Porovnání nutriční potřeby u pacientů s dysfagií a bez dysfagie po akutní cévní mozkové příhodě
Comparison of nutritional needs in patients with and without dysphagia after an acute stroke
diplomová práce (OBHÁJENO)

Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/201173Identifikátory
SIS: 261910
Kolekce
- Kvalifikační práce [4727]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Nerandžič, Zoran
Fakulta / součást
1. lékařská fakulta
Obor
Výživa dospělých a dětí
Katedra / ústav / klinika
III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN
Datum obhajoby
25. 6. 2025
Nakladatel
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakultaJazyk
Čeština
Známka
Velmi dobře
Klíčová slova (česky)
cévní mozková příhoda (CMP), nutrice, dysfagie, malnutrice, invalidita, rehabilitaceKlíčová slova (anglicky)
stroke, nutrition, dysphagia, malnutririon, ivalidity, rehabilitationCévní mozková příhoda je onemocnění, které se vyskytuje velice často, podle WHO (2024) bylo na třetím místě způsobujícím úmrtí ve vyspělých zemích. Významně snižuje kvalitu života, neboť přeživší čelí dlouhodobému funkčnímu omezení. Správná nutriční intervence může pozitivně ovlivnit léčbu a rehabilitaci pacientů. Předmětem výzkumu této diplomové práce bylo zkoumání vlivu nutrice na tak vážný stav, kterým může být cévní mozková příhoda. Cílem práce bylo porovnat 36 pacientů trpících dysfagií po cévní mozkové příhodě s 37 pacienty, kteří poruchou polykání netrpí a jsou také po iktu. Zvlášť jsem ještě sledovala všední denní aktivity (ADL)- obléknutí se, provedení hygieny, dojití si na WC a celkovou soběstačnost podle Barthelové testu, jež byl zaznamenán po hospitalizaci pacienta a při jeho propuštění. Úroveň polykání byla stanovena podle screeningu GUSS. Jedná se o retrospektivní studii z roku 2023, aktuálně nebyl dostatečný počet nemocných. Čerpala jsem data z anamnéz pacientů po cévní mozkové příhodě hospitalizovaných na Jednotce intenzivní péče Neurologické kliniky ve Fakultní nemocnici v Motole. Podle výsledků, pacienti bez dysfagie přijímali méně bílkovin a více energie. U pacientů, kteří dysfagií trpěli, byl kladen větší důraz na příjem bílkovin, ale celkový energetický příjem byl nižší, což se...
Stroke occurring very often. According to WHO (2024) was on third place in death. It is known that the quality of life deteriorates for stroke victims. They suffer from invalidity. The correct nutritional intervention can help patients with therapy and rehabilitation. The subject of my thesis is to explore the impact of nutrition on stroke victims. The objective was to find out if there was a difference between 36 stroke patients with dysphagia and 37 stroke victims without swallowing problems. The calculation or degree of self-sufficiency was assessed using Barthel's test after the patients were discharged from the hospital. The level of swallowing was assessed by GUSS test. This was a retrospective study. Data was acquired from stroke patient's anamnesis on the Neurological Intensive Care Unit in Faculty Hospital Motol. According to my findings, patients without dysphagia had a larger intake of protein and lower intake of total energy. They went down with weight. Key words: stroke, nutrition, dysphagia, malnutririon, invalidity, rehabilitation