dc.contributor.advisor | Souček, Jan | |
dc.creator | Urbanová, Alice | |
dc.date.accessioned | 2017-05-06T23:05:30Z | |
dc.date.available | 2017-05-06T23:05:30Z | |
dc.date.issued | 2012 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.11956/41081 | |
dc.description.abstract | Cílem této práce je podat přehledné shrnutí a kritické posouzení často nejednoznačných antických svědectví o řeckém kuchařském umění s časovým vymezením od klasického období po císařskou dobu. Jednotlivé spisy jsou řazeny do dvou základních skupin. První skupinu představují díla, která byla sepsána prózou, tedy samotné kuchařské knihy, dále speciální spisy a některá lékařská díla, která se věnují dietetice a vlastnostem potravin. Druhou skupinu pak tvoří básnické spisy s gastronomickými náměty. Podstatný problém představuje značná fragmentárnost dochovaných spisů, která v některých případech zabraňuje činit o obsahu děl jasné závěry. Pozornost je věnována také jídlu jako takovému a složení tehdejší stravy, přičemž celé téma je zasazeno do širšího společenského rámce. Součástí práce je také překlad a komentář několika vybraných dochovaných receptů. | cs_CZ |
dc.description.abstract | The main aim of this thesis is to present a lucid summary and a critical evaluation of the (often ambiguous) ancient testimonies concerning the Greek culinary art from the classical up to the imperial era. The sources are divided in two groups. The first one is made up from prosaic works, i. e. cookbooks themselves, specialised treatises and some medical tractates concerned with dietetics and proprieties of foodstuffs. The second group consists of poems on gastronomic themes. A serious problem is constituted by considerable fragmentariness of the extant sources, which in some cases prevents us from making any definite judgments on the sources' content. Attention is paid also to food as such and the diet composition at the time, the whole theme being set in wider social framework. The thesis also incorporates a translation of and commentary on several selected extant receipts. | en_US |
dc.language | Čeština | cs_CZ |
dc.language.iso | cs_CZ | |
dc.publisher | Univerzita Karlova, Filozofická fakulta | cs_CZ |
dc.subject | starověké Řecko - kulinářské umění - kulinářské spisy - Athénaios - gastronomie | cs_CZ |
dc.subject | Ancient Greece - Culinary Art - Cookery Books - Athenaeus - Gastronomy | en_US |
dc.title | Řecké kulinářské umění | cs_CZ |
dc.type | diplomová práce | cs_CZ |
dcterms.created | 2012 | |
dcterms.dateAccepted | 2012-09-11 | |
dc.description.department | Institute for Greek and Latin Studies | en_US |
dc.description.department | Ústav řeckých a latinských studií | cs_CZ |
dc.description.faculty | Faculty of Arts | en_US |
dc.description.faculty | Filozofická fakulta | cs_CZ |
dc.identifier.repId | 91389 | |
dc.title.translated | The Greek Culinary Art | en_US |
dc.contributor.referee | Fischerová, Sylva | |
dc.identifier.aleph | 001500376 | |
thesis.degree.name | Mgr. | |
thesis.degree.level | magisterské | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | Latin Studies - Greek Studies | en_US |
thesis.degree.discipline | Latina - Řečtina | cs_CZ |
thesis.degree.program | Philology | en_US |
thesis.degree.program | Filologie | cs_CZ |
uk.thesis.type | diplomová práce | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-cs | Filozofická fakulta::Ústav řeckých a latinských studií | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-en | Faculty of Arts::Institute for Greek and Latin Studies | en_US |
uk.faculty-name.cs | Filozofická fakulta | cs_CZ |
uk.faculty-name.en | Faculty of Arts | en_US |
uk.faculty-abbr.cs | FF | cs_CZ |
uk.degree-discipline.cs | Latina - Řečtina | cs_CZ |
uk.degree-discipline.en | Latin Studies - Greek Studies | en_US |
uk.degree-program.cs | Filologie | cs_CZ |
uk.degree-program.en | Philology | en_US |
thesis.grade.cs | Velmi dobře | cs_CZ |
thesis.grade.en | Very good | en_US |
uk.abstract.cs | Cílem této práce je podat přehledné shrnutí a kritické posouzení často nejednoznačných antických svědectví o řeckém kuchařském umění s časovým vymezením od klasického období po císařskou dobu. Jednotlivé spisy jsou řazeny do dvou základních skupin. První skupinu představují díla, která byla sepsána prózou, tedy samotné kuchařské knihy, dále speciální spisy a některá lékařská díla, která se věnují dietetice a vlastnostem potravin. Druhou skupinu pak tvoří básnické spisy s gastronomickými náměty. Podstatný problém představuje značná fragmentárnost dochovaných spisů, která v některých případech zabraňuje činit o obsahu děl jasné závěry. Pozornost je věnována také jídlu jako takovému a složení tehdejší stravy, přičemž celé téma je zasazeno do širšího společenského rámce. Součástí práce je také překlad a komentář několika vybraných dochovaných receptů. | cs_CZ |
uk.abstract.en | The main aim of this thesis is to present a lucid summary and a critical evaluation of the (often ambiguous) ancient testimonies concerning the Greek culinary art from the classical up to the imperial era. The sources are divided in two groups. The first one is made up from prosaic works, i. e. cookbooks themselves, specialised treatises and some medical tractates concerned with dietetics and proprieties of foodstuffs. The second group consists of poems on gastronomic themes. A serious problem is constituted by considerable fragmentariness of the extant sources, which in some cases prevents us from making any definite judgments on the sources' content. Attention is paid also to food as such and the diet composition at the time, the whole theme being set in wider social framework. The thesis also incorporates a translation of and commentary on several selected extant receipts. | en_US |
uk.publication.place | Praha | cs_CZ |
uk.grantor | Univerzita Karlova, Filozofická fakulta, Ústav řeckých a latinských studií | cs_CZ |
dc.identifier.lisID | 990015003760106986 | |