octanol and aqueous phases.1 Subsequently, an alternative method for determining the relative lipophilicity of individual lactosides was developed, based on the comparison of retention times obtained through hydrophilic interaction liquid chromatography (HILIC). High-resolution mass spectrometry (HRMS) was selected as the detection method. The values obtained by the 19 F NMR method were compared with those derived from the new HILIC method, and the applicability of the HILIC-HRMS procedure for determining carbohydrate lipophilicity was evaluated. Experimentally obtained log P values were also compared with values predicted by the COSMO-RS method. The thermodynamic partitioning method provided results that were in good agreement with computational predictions, while the...