Archeologické výzkumy středověkých sladoven v Čechách
Archeological researches of medieval malt-houses in Bohemia
bakalářská práce (OBHÁJENO)
Důvod omezené dostupnosti:
Přílohy práce nebo její části jsou nepřístupné v souladu s čl. 18a odst. 7 Studijního a zkušebního řádu Univerzity Karlovy v Praze ve spojení s čl. 9 opatření rektora č. 6/2010.
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/70677Identifikátory
SIS: 124158
Kolekce
- Kvalifikační práce [23716]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Štefan, Ivo
Fakulta / součást
Filozofická fakulta
Obor
Pravěká a raně středověká archeologie
Katedra / ústav / klinika
Ústav pro archeologii
Datum obhajoby
8. 9. 2014
Nakladatel
Univerzita Karlova, Filozofická fakultaJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Klíčová slova (česky)
středověk, sladovna, pivovarnictví, keramika, technologieKlíčová slova (anglicky)
Middle Ages, malting, brewing, ceramics, technologyPráce se zabývá archeologickými doklady středověké sladovnické výroby. Nastiňuje dějiny výroby piva a sladu, se zaměřením na vývoj sladovnického řemesla v Českých zemích. V textu je přiblížena technologie výroby sladu a piva a charakteristika k tomu potřebných výrobních prostor a zařízení. V práci jsou popsány dosud zkoumané archeologické situace, které je možno interpretovat jako pozůstatek výrobních prostor a zařízení určených k výrobě sladu. V závěru práce je přiblíženo několik archeobotanických nálezů interpretovaných jako slad. Klíčová slova: středověk, sladovna, pivovarnictví, technologie, řemesla
This work deals with archaeological evidence of medieval malting process. It outlines the history of beer and malt production, with a focus on the development of brewing in the Czech lands. The text is close insight into technology of malt and beer production and description of premises and equipment required for that. My work decribes so far analyzed archaeological situations that can be interpreted as a remains of manufacturing areas and equipment for the production of malt. Conclusion brings several archaeobotanical findings interpreted as malt. Key words: Middle Ages, malting, brewing, technology, crafts