Zobrazit minimální záznam

The Diffusion of Czech Cuisine in the Italian Region of Friuli Venezia Giulia
dc.contributor.advisorJaneček, Petr
dc.creatorHendrych, Miroslav
dc.date.accessioned2025-07-09T22:28:06Z
dc.date.available2025-07-09T22:28:06Z
dc.date.issued2025
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/200532
dc.description.abstract(cesky) Diplomová práce zkoumá šíření české kuchyně na území severoitalského regionu Furlánsko- Julské Benátsko od 19. století do současnosti, která je zde reflektována terénním výzkumem. Úkolem práce je definovat a popsat difuzní procesy ve stravování, které probíhají v této oblasti. Z tohoto důvodu se práce soustředí na českou komunitu, která se v tomto regionu nachází a přímo i nepřímo vnáší české prvky do italského způsobu života, respektive do italského způsobu stravování. Práce současně zkoumá i vliv české gastronomie na italskou populaci, aby tak zajistila co nejkomplexnější pohled na danou výzkumnou otázku. Mimo toho se bude věnovat také dalším národním prvkům z oblasti gastronomie, které lze zaznamenat ve zkoumané geografické oblasti, příkladem mohou být kulinářské festivaly nebo české restaurace. Práce je rozdělena na teoretickou část a na praktickou část, tedy terénní výzkum. Podklady pro teoretickou část byly získávány z odborných publikací a studií, z české a zahraniční literatury věnující se tuzemské a italské gastronomii; data pramenného typu také z kuchařských knih a časopisů. Hlavním zdrojem dat pro terénní výzkum byly dva typy polostrukturovaných rozhovorů. První typ byl určen pro českou komunitu ve zkoumané oblasti a druhý typ byl určen pro tamější italské obyvatele. Dalším...cs_CZ
dc.description.abstract(in English) The Master's Thesis surveys the spread of the Czech cuisine in the northern Italian region of Friuli-Venezia Giulia. The thesis' main aim is to examine and describe the diffusion processes ongoing in this area. For this reason, it focuses mainly on the Czech community located in the region and the Czech elements it brings (either directly or indirectly) to the Italian way of life, or rather to the Italian way of eating. The thesis simultaneously examines the influence of the Czech gastronomy on the Italian population in order to ensure the most comprehensive insight into the given research question. In addition, it also focuses on other national gastronomic elements occuring in Friuli-Venezia Giulia such as culinary festivals or Czech restaurants. The thesis is divided into two parts - a theoretical part and a field research. The materials for the theoretical part were obtained from specialist scientific publications and essays, from both the Czech and foreign literature devoted to the questions of domestic and Italian gastronomy, as well as from cookery books and magazines. The primary data sources for the field research include semi- structured interviews of two types. The first type was intended for the Czech community living in the researched area and the second type for the...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Filozofická fakultacs_CZ
dc.subjectcultural diffusion|Czech cuisine|Italian cuisine|food|eating|food cultureen_US
dc.subjectkulturní difuze|česká kuchyně|italská kuchyně|strava|stravování|kultura stravovánícs_CZ
dc.titleDifuze české kuchyně v italském regionu Furlánsko-Julské Benátskocs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2025
dcterms.dateAccepted2025-06-11
dc.description.departmentÚstav etnologie a středoevropských a balkánských studiícs_CZ
dc.description.departmentDepartment of Ethnology and Central European and Balkan Studiesen_US
dc.description.facultyFilozofická fakultacs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Artsen_US
dc.identifier.repId233470
dc.title.translatedThe Diffusion of Czech Cuisine in the Italian Region of Friuli Venezia Giuliaen_US
dc.contributor.refereeŠatava, Leoš
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineEtnologie a kulturní antropologiecs_CZ
thesis.degree.disciplineEthnology and Cultural Anthropologyen_US
thesis.degree.programEthnology and Cultural Anthropologyen_US
thesis.degree.programEtnologie a kulturní antropologiecs_CZ
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFilozofická fakulta::Ústav etnologie a středoevropských a balkánských studiícs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Arts::Department of Ethnology and Central European and Balkan Studiesen_US
uk.faculty-name.csFilozofická fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Artsen_US
uk.faculty-abbr.csFFcs_CZ
uk.degree-discipline.csEtnologie a kulturní antropologiecs_CZ
uk.degree-discipline.enEthnology and Cultural Anthropologyen_US
uk.degree-program.csEtnologie a kulturní antropologiecs_CZ
uk.degree-program.enEthnology and Cultural Anthropologyen_US
thesis.grade.csDobřecs_CZ
thesis.grade.enGooden_US
uk.abstract.cs(cesky) Diplomová práce zkoumá šíření české kuchyně na území severoitalského regionu Furlánsko- Julské Benátsko od 19. století do současnosti, která je zde reflektována terénním výzkumem. Úkolem práce je definovat a popsat difuzní procesy ve stravování, které probíhají v této oblasti. Z tohoto důvodu se práce soustředí na českou komunitu, která se v tomto regionu nachází a přímo i nepřímo vnáší české prvky do italského způsobu života, respektive do italského způsobu stravování. Práce současně zkoumá i vliv české gastronomie na italskou populaci, aby tak zajistila co nejkomplexnější pohled na danou výzkumnou otázku. Mimo toho se bude věnovat také dalším národním prvkům z oblasti gastronomie, které lze zaznamenat ve zkoumané geografické oblasti, příkladem mohou být kulinářské festivaly nebo české restaurace. Práce je rozdělena na teoretickou část a na praktickou část, tedy terénní výzkum. Podklady pro teoretickou část byly získávány z odborných publikací a studií, z české a zahraniční literatury věnující se tuzemské a italské gastronomii; data pramenného typu také z kuchařských knih a časopisů. Hlavním zdrojem dat pro terénní výzkum byly dva typy polostrukturovaných rozhovorů. První typ byl určen pro českou komunitu ve zkoumané oblasti a druhý typ byl určen pro tamější italské obyvatele. Dalším...cs_CZ
uk.abstract.en(in English) The Master's Thesis surveys the spread of the Czech cuisine in the northern Italian region of Friuli-Venezia Giulia. The thesis' main aim is to examine and describe the diffusion processes ongoing in this area. For this reason, it focuses mainly on the Czech community located in the region and the Czech elements it brings (either directly or indirectly) to the Italian way of life, or rather to the Italian way of eating. The thesis simultaneously examines the influence of the Czech gastronomy on the Italian population in order to ensure the most comprehensive insight into the given research question. In addition, it also focuses on other national gastronomic elements occuring in Friuli-Venezia Giulia such as culinary festivals or Czech restaurants. The thesis is divided into two parts - a theoretical part and a field research. The materials for the theoretical part were obtained from specialist scientific publications and essays, from both the Czech and foreign literature devoted to the questions of domestic and Italian gastronomy, as well as from cookery books and magazines. The primary data sources for the field research include semi- structured interviews of two types. The first type was intended for the Czech community living in the researched area and the second type for the...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Filozofická fakulta, Ústav etnologie a středoevropských a balkánských studiícs_CZ
thesis.grade.code3
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2025 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV