Zobrazit minimální záznam

Food in Contemporary Japanese literature
dc.contributor.advisorTirala, Martin
dc.creatorOnari Kreslová, Lucie
dc.date.accessioned2025-02-26T10:26:06Z
dc.date.available2025-02-26T10:26:06Z
dc.date.issued2025
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/197247
dc.description.abstractTato diplomová práce se zabývá problematikou jídla v současné japonské literatuře a zkoumá různé způsoby zobrazování motivů jídla, vaření a stravování v současné japonské literatuře. V první části práce jsou popsány funkce jídla v literatuře a jsou vymezeny pojmy a metody, s nimiž autorka dále pracuje. Stěžejní část práce představuje praktická část, ve které autorka provádí rozbor děl vybraných současných japonských autorů. Na tvorbě Harukiho Murakamiho a dílech jako Kiččin, Konbini ningen a Sensei no kaban zkoumá například to, jakou funkci v těchto textech jídlo plní nebo jak s motivy jídla pracují daní autoři. Autorka dále analyzuje, o jaké jídlo se jedná, jak je vyobrazeno a zda má nějakou symbolickou funkci.cs_CZ
dc.description.abstractThis thesis examines the issue of food in contemporary Japanese literature and explores the various ways in which the motifs of food, cooking and eating are portrayed in contemporary Japanese literature. In the first part of the thesis, the functions of food in literature are described and the concepts and methods the author works with are defined. The core of the thesis is the practical section, in which the author analyses the works of selected contemporary Japanese authors. Using the work of Haruki Murakami and works such as Kitchen, Konbini ningen and Sensei no kaban, she examines what function food fulfills in these texts and how the respective authors work with food motifs. The author further analyzes what kind of food is depicted and how, and whether it has any symbolic function.en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Filozofická fakultacs_CZ
dc.subjectSoučasná japonská literatura|jídlo v literatuře|funkce jídla v literatuře|japonská kuchyně|Haruki Murakami|Banana Jošimoto|Sajaka Murata|Hiromi Kawakamics_CZ
dc.subjectContemporary Japanese literature|food in literature|function of food in literature|Japanese cuisine|Haruki Murakami|Banana Yoshimoto|Sayaka Murata|Hiromi Kawakamien_US
dc.titleJídlo v současné japonské literatuřecs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2025
dcterms.dateAccepted2025-02-05
dc.description.departmentInstitute of Asian Studiesen_US
dc.description.departmentÚstav asijských studiícs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Artsen_US
dc.description.facultyFilozofická fakultacs_CZ
dc.identifier.repId268807
dc.title.translatedFood in Contemporary Japanese literatureen_US
dc.contributor.refereeKanasugi, Petra
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineAsian Studies: Japanese Studiesen_US
thesis.degree.disciplineAsijská studia: Japanologiecs_CZ
thesis.degree.programAsian Studiesen_US
thesis.degree.programAsijská studiacs_CZ
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFilozofická fakulta::Ústav asijských studiícs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Arts::Institute of Asian Studiesen_US
uk.faculty-name.csFilozofická fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Artsen_US
uk.faculty-abbr.csFFcs_CZ
uk.degree-discipline.csAsijská studia: Japanologiecs_CZ
uk.degree-discipline.enAsian Studies: Japanese Studiesen_US
uk.degree-program.csAsijská studiacs_CZ
uk.degree-program.enAsian Studiesen_US
thesis.grade.csVelmi dobřecs_CZ
thesis.grade.enVery gooden_US
uk.abstract.csTato diplomová práce se zabývá problematikou jídla v současné japonské literatuře a zkoumá různé způsoby zobrazování motivů jídla, vaření a stravování v současné japonské literatuře. V první části práce jsou popsány funkce jídla v literatuře a jsou vymezeny pojmy a metody, s nimiž autorka dále pracuje. Stěžejní část práce představuje praktická část, ve které autorka provádí rozbor děl vybraných současných japonských autorů. Na tvorbě Harukiho Murakamiho a dílech jako Kiččin, Konbini ningen a Sensei no kaban zkoumá například to, jakou funkci v těchto textech jídlo plní nebo jak s motivy jídla pracují daní autoři. Autorka dále analyzuje, o jaké jídlo se jedná, jak je vyobrazeno a zda má nějakou symbolickou funkci.cs_CZ
uk.abstract.enThis thesis examines the issue of food in contemporary Japanese literature and explores the various ways in which the motifs of food, cooking and eating are portrayed in contemporary Japanese literature. In the first part of the thesis, the functions of food in literature are described and the concepts and methods the author works with are defined. The core of the thesis is the practical section, in which the author analyses the works of selected contemporary Japanese authors. Using the work of Haruki Murakami and works such as Kitchen, Konbini ningen and Sensei no kaban, she examines what function food fulfills in these texts and how the respective authors work with food motifs. The author further analyzes what kind of food is depicted and how, and whether it has any symbolic function.en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Filozofická fakulta, Ústav asijských studiícs_CZ
thesis.grade.code2
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV