Zobrazit minimální záznam

The Greek Culinary Art
dc.contributor.advisorSouček, Jan
dc.creatorUrbanová, Alice
dc.date.accessioned2017-05-06T23:05:30Z
dc.date.available2017-05-06T23:05:30Z
dc.date.issued2012
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/41081
dc.description.abstractCílem této práce je podat přehledné shrnutí a kritické posouzení často nejednoznačných antických svědectví o řeckém kuchařském umění s časovým vymezením od klasického období po císařskou dobu. Jednotlivé spisy jsou řazeny do dvou základních skupin. První skupinu představují díla, která byla sepsána prózou, tedy samotné kuchařské knihy, dále speciální spisy a některá lékařská díla, která se věnují dietetice a vlastnostem potravin. Druhou skupinu pak tvoří básnické spisy s gastronomickými náměty. Podstatný problém představuje značná fragmentárnost dochovaných spisů, která v některých případech zabraňuje činit o obsahu děl jasné závěry. Pozornost je věnována také jídlu jako takovému a složení tehdejší stravy, přičemž celé téma je zasazeno do širšího společenského rámce. Součástí práce je také překlad a komentář několika vybraných dochovaných receptů.cs_CZ
dc.description.abstractThe main aim of this thesis is to present a lucid summary and a critical evaluation of the (often ambiguous) ancient testimonies concerning the Greek culinary art from the classical up to the imperial era. The sources are divided in two groups. The first one is made up from prosaic works, i. e. cookbooks themselves, specialised treatises and some medical tractates concerned with dietetics and proprieties of foodstuffs. The second group consists of poems on gastronomic themes. A serious problem is constituted by considerable fragmentariness of the extant sources, which in some cases prevents us from making any definite judgments on the sources' content. Attention is paid also to food as such and the diet composition at the time, the whole theme being set in wider social framework. The thesis also incorporates a translation of and commentary on several selected extant receipts.en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Filozofická fakultacs_CZ
dc.subjectstarověké Řecko - kulinářské umění - kulinářské spisy - Athénaios - gastronomiecs_CZ
dc.subjectAncient Greece - Culinary Art - Cookery Books - Athenaeus - Gastronomyen_US
dc.titleŘecké kulinářské uměnícs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2012
dcterms.dateAccepted2012-09-11
dc.description.departmentInstitute for Greek and Latin Studiesen_US
dc.description.departmentÚstav řeckých a latinských studiícs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Artsen_US
dc.description.facultyFilozofická fakultacs_CZ
dc.identifier.repId91389
dc.title.translatedThe Greek Culinary Arten_US
dc.contributor.refereeFischerová, Sylva
dc.identifier.aleph001500376
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelmagisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineLatin Studies - Greek Studiesen_US
thesis.degree.disciplineLatina - Řečtinacs_CZ
thesis.degree.programPhilologyen_US
thesis.degree.programFilologiecs_CZ
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFilozofická fakulta::Ústav řeckých a latinských studiícs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Arts::Institute for Greek and Latin Studiesen_US
uk.faculty-name.csFilozofická fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Artsen_US
uk.faculty-abbr.csFFcs_CZ
uk.degree-discipline.csLatina - Řečtinacs_CZ
uk.degree-discipline.enLatin Studies - Greek Studiesen_US
uk.degree-program.csFilologiecs_CZ
uk.degree-program.enPhilologyen_US
thesis.grade.csVelmi dobřecs_CZ
thesis.grade.enVery gooden_US
uk.abstract.csCílem této práce je podat přehledné shrnutí a kritické posouzení často nejednoznačných antických svědectví o řeckém kuchařském umění s časovým vymezením od klasického období po císařskou dobu. Jednotlivé spisy jsou řazeny do dvou základních skupin. První skupinu představují díla, která byla sepsána prózou, tedy samotné kuchařské knihy, dále speciální spisy a některá lékařská díla, která se věnují dietetice a vlastnostem potravin. Druhou skupinu pak tvoří básnické spisy s gastronomickými náměty. Podstatný problém představuje značná fragmentárnost dochovaných spisů, která v některých případech zabraňuje činit o obsahu děl jasné závěry. Pozornost je věnována také jídlu jako takovému a složení tehdejší stravy, přičemž celé téma je zasazeno do širšího společenského rámce. Součástí práce je také překlad a komentář několika vybraných dochovaných receptů.cs_CZ
uk.abstract.enThe main aim of this thesis is to present a lucid summary and a critical evaluation of the (often ambiguous) ancient testimonies concerning the Greek culinary art from the classical up to the imperial era. The sources are divided in two groups. The first one is made up from prosaic works, i. e. cookbooks themselves, specialised treatises and some medical tractates concerned with dietetics and proprieties of foodstuffs. The second group consists of poems on gastronomic themes. A serious problem is constituted by considerable fragmentariness of the extant sources, which in some cases prevents us from making any definite judgments on the sources' content. Attention is paid also to food as such and the diet composition at the time, the whole theme being set in wider social framework. The thesis also incorporates a translation of and commentary on several selected extant receipts.en_US
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Filozofická fakulta, Ústav řeckých a latinských studiícs_CZ
dc.identifier.lisID990015003760106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV