Zobrazit minimální záznam

Investigation of calibration solutions stabilty for analysis of alcoholic products quality
dc.contributor.advisorČabala, Radomír
dc.creatorHoušková, Tereza
dc.date.accessioned2024-11-29T12:37:51Z
dc.date.available2024-11-29T12:37:51Z
dc.date.issued2024
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/194109
dc.description.abstractPředkládaná diplomová práce se zabývá výzkumem stability kalibračních roztoků, které se využívají při analýze kvality alkoholických nápojů. Přesněji se tato práce věnuje faktorům a skladovacím podmínkám, které by mohly ovlivnit stabilitu kalibračních roztoků a tím i přesnost a spolehlivost analytických výsledků. V experimentální části byly vytvořeny kalibrační roztoky obsahující těkavé látky: 1-butanol, 2- butanol, 1-propanol, 2-methyl-1-propanol, tzv. isobutanol, 3-methyl-1-butanol, tzv. isoamylol, acetaldehyd, acetal, ethylacetát, methanol a methylacetát. Tyto látky byly analyzovány ve třech matricích: 20%, 40% a 96% ethanolu pomocí plynové chromatografie s hmotnostní spektrometrií po dobu 7,5 měsíců, přesněji 235 dnů. Po tuto dobu byly kalibrační roztoky skladovány ve třech teplotách: v mrazáku (-15 řC), v lednici (8 řC) a při pokojové teplotě (rozmezí 22-25,3 řC). V kalibračních roztocích byly také obsaženy látky: ethanol a 1-pentanol, které byly využity jako interní standard. Během čtyř měsíců byly kalibrační roztoky analyzovány a výsledky byly vyhodnoceny a popsány pomocí grafů a statistických výpočtů. Na základě grafů zobrazujících relativní plochy píků, které byly vypočítané vzhledem ke každému internímu standardu, byla vyhodnocena stabilita jednotlivých látek v kalibračních roztocích....cs_CZ
dc.description.abstractThe presented diploma thesis deals with research into the stability of calibration solutions used in the analysis of the quality of alcoholic beverages. More precisely, this work is devoted to factors and storage conditions that can affect the stability of calibration solutions and thus the accuracy and reliability of analytical results. In the experimental part, calibration solutions containing volatile substances were created: 1- butanol, 2-butanol, 1-propanol, 2-methyl-1-propanol, so-called isobutanol, 3-methyl-1-butanol, so-called isoamylol, acetaldehyde, acetal, reaction, methanol and methyl acetate. These substances were analyzed in three matrices: 20%, 40% and 96% ethanol using gas chromatography with mass spectrometry for a period of 7.5 months, more precisely 235 days. During this time, the calibration solutions were stored in three versions: in a freezer (-15 řC), in a refrigerator (8 řC) and at room temperature (range 22-25.3 řC). The calibration solutions also contained substances: ethanol and 1-pentanol, which were used as an internal standard. During four months, the calibration solutions were analyzed and the results were evaluated and described using graphs and statistical calculations. Based on the graphs showing the relative peak areas, which were calculated for each internal...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakultacs_CZ
dc.titleVýzkum stability kalibračních roztoků při analýze kvality alkoholických nápojůcs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2024
dcterms.dateAccepted2024-09-06
dc.description.departmentDepartment of Analytical Chemistryen_US
dc.description.departmentKatedra analytické chemiecs_CZ
dc.description.facultyPřírodovědecká fakultacs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Scienceen_US
dc.identifier.repId240873
dc.title.translatedInvestigation of calibration solutions stabilty for analysis of alcoholic products qualityen_US
dc.contributor.refereeVrzal, Tomáš
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineClinical and Toxicological Analysisen_US
thesis.degree.disciplineKlinická a toxikologická analýzacs_CZ
thesis.degree.programClinical and Toxicological Analysisen_US
thesis.degree.programKlinická a toxikologická analýzacs_CZ
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csPřírodovědecká fakulta::Katedra analytické chemiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Science::Department of Analytical Chemistryen_US
uk.faculty-name.csPřírodovědecká fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Scienceen_US
uk.faculty-abbr.csPřFcs_CZ
uk.degree-discipline.csKlinická a toxikologická analýzacs_CZ
uk.degree-discipline.enClinical and Toxicological Analysisen_US
uk.degree-program.csKlinická a toxikologická analýzacs_CZ
uk.degree-program.enClinical and Toxicological Analysisen_US
thesis.grade.csVelmi dobřecs_CZ
thesis.grade.enVery gooden_US
uk.abstract.csPředkládaná diplomová práce se zabývá výzkumem stability kalibračních roztoků, které se využívají při analýze kvality alkoholických nápojů. Přesněji se tato práce věnuje faktorům a skladovacím podmínkám, které by mohly ovlivnit stabilitu kalibračních roztoků a tím i přesnost a spolehlivost analytických výsledků. V experimentální části byly vytvořeny kalibrační roztoky obsahující těkavé látky: 1-butanol, 2- butanol, 1-propanol, 2-methyl-1-propanol, tzv. isobutanol, 3-methyl-1-butanol, tzv. isoamylol, acetaldehyd, acetal, ethylacetát, methanol a methylacetát. Tyto látky byly analyzovány ve třech matricích: 20%, 40% a 96% ethanolu pomocí plynové chromatografie s hmotnostní spektrometrií po dobu 7,5 měsíců, přesněji 235 dnů. Po tuto dobu byly kalibrační roztoky skladovány ve třech teplotách: v mrazáku (-15 řC), v lednici (8 řC) a při pokojové teplotě (rozmezí 22-25,3 řC). V kalibračních roztocích byly také obsaženy látky: ethanol a 1-pentanol, které byly využity jako interní standard. Během čtyř měsíců byly kalibrační roztoky analyzovány a výsledky byly vyhodnoceny a popsány pomocí grafů a statistických výpočtů. Na základě grafů zobrazujících relativní plochy píků, které byly vypočítané vzhledem ke každému internímu standardu, byla vyhodnocena stabilita jednotlivých látek v kalibračních roztocích....cs_CZ
uk.abstract.enThe presented diploma thesis deals with research into the stability of calibration solutions used in the analysis of the quality of alcoholic beverages. More precisely, this work is devoted to factors and storage conditions that can affect the stability of calibration solutions and thus the accuracy and reliability of analytical results. In the experimental part, calibration solutions containing volatile substances were created: 1- butanol, 2-butanol, 1-propanol, 2-methyl-1-propanol, so-called isobutanol, 3-methyl-1-butanol, so-called isoamylol, acetaldehyde, acetal, reaction, methanol and methyl acetate. These substances were analyzed in three matrices: 20%, 40% and 96% ethanol using gas chromatography with mass spectrometry for a period of 7.5 months, more precisely 235 days. During this time, the calibration solutions were stored in three versions: in a freezer (-15 řC), in a refrigerator (8 řC) and at room temperature (range 22-25.3 řC). The calibration solutions also contained substances: ethanol and 1-pentanol, which were used as an internal standard. During four months, the calibration solutions were analyzed and the results were evaluated and described using graphs and statistical calculations. Based on the graphs showing the relative peak areas, which were calculated for each internal...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, Katedra analytické chemiecs_CZ
thesis.grade.code2
dc.contributor.consultantKorban, Anton
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV