Jídlo v současné japonské literatuře
Food in Contemporary Japanese literature
diplomová práce (OBHÁJENO)

Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/197247Identifikátory
SIS: 268807
Kolekce
- Kvalifikační práce [23975]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Kanasugi, Petra
Fakulta / součást
Filozofická fakulta
Obor
Asijská studia: Japanologie
Katedra / ústav / klinika
Ústav asijských studií
Datum obhajoby
5. 2. 2025
Nakladatel
Univerzita Karlova, Filozofická fakultaJazyk
Čeština
Známka
Velmi dobře
Klíčová slova (česky)
Současná japonská literatura|jídlo v literatuře|funkce jídla v literatuře|japonská kuchyně|Haruki Murakami|Banana Jošimoto|Sajaka Murata|Hiromi KawakamiKlíčová slova (anglicky)
Contemporary Japanese literature|food in literature|function of food in literature|Japanese cuisine|Haruki Murakami|Banana Yoshimoto|Sayaka Murata|Hiromi KawakamiTato diplomová práce se zabývá problematikou jídla v současné japonské literatuře a zkoumá různé způsoby zobrazování motivů jídla, vaření a stravování v současné japonské literatuře. V první části práce jsou popsány funkce jídla v literatuře a jsou vymezeny pojmy a metody, s nimiž autorka dále pracuje. Stěžejní část práce představuje praktická část, ve které autorka provádí rozbor děl vybraných současných japonských autorů. Na tvorbě Harukiho Murakamiho a dílech jako Kiččin, Konbini ningen a Sensei no kaban zkoumá například to, jakou funkci v těchto textech jídlo plní nebo jak s motivy jídla pracují daní autoři. Autorka dále analyzuje, o jaké jídlo se jedná, jak je vyobrazeno a zda má nějakou symbolickou funkci.
This thesis examines the issue of food in contemporary Japanese literature and explores the various ways in which the motifs of food, cooking and eating are portrayed in contemporary Japanese literature. In the first part of the thesis, the functions of food in literature are described and the concepts and methods the author works with are defined. The core of the thesis is the practical section, in which the author analyses the works of selected contemporary Japanese authors. Using the work of Haruki Murakami and works such as Kitchen, Konbini ningen and Sensei no kaban, she examines what function food fulfills in these texts and how the respective authors work with food motifs. The author further analyzes what kind of food is depicted and how, and whether it has any symbolic function.
Citace dokumentu
Metadata
Zobrazit celý záznamSouvisející záznamy
Zobrazují se záznamy příbuzné na základě názvu, autora a předmětu.
-
Moderný národný román v strednej Európe
Výsledek obhajoby: OBHÁJENOKúdelka, Peter (Univerzita Karlova, Filozofická fakulta, 2017)Datum obhajoby: 7. 9. 2017in English The papers contain a finding of the national literature in between novels in the Central Europe at the age of modernism in 20s and 30s o 20th century. The idea definition of national novel in the literatures of ... -
Moderný národný román v strednej Európe
Výsledek obhajoby: NEOBHÁJENOKúdelka, Peter (Univerzita Karlova, Filozofická fakulta, 2017)Datum obhajoby: 2. 2. 2017in English The papers contain a finding of the national literature in between novels in the Central Europe at the age of modernism in 20s and 30s o 20th century. The idea definition of national novel in the literatures of ... -
Novelistika Emilijana Staneva (s ohledem na českou recepci jeho díla)
Výsledek obhajoby: OBHÁJENOKramářová, Barbora (Univerzita Karlova, Filozofická fakulta, 2013)Datum obhajoby: 9. 9. 2013Cílem mé bakalářské práce je interpretace a literární analýza pěti novel bulharského prozaického spisovatele Emilijana Staneva. Společně se stručným Stanevovým životopisem se zaměřuji na celkovou vývojovou charakteristiku ...