Zobrazit minimální záznam

Archeological researches of medieval malt-houses in Bohemia
dc.contributor.advisorKlápště, Jan
dc.creatorHendrych, Vladimír
dc.date.accessioned2024-08-08T12:04:51Z
dc.date.available2024-08-08T12:04:51Z
dc.date.issued2014
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/70677
dc.description.abstractPráce se zabývá archeologickými doklady středověké sladovnické výroby. Nastiňuje dějiny výroby piva a sladu, se zaměřením na vývoj sladovnického řemesla v Českých zemích. V textu je přiblížena technologie výroby sladu a piva a charakteristika k tomu potřebných výrobních prostor a zařízení. V práci jsou popsány dosud zkoumané archeologické situace, které je možno interpretovat jako pozůstatek výrobních prostor a zařízení určených k výrobě sladu. V závěru práce je přiblíženo několik archeobotanických nálezů interpretovaných jako slad. Klíčová slova: středověk, sladovna, pivovarnictví, technologie, řemeslacs_CZ
dc.description.abstractThis work deals with archaeological evidence of medieval malting process. It outlines the history of beer and malt production, with a focus on the development of brewing in the Czech lands. The text is close insight into technology of malt and beer production and description of premises and equipment required for that. My work decribes so far analyzed archaeological situations that can be interpreted as a remains of manufacturing areas and equipment for the production of malt. Conclusion brings several archaeobotanical findings interpreted as malt. Key words: Middle Ages, malting, brewing, technology, craftsen_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Filozofická fakultacs_CZ
dc.subjectMiddle Agesen_US
dc.subjectmaltingen_US
dc.subjectbrewingen_US
dc.subjectceramicsen_US
dc.subjecttechnologyen_US
dc.subjectstředověkcs_CZ
dc.subjectsladovnacs_CZ
dc.subjectpivovarnictvícs_CZ
dc.subjectkeramikacs_CZ
dc.subjecttechnologiecs_CZ
dc.titleArcheologické výzkumy středověkých sladoven v Čecháchcs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2014
dcterms.dateAccepted2014-09-08
dc.description.departmentÚstav pro archeologiics_CZ
dc.description.departmentInstitute of Archaeologyen_US
dc.description.facultyFaculty of Artsen_US
dc.description.facultyFilozofická fakultacs_CZ
dc.identifier.repId124158
dc.title.translatedArcheological researches of medieval malt-houses in Bohemiaen_US
dc.contributor.refereeŠtefan, Ivo
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplinePrehistoric and Early Medieval Archeologyen_US
thesis.degree.disciplinePravěká a raně středověká archeologiecs_CZ
thesis.degree.programHistorické vědycs_CZ
thesis.degree.programHistoryen_US
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFilozofická fakulta::Ústav pro archeologiics_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Arts::Institute of Archaeologyen_US
uk.faculty-name.csFilozofická fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Artsen_US
uk.faculty-abbr.csFFcs_CZ
uk.degree-discipline.csPravěká a raně středověká archeologiecs_CZ
uk.degree-discipline.enPrehistoric and Early Medieval Archeologyen_US
uk.degree-program.csHistorické vědycs_CZ
uk.degree-program.enHistoryen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csPráce se zabývá archeologickými doklady středověké sladovnické výroby. Nastiňuje dějiny výroby piva a sladu, se zaměřením na vývoj sladovnického řemesla v Českých zemích. V textu je přiblížena technologie výroby sladu a piva a charakteristika k tomu potřebných výrobních prostor a zařízení. V práci jsou popsány dosud zkoumané archeologické situace, které je možno interpretovat jako pozůstatek výrobních prostor a zařízení určených k výrobě sladu. V závěru práce je přiblíženo několik archeobotanických nálezů interpretovaných jako slad. Klíčová slova: středověk, sladovna, pivovarnictví, technologie, řemeslacs_CZ
uk.abstract.enThis work deals with archaeological evidence of medieval malting process. It outlines the history of beer and malt production, with a focus on the development of brewing in the Czech lands. The text is close insight into technology of malt and beer production and description of premises and equipment required for that. My work decribes so far analyzed archaeological situations that can be interpreted as a remains of manufacturing areas and equipment for the production of malt. Conclusion brings several archaeobotanical findings interpreted as malt. Key words: Middle Ages, malting, brewing, technology, craftsen_US
uk.file-availabilityP
uk.grantorUniverzita Karlova, Filozofická fakulta, Ústav pro archeologiics_CZ
thesis.grade.code1
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.embargo.reasonPřílohy práce nebo její části jsou nepřístupné v souladu s čl. 18a odst. 7 Studijního a zkušebního řádu Univerzity Karlovy v Praze ve spojení s čl. 9 opatření rektora č. 6/2010.cs
uk.embargo.reasonThe annexes of the thesis or its part are inaccessible in accordance with article 18a (7) of The Code of Study and Examination in conjunction with Article 9 of the Rector’s Directive No. 6/2010.en
uk.thesis.defenceStatusO
dc.identifier.lisID990018513170106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV