Anti-adhesive activity of bovine whey oligosaccharides against Neisseria meningitis
Antiadhezivní aktivita oligosacharidů ze syrovátky z kravského mléka proti Neisseria meningitis
diploma thesis (DEFENDED)

View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/6085Identifiers
Study Information System: 17322
Collections
- Kvalifikační práce [6729]
Author
Advisor
Referee
Pour, Milan
Faculty / Institute
Faculty of Pharmacy in Hradec Králové
Discipline
Pharmacy
Department
Department of Inorganic And Organic Chemistry
Date of defense
7. 6. 2006
Publisher
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci KrálovéLanguage
English
Grade
Excellent
RESUME Neisseria meningitidis, je lidský patogen způsobující život ohrožující onemocnění. Tato onemocnění jsou velice závažná a mohou být smrtelná již za několika hodin po manifestaci prvních příznaků. Proto je nezbytně nutná rychlá diagnóza a okamžité nasazení antibiotik. Avšak díky zvýšenému výskytu rezistentních bakteriálních kmenů se stává léčba i prevence velmi obtížná, a jsou tedy hledány nové způsoby terapie. Jedním z nových přístupů může být antiadhesivní terapie využívající glykanů, které zabraňují adhesi bakterií na hostitelské tkáně. Oligosacharidy a glykokonjugáty izolované z kravského a mateřského mléka prokázaly antiadhesivní účinky proti mnoho patogenům, stejně tak i proti N. meningitidis. Tyto komponenty by mohly být tedy využity jako bioaktivní přísada do potravin, a snižovat tak incidenci bakterielních onemocnění. Toto využití je však velmi ekonomicky náročné, a jsou tedy hledány jiné zdroje, které by mohly snížit náklady. Takový zdroj představuje syrovátka vznikající jako odpadní produkt při výrobě sýrů. Cílem této práce tedy bylo izolovat oligosacharidy z kravské syrovátky, separovat je na neutrální a acidické a otestovat jejich antiadhesivní účinky. Pro separaci izolovaných oligosacharidů bylo užito gelové a iontově výměnné chromatografie. Schopnost oligosacharidů zabránit adhesi N....