Zobrazit minimální záznam

Comparison of nutritional needs in patients with and without dysphagia after an acute stroke
dc.contributor.advisorGrünerová Lippertová, Marcela
dc.creatorMalá, Pavlína
dc.date.accessioned2025-07-16T08:20:13Z
dc.date.available2025-07-16T08:20:13Z
dc.date.issued2025
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/201173
dc.description.abstractStroke occurring very often. According to WHO (2024) was on third place in death. It is known that the quality of life deteriorates for stroke victims. They suffer from invalidity. The correct nutritional intervention can help patients with therapy and rehabilitation. The subject of my thesis is to explore the impact of nutrition on stroke victims. The objective was to find out if there was a difference between 36 stroke patients with dysphagia and 37 stroke victims without swallowing problems. The calculation or degree of self-sufficiency was assessed using Barthel's test after the patients were discharged from the hospital. The level of swallowing was assessed by GUSS test. This was a retrospective study. Data was acquired from stroke patient's anamnesis on the Neurological Intensive Care Unit in Faculty Hospital Motol. According to my findings, patients without dysphagia had a larger intake of protein and lower intake of total energy. They went down with weight. Key words: stroke, nutrition, dysphagia, malnutririon, invalidity, rehabilitationen_US
dc.description.abstractCévní mozková příhoda je onemocnění, které se vyskytuje velice často, podle WHO (2024) bylo na třetím místě způsobujícím úmrtí ve vyspělých zemích. Významně snižuje kvalitu života, neboť přeživší čelí dlouhodobému funkčnímu omezení. Správná nutriční intervence může pozitivně ovlivnit léčbu a rehabilitaci pacientů. Předmětem výzkumu této diplomové práce bylo zkoumání vlivu nutrice na tak vážný stav, kterým může být cévní mozková příhoda. Cílem práce bylo porovnat 36 pacientů trpících dysfagií po cévní mozkové příhodě s 37 pacienty, kteří poruchou polykání netrpí a jsou také po iktu. Zvlášť jsem ještě sledovala všední denní aktivity (ADL)- obléknutí se, provedení hygieny, dojití si na WC a celkovou soběstačnost podle Barthelové testu, jež byl zaznamenán po hospitalizaci pacienta a při jeho propuštění. Úroveň polykání byla stanovena podle screeningu GUSS. Jedná se o retrospektivní studii z roku 2023, aktuálně nebyl dostatečný počet nemocných. Čerpala jsem data z anamnéz pacientů po cévní mozkové příhodě hospitalizovaných na Jednotce intenzivní péče Neurologické kliniky ve Fakultní nemocnici v Motole. Podle výsledků, pacienti bez dysfagie přijímali méně bílkovin a více energie. U pacientů, kteří dysfagií trpěli, byl kladen větší důraz na příjem bílkovin, ale celkový energetický příjem byl nižší, což se...cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, 1. lékařská fakultacs_CZ
dc.subjectstrokeen_US
dc.subjectnutritionen_US
dc.subjectdysphagiaen_US
dc.subjectmalnutririonen_US
dc.subjectivalidityen_US
dc.subjectrehabilitationen_US
dc.subjectcévní mozková příhoda (CMP)cs_CZ
dc.subjectnutricecs_CZ
dc.subjectdysfagiecs_CZ
dc.subjectmalnutricecs_CZ
dc.subjectinvaliditacs_CZ
dc.subjectrehabilitacecs_CZ
dc.titlePorovnání nutriční potřeby u pacientů s dysfagií a bez dysfagie po akutní cévní mozkové příhoděcs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2025
dcterms.dateAccepted2025-06-25
dc.description.departmentIII. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
dc.description.department3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Pragueen_US
dc.description.facultyFirst Faculty of Medicineen_US
dc.description.faculty1. lékařská fakultacs_CZ
dc.identifier.repId261910
dc.title.translatedComparison of nutritional needs in patients with and without dysphagia after an acute strokeen_US
dc.contributor.refereeNerandžič, Zoran
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineChild and Adult Nutritionen_US
thesis.degree.disciplineVýživa dospělých a dětícs_CZ
thesis.degree.programVýživa dospělých a dětícs_CZ
thesis.degree.programChild and Adult Nutritionen_US
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs1. lékařská fakulta::III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFirst Faculty of Medicine::3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Pragueen_US
uk.faculty-name.cs1. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFirst Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs1.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csVýživa dospělých a dětícs_CZ
uk.degree-discipline.enChild and Adult Nutritionen_US
uk.degree-program.csVýživa dospělých a dětícs_CZ
uk.degree-program.enChild and Adult Nutritionen_US
thesis.grade.csVelmi dobřecs_CZ
thesis.grade.enVery gooden_US
uk.abstract.csCévní mozková příhoda je onemocnění, které se vyskytuje velice často, podle WHO (2024) bylo na třetím místě způsobujícím úmrtí ve vyspělých zemích. Významně snižuje kvalitu života, neboť přeživší čelí dlouhodobému funkčnímu omezení. Správná nutriční intervence může pozitivně ovlivnit léčbu a rehabilitaci pacientů. Předmětem výzkumu této diplomové práce bylo zkoumání vlivu nutrice na tak vážný stav, kterým může být cévní mozková příhoda. Cílem práce bylo porovnat 36 pacientů trpících dysfagií po cévní mozkové příhodě s 37 pacienty, kteří poruchou polykání netrpí a jsou také po iktu. Zvlášť jsem ještě sledovala všední denní aktivity (ADL)- obléknutí se, provedení hygieny, dojití si na WC a celkovou soběstačnost podle Barthelové testu, jež byl zaznamenán po hospitalizaci pacienta a při jeho propuštění. Úroveň polykání byla stanovena podle screeningu GUSS. Jedná se o retrospektivní studii z roku 2023, aktuálně nebyl dostatečný počet nemocných. Čerpala jsem data z anamnéz pacientů po cévní mozkové příhodě hospitalizovaných na Jednotce intenzivní péče Neurologické kliniky ve Fakultní nemocnici v Motole. Podle výsledků, pacienti bez dysfagie přijímali méně bílkovin a více energie. U pacientů, kteří dysfagií trpěli, byl kladen větší důraz na příjem bílkovin, ale celkový energetický příjem byl nižší, což se...cs_CZ
uk.abstract.enStroke occurring very often. According to WHO (2024) was on third place in death. It is known that the quality of life deteriorates for stroke victims. They suffer from invalidity. The correct nutritional intervention can help patients with therapy and rehabilitation. The subject of my thesis is to explore the impact of nutrition on stroke victims. The objective was to find out if there was a difference between 36 stroke patients with dysphagia and 37 stroke victims without swallowing problems. The calculation or degree of self-sufficiency was assessed using Barthel's test after the patients were discharged from the hospital. The level of swallowing was assessed by GUSS test. This was a retrospective study. Data was acquired from stroke patient's anamnesis on the Neurological Intensive Care Unit in Faculty Hospital Motol. According to my findings, patients without dysphagia had a larger intake of protein and lower intake of total energy. They went down with weight. Key words: stroke, nutrition, dysphagia, malnutririon, invalidity, rehabilitationen_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, 1. lékařská fakulta, III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
thesis.grade.code2
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2025 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV