Jídlo v současné japonské literatuře
Food in Contemporary Japanese literature
diploma thesis (DEFENDED)

View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/197247Identifiers
Study Information System: 268807
Collections
- Kvalifikační práce [23975]
Author
Advisor
Referee
Kanasugi, Petra
Faculty / Institute
Faculty of Arts
Discipline
Asian Studies: Japanese Studies
Department
Institute of Asian Studies
Date of defense
5. 2. 2025
Publisher
Univerzita Karlova, Filozofická fakultaLanguage
Czech
Grade
Very good
Keywords (Czech)
Současná japonská literatura|jídlo v literatuře|funkce jídla v literatuře|japonská kuchyně|Haruki Murakami|Banana Jošimoto|Sajaka Murata|Hiromi KawakamiKeywords (English)
Contemporary Japanese literature|food in literature|function of food in literature|Japanese cuisine|Haruki Murakami|Banana Yoshimoto|Sayaka Murata|Hiromi KawakamiTato diplomová práce se zabývá problematikou jídla v současné japonské literatuře a zkoumá různé způsoby zobrazování motivů jídla, vaření a stravování v současné japonské literatuře. V první části práce jsou popsány funkce jídla v literatuře a jsou vymezeny pojmy a metody, s nimiž autorka dále pracuje. Stěžejní část práce představuje praktická část, ve které autorka provádí rozbor děl vybraných současných japonských autorů. Na tvorbě Harukiho Murakamiho a dílech jako Kiččin, Konbini ningen a Sensei no kaban zkoumá například to, jakou funkci v těchto textech jídlo plní nebo jak s motivy jídla pracují daní autoři. Autorka dále analyzuje, o jaké jídlo se jedná, jak je vyobrazeno a zda má nějakou symbolickou funkci.
This thesis examines the issue of food in contemporary Japanese literature and explores the various ways in which the motifs of food, cooking and eating are portrayed in contemporary Japanese literature. In the first part of the thesis, the functions of food in literature are described and the concepts and methods the author works with are defined. The core of the thesis is the practical section, in which the author analyses the works of selected contemporary Japanese authors. Using the work of Haruki Murakami and works such as Kitchen, Konbini ningen and Sensei no kaban, she examines what function food fulfills in these texts and how the respective authors work with food motifs. The author further analyzes what kind of food is depicted and how, and whether it has any symbolic function.
Citace dokumentu
Metadata
Show full item recordRelated items
Showing items related by title, author, creator and subject.
-
Moderný národný román v strednej Európe
Defence status: DEFENDEDKúdelka, Peter (Univerzita Karlova, Filozofická fakulta, 2017)Date of defense: 7. 9. 2017in English The papers contain a finding of the national literature in between novels in the Central Europe at the age of modernism in 20s and 30s o 20th century. The idea definition of national novel in the literatures of ... -
Moderný národný román v strednej Európe
Defence status: NOT DEFENDEDKúdelka, Peter (Univerzita Karlova, Filozofická fakulta, 2017)Date of defense: 2. 2. 2017in English The papers contain a finding of the national literature in between novels in the Central Europe at the age of modernism in 20s and 30s o 20th century. The idea definition of national novel in the literatures of ... -
Novelistika Emilijana Staneva (s ohledem na českou recepci jeho díla)
Defence status: DEFENDEDKramářová, Barbora (Univerzita Karlova, Filozofická fakulta, 2013)Date of defense: 9. 9. 2013Cílem mé bakalářské práce je interpretace a literární analýza pěti novel bulharského prozaického spisovatele Emilijana Staneva. Společně se stručným Stanevovým životopisem se zaměřuji na celkovou vývojovou charakteristiku ...