Show simple item record

Diet and temperature induced changes in the biology of brown adipose tissue in two mouse strains with different susceptibility to obesity
dc.contributor.advisorJanovská, Petra
dc.creatorBeranová, Kristýna
dc.date.accessioned2025-06-25T09:05:16Z
dc.date.available2025-06-25T09:05:16Z
dc.date.issued2025
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/199352
dc.description.abstractHnědá tuková tkáň (BAT) je termogenní orgán, který produkuje teplo prostřednictvím netřesové termogeneze (NST) využitím odpřahujícího proteinu 1 (UCP1), který umožňuje přeměnu energie na teplo místo tvorby ATP. Vzhledem k možnosti tak potenciálně ovlivňovat energetickou bilanci organismu, stala se BAT slibným cílem pro léčbu obezity a s ní spojených onemocnění. U myší s ablací UCP1 byly odhaleny další mechanismy, které pomáhají k NST, mezi které patří jalové cyklování spojené s lipogenezí a lipolýzou (lipidové cyklování). Cílem této práce bylo zjistit, jaký vliv má okolní teplota (30 řC, 22 řC, 8 řC) a dieta (standardní (ST) a s vysokým obsahem tuku (HF)) na velikost tukových kapének a expresi genů kódujících proteiny zapojené do lipidového cyklování u dvou myších kmenů (A/J a C57BL/6J) lišících se v citlivosti na rozvoj obezity a místem aktivace NST. Hodnocení probíhalo na základě histologické analýzy morfologie lipidových kapének a měření genové exprese klíčových genů. Bylo zjištěno, že u myší krmených ST dietou chladová expozice zvyšovala počet a zmenšovala velikost lipidových kapének v BAT bez ohledu na myší kmen. HF dieta snižovala jejich velikost pouze při termoneutrální teplotě. Exprese Ucp1 rostla s klesající teplotou, zatímco HF dieta expresi tlumila, přičemž A/J myši vykazovaly vyšší...cs_CZ
dc.description.abstractBrown adipose tissue (BAT) is a thermogenic organ that produces heat through non-shivering thermogenesis (NST) dependent on uncoupling protein 1 (UCP1), which enables the conversion of energy into heat instead of ATP production. Due to its potential to influence the organism's energy balance, BAT has become a promising target for the treatment of obesity and related metabolic diseases. In UCP1 knockout mice, alternative mechanisms supporting NST have been revealed, including futile cycling associated with lipogenesis and lipolysis (lipid cycling). The aim of this study was to investigate the impact of ambient temperature (30 řC, 22 řC, 8 řC) and diet (standard (ST) and high-fat (HF) diet) on the size of lipid droplets and the expression of genes encoding proteins involved in lipid cycling in two mouse strains (A/J and C57BL/6J), which differ in their susceptibility to obesity development and site of NST activation. Evaluation included histological examination of lipid droplet morphology and analysis of gene expression. It was found that in mice fed the ST diet, cold exposure increased the number and decreased the size of lipid droplets in BAT regardless of the strain. The HF diet reduced droplet size only under thermoneutral conditions. Ucp1 expression increased with decreasing temperature, while...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakultacs_CZ
dc.subjectbrown adipose tissueen_US
dc.subjectobesityen_US
dc.subjectAen_US
dc.subjectJ miceen_US
dc.subjectC57BLen_US
dc.subject6J miseen_US
dc.subjectdieten_US
dc.subjectenvironmental temperatureen_US
dc.subjecthnědá tuková tkáňcs_CZ
dc.subjectobezitacs_CZ
dc.subjectAcs_CZ
dc.subjectJ myšics_CZ
dc.subjectC57BLcs_CZ
dc.subject6J myšics_CZ
dc.subjectdietacs_CZ
dc.subjectteplota prostředícs_CZ
dc.titleDietně a teplotně podmíněné změny biologie hnědé tukové tkáně u dvou myších kmenů s rozdílnou náchylností k obezitěcs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2025
dcterms.dateAccepted2025-06-04
dc.description.departmentKatedra fyziologiecs_CZ
dc.description.departmentDepartment of Physiologyen_US
dc.description.facultyFaculty of Scienceen_US
dc.description.facultyPřírodovědecká fakultacs_CZ
dc.identifier.repId264932
dc.title.translatedDiet and temperature induced changes in the biology of brown adipose tissue in two mouse strains with different susceptibility to obesityen_US
dc.contributor.refereeFerenčáková, Michaela
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineAnimal and Human Physiologyen_US
thesis.degree.disciplineFyziologie živočichů a člověkacs_CZ
thesis.degree.programAnimal Physiologyen_US
thesis.degree.programFyziologie živočichůcs_CZ
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csPřírodovědecká fakulta::Katedra fyziologiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Science::Department of Physiologyen_US
uk.faculty-name.csPřírodovědecká fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Scienceen_US
uk.faculty-abbr.csPřFcs_CZ
uk.degree-discipline.csFyziologie živočichů a člověkacs_CZ
uk.degree-discipline.enAnimal and Human Physiologyen_US
uk.degree-program.csFyziologie živočichůcs_CZ
uk.degree-program.enAnimal Physiologyen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csHnědá tuková tkáň (BAT) je termogenní orgán, který produkuje teplo prostřednictvím netřesové termogeneze (NST) využitím odpřahujícího proteinu 1 (UCP1), který umožňuje přeměnu energie na teplo místo tvorby ATP. Vzhledem k možnosti tak potenciálně ovlivňovat energetickou bilanci organismu, stala se BAT slibným cílem pro léčbu obezity a s ní spojených onemocnění. U myší s ablací UCP1 byly odhaleny další mechanismy, které pomáhají k NST, mezi které patří jalové cyklování spojené s lipogenezí a lipolýzou (lipidové cyklování). Cílem této práce bylo zjistit, jaký vliv má okolní teplota (30 řC, 22 řC, 8 řC) a dieta (standardní (ST) a s vysokým obsahem tuku (HF)) na velikost tukových kapének a expresi genů kódujících proteiny zapojené do lipidového cyklování u dvou myších kmenů (A/J a C57BL/6J) lišících se v citlivosti na rozvoj obezity a místem aktivace NST. Hodnocení probíhalo na základě histologické analýzy morfologie lipidových kapének a měření genové exprese klíčových genů. Bylo zjištěno, že u myší krmených ST dietou chladová expozice zvyšovala počet a zmenšovala velikost lipidových kapének v BAT bez ohledu na myší kmen. HF dieta snižovala jejich velikost pouze při termoneutrální teplotě. Exprese Ucp1 rostla s klesající teplotou, zatímco HF dieta expresi tlumila, přičemž A/J myši vykazovaly vyšší...cs_CZ
uk.abstract.enBrown adipose tissue (BAT) is a thermogenic organ that produces heat through non-shivering thermogenesis (NST) dependent on uncoupling protein 1 (UCP1), which enables the conversion of energy into heat instead of ATP production. Due to its potential to influence the organism's energy balance, BAT has become a promising target for the treatment of obesity and related metabolic diseases. In UCP1 knockout mice, alternative mechanisms supporting NST have been revealed, including futile cycling associated with lipogenesis and lipolysis (lipid cycling). The aim of this study was to investigate the impact of ambient temperature (30 řC, 22 řC, 8 řC) and diet (standard (ST) and high-fat (HF) diet) on the size of lipid droplets and the expression of genes encoding proteins involved in lipid cycling in two mouse strains (A/J and C57BL/6J), which differ in their susceptibility to obesity development and site of NST activation. Evaluation included histological examination of lipid droplet morphology and analysis of gene expression. It was found that in mice fed the ST diet, cold exposure increased the number and decreased the size of lipid droplets in BAT regardless of the strain. The HF diet reduced droplet size only under thermoneutral conditions. Ucp1 expression increased with decreasing temperature, while...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, Katedra fyziologiecs_CZ
thesis.grade.code1
dc.contributor.consultantNovotný, Jiří
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2025 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV