dc.contributor.advisor | Vávrová, Kateřina | |
dc.creator | Janůšová, Barbora | |
dc.date.accessioned | 2017-03-29T14:14:37Z | |
dc.date.available | 2017-03-29T14:14:37Z | |
dc.date.issued | 2006 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.11956/6085 | |
dc.description.abstract | RESUME Neisseria meningitidis, je lidský patogen způsobující život ohrožující onemocnění. Tato onemocnění jsou velice závažná a mohou být smrtelná již za několika hodin po manifestaci prvních příznaků. Proto je nezbytně nutná rychlá diagnóza a okamžité nasazení antibiotik. Avšak díky zvýšenému výskytu rezistentních bakteriálních kmenů se stává léčba i prevence velmi obtížná, a jsou tedy hledány nové způsoby terapie. Jedním z nových přístupů může být antiadhesivní terapie využívající glykanů, které zabraňují adhesi bakterií na hostitelské tkáně. Oligosacharidy a glykokonjugáty izolované z kravského a mateřského mléka prokázaly antiadhesivní účinky proti mnoho patogenům, stejně tak i proti N. meningitidis. Tyto komponenty by mohly být tedy využity jako bioaktivní přísada do potravin, a snižovat tak incidenci bakterielních onemocnění. Toto využití je však velmi ekonomicky náročné, a jsou tedy hledány jiné zdroje, které by mohly snížit náklady. Takový zdroj představuje syrovátka vznikající jako odpadní produkt při výrobě sýrů. Cílem této práce tedy bylo izolovat oligosacharidy z kravské syrovátky, separovat je na neutrální a acidické a otestovat jejich antiadhesivní účinky. Pro separaci izolovaných oligosacharidů bylo užito gelové a iontově výměnné chromatografie. Schopnost oligosacharidů zabránit adhesi N.... | cs_CZ |
dc.language | English | cs_CZ |
dc.language.iso | en_US | |
dc.publisher | Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | cs_CZ |
dc.title | Anti-adhesive activity of bovine whey oligosaccharides against Neisseria meningitis | en_US |
dc.type | diplomová práce | cs_CZ |
dcterms.created | 2006 | |
dcterms.dateAccepted | 2006-06-07 | |
dc.description.department | Katedra anorganické a organické chemie | cs_CZ |
dc.description.department | Department of Inorganic And Organic Chemistry | en_US |
dc.description.faculty | Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | cs_CZ |
dc.description.faculty | Faculty of Pharmacy in Hradec Králové | en_US |
dc.identifier.repId | 17322 | |
dc.title.translated | Antiadhezivní aktivita oligosacharidů ze syrovátky z kravského mléka proti Neisseria meningitis | cs_CZ |
dc.contributor.referee | Pour, Milan | |
dc.identifier.aleph | 000577633 | |
thesis.degree.name | Mgr. | |
thesis.degree.level | magisterské | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | Pharmacy | en_US |
thesis.degree.discipline | Farmacie | cs_CZ |
thesis.degree.program | Pharmacy | en_US |
thesis.degree.program | Farmacie | cs_CZ |
uk.thesis.type | diplomová práce | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-cs | Farmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra anorganické a organické chemie | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-en | Faculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Inorganic And Organic Chemistry | en_US |
uk.faculty-name.cs | Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | cs_CZ |
uk.faculty-name.en | Faculty of Pharmacy in Hradec Králové | en_US |
uk.faculty-abbr.cs | FaF | cs_CZ |
uk.degree-discipline.cs | Farmacie | cs_CZ |
uk.degree-discipline.en | Pharmacy | en_US |
uk.degree-program.cs | Farmacie | cs_CZ |
uk.degree-program.en | Pharmacy | en_US |
thesis.grade.cs | Výborně | cs_CZ |
thesis.grade.en | Excellent | en_US |
uk.abstract.cs | RESUME Neisseria meningitidis, je lidský patogen způsobující život ohrožující onemocnění. Tato onemocnění jsou velice závažná a mohou být smrtelná již za několika hodin po manifestaci prvních příznaků. Proto je nezbytně nutná rychlá diagnóza a okamžité nasazení antibiotik. Avšak díky zvýšenému výskytu rezistentních bakteriálních kmenů se stává léčba i prevence velmi obtížná, a jsou tedy hledány nové způsoby terapie. Jedním z nových přístupů může být antiadhesivní terapie využívající glykanů, které zabraňují adhesi bakterií na hostitelské tkáně. Oligosacharidy a glykokonjugáty izolované z kravského a mateřského mléka prokázaly antiadhesivní účinky proti mnoho patogenům, stejně tak i proti N. meningitidis. Tyto komponenty by mohly být tedy využity jako bioaktivní přísada do potravin, a snižovat tak incidenci bakterielních onemocnění. Toto využití je však velmi ekonomicky náročné, a jsou tedy hledány jiné zdroje, které by mohly snížit náklady. Takový zdroj představuje syrovátka vznikající jako odpadní produkt při výrobě sýrů. Cílem této práce tedy bylo izolovat oligosacharidy z kravské syrovátky, separovat je na neutrální a acidické a otestovat jejich antiadhesivní účinky. Pro separaci izolovaných oligosacharidů bylo užito gelové a iontově výměnné chromatografie. Schopnost oligosacharidů zabránit adhesi N.... | cs_CZ |
uk.file-availability | V | |
uk.publication.place | Hradec Králové | cs_CZ |
uk.grantor | Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra anorganické a organické chemie | cs_CZ |
dc.identifier.lisID | 990005776330106986 | |