Zobrazit minimální záznam

Antiadhezivní aktivita oligosacharidů ze syrovátky z kravského mléka proti Neisseria meningitis
dc.contributor.advisorVávrová, Kateřina
dc.creatorJanůšová, Barbora
dc.date.accessioned2017-03-29T14:14:37Z
dc.date.available2017-03-29T14:14:37Z
dc.date.issued2006
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/6085
dc.description.abstractRESUME Neisseria meningitidis, je lidský patogen způsobující život ohrožující onemocnění. Tato onemocnění jsou velice závažná a mohou být smrtelná již za několika hodin po manifestaci prvních příznaků. Proto je nezbytně nutná rychlá diagnóza a okamžité nasazení antibiotik. Avšak díky zvýšenému výskytu rezistentních bakteriálních kmenů se stává léčba i prevence velmi obtížná, a jsou tedy hledány nové způsoby terapie. Jedním z nových přístupů může být antiadhesivní terapie využívající glykanů, které zabraňují adhesi bakterií na hostitelské tkáně. Oligosacharidy a glykokonjugáty izolované z kravského a mateřského mléka prokázaly antiadhesivní účinky proti mnoho patogenům, stejně tak i proti N. meningitidis. Tyto komponenty by mohly být tedy využity jako bioaktivní přísada do potravin, a snižovat tak incidenci bakterielních onemocnění. Toto využití je však velmi ekonomicky náročné, a jsou tedy hledány jiné zdroje, které by mohly snížit náklady. Takový zdroj představuje syrovátka vznikající jako odpadní produkt při výrobě sýrů. Cílem této práce tedy bylo izolovat oligosacharidy z kravské syrovátky, separovat je na neutrální a acidické a otestovat jejich antiadhesivní účinky. Pro separaci izolovaných oligosacharidů bylo užito gelové a iontově výměnné chromatografie. Schopnost oligosacharidů zabránit adhesi N....cs_CZ
dc.languageEnglishcs_CZ
dc.language.isoen_US
dc.publisherUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.titleAnti-adhesive activity of bovine whey oligosaccharides against Neisseria meningitisen_US
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2006
dcterms.dateAccepted2006-06-07
dc.description.departmentKatedra anorganické a organické chemiecs_CZ
dc.description.departmentDepartment of Inorganic And Organic Chemistryen_US
dc.description.facultyFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
dc.identifier.repId17322
dc.title.translatedAntiadhezivní aktivita oligosacharidů ze syrovátky z kravského mléka proti Neisseria meningitiscs_CZ
dc.contributor.refereePour, Milan
dc.identifier.aleph000577633
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelmagisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplinePharmacyen_US
thesis.degree.disciplineFarmaciecs_CZ
thesis.degree.programPharmacyen_US
thesis.degree.programFarmaciecs_CZ
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFarmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra anorganické a organické chemiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Inorganic And Organic Chemistryen_US
uk.faculty-name.csFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
uk.faculty-abbr.csFaFcs_CZ
uk.degree-discipline.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-discipline.enPharmacyen_US
uk.degree-program.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-program.enPharmacyen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csRESUME Neisseria meningitidis, je lidský patogen způsobující život ohrožující onemocnění. Tato onemocnění jsou velice závažná a mohou být smrtelná již za několika hodin po manifestaci prvních příznaků. Proto je nezbytně nutná rychlá diagnóza a okamžité nasazení antibiotik. Avšak díky zvýšenému výskytu rezistentních bakteriálních kmenů se stává léčba i prevence velmi obtížná, a jsou tedy hledány nové způsoby terapie. Jedním z nových přístupů může být antiadhesivní terapie využívající glykanů, které zabraňují adhesi bakterií na hostitelské tkáně. Oligosacharidy a glykokonjugáty izolované z kravského a mateřského mléka prokázaly antiadhesivní účinky proti mnoho patogenům, stejně tak i proti N. meningitidis. Tyto komponenty by mohly být tedy využity jako bioaktivní přísada do potravin, a snižovat tak incidenci bakterielních onemocnění. Toto využití je však velmi ekonomicky náročné, a jsou tedy hledány jiné zdroje, které by mohly snížit náklady. Takový zdroj představuje syrovátka vznikající jako odpadní produkt při výrobě sýrů. Cílem této práce tedy bylo izolovat oligosacharidy z kravské syrovátky, separovat je na neutrální a acidické a otestovat jejich antiadhesivní účinky. Pro separaci izolovaných oligosacharidů bylo užito gelové a iontově výměnné chromatografie. Schopnost oligosacharidů zabránit adhesi N....cs_CZ
uk.file-availabilityV
uk.publication.placeHradec Královécs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra anorganické a organické chemiecs_CZ
dc.identifier.lisID990005776330106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV