Řecké kulinářské umění
The Greek Culinary Art
diplomová práce (OBHÁJENO)
![Náhled dokumentu](/bitstream/handle/20.500.11956/41081/thumbnail.png?sequence=7&isAllowed=y)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/41081Identifikátory
SIS: 91389
Kolekce
- Kvalifikační práce [22887]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Fischerová, Sylva
Fakulta / součást
Filozofická fakulta
Obor
Latina - Řečtina
Katedra / ústav / klinika
Ústav řeckých a latinských studií
Datum obhajoby
11. 9. 2012
Nakladatel
Univerzita Karlova, Filozofická fakultaJazyk
Čeština
Známka
Velmi dobře
Klíčová slova (česky)
starověké Řecko - kulinářské umění - kulinářské spisy - Athénaios - gastronomieKlíčová slova (anglicky)
Ancient Greece - Culinary Art - Cookery Books - Athenaeus - GastronomyCílem této práce je podat přehledné shrnutí a kritické posouzení často nejednoznačných antických svědectví o řeckém kuchařském umění s časovým vymezením od klasického období po císařskou dobu. Jednotlivé spisy jsou řazeny do dvou základních skupin. První skupinu představují díla, která byla sepsána prózou, tedy samotné kuchařské knihy, dále speciální spisy a některá lékařská díla, která se věnují dietetice a vlastnostem potravin. Druhou skupinu pak tvoří básnické spisy s gastronomickými náměty. Podstatný problém představuje značná fragmentárnost dochovaných spisů, která v některých případech zabraňuje činit o obsahu děl jasné závěry. Pozornost je věnována také jídlu jako takovému a složení tehdejší stravy, přičemž celé téma je zasazeno do širšího společenského rámce. Součástí práce je také překlad a komentář několika vybraných dochovaných receptů.
The main aim of this thesis is to present a lucid summary and a critical evaluation of the (often ambiguous) ancient testimonies concerning the Greek culinary art from the classical up to the imperial era. The sources are divided in two groups. The first one is made up from prosaic works, i. e. cookbooks themselves, specialised treatises and some medical tractates concerned with dietetics and proprieties of foodstuffs. The second group consists of poems on gastronomic themes. A serious problem is constituted by considerable fragmentariness of the extant sources, which in some cases prevents us from making any definite judgments on the sources' content. Attention is paid also to food as such and the diet composition at the time, the whole theme being set in wider social framework. The thesis also incorporates a translation of and commentary on several selected extant receipts.