Difuze české kuchyně v italském regionu Furlánsko-Julské Benátsko
The Diffusion of Czech Cuisine in the Italian Region of Friuli Venezia Giulia
diplomová práce (OBHÁJENO)

Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/200532Identifikátory
SIS: 233470
Kolekce
- Kvalifikační práce [24361]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Šatava, Leoš
Fakulta / součást
Filozofická fakulta
Obor
Etnologie a kulturní antropologie
Katedra / ústav / klinika
Ústav etnologie a středoevropských a balkánských studií
Datum obhajoby
11. 6. 2025
Nakladatel
Univerzita Karlova, Filozofická fakultaJazyk
Čeština
Známka
Dobře
Klíčová slova (česky)
kulturní difuze|česká kuchyně|italská kuchyně|strava|stravování|kultura stravováníKlíčová slova (anglicky)
cultural diffusion|Czech cuisine|Italian cuisine|food|eating|food culture(cesky) Diplomová práce zkoumá šíření české kuchyně na území severoitalského regionu Furlánsko- Julské Benátsko od 19. století do současnosti, která je zde reflektována terénním výzkumem. Úkolem práce je definovat a popsat difuzní procesy ve stravování, které probíhají v této oblasti. Z tohoto důvodu se práce soustředí na českou komunitu, která se v tomto regionu nachází a přímo i nepřímo vnáší české prvky do italského způsobu života, respektive do italského způsobu stravování. Práce současně zkoumá i vliv české gastronomie na italskou populaci, aby tak zajistila co nejkomplexnější pohled na danou výzkumnou otázku. Mimo toho se bude věnovat také dalším národním prvkům z oblasti gastronomie, které lze zaznamenat ve zkoumané geografické oblasti, příkladem mohou být kulinářské festivaly nebo české restaurace. Práce je rozdělena na teoretickou část a na praktickou část, tedy terénní výzkum. Podklady pro teoretickou část byly získávány z odborných publikací a studií, z české a zahraniční literatury věnující se tuzemské a italské gastronomii; data pramenného typu také z kuchařských knih a časopisů. Hlavním zdrojem dat pro terénní výzkum byly dva typy polostrukturovaných rozhovorů. První typ byl určen pro českou komunitu ve zkoumané oblasti a druhý typ byl určen pro tamější italské obyvatele. Dalším...
(in English) The Master's Thesis surveys the spread of the Czech cuisine in the northern Italian region of Friuli-Venezia Giulia. The thesis' main aim is to examine and describe the diffusion processes ongoing in this area. For this reason, it focuses mainly on the Czech community located in the region and the Czech elements it brings (either directly or indirectly) to the Italian way of life, or rather to the Italian way of eating. The thesis simultaneously examines the influence of the Czech gastronomy on the Italian population in order to ensure the most comprehensive insight into the given research question. In addition, it also focuses on other national gastronomic elements occuring in Friuli-Venezia Giulia such as culinary festivals or Czech restaurants. The thesis is divided into two parts - a theoretical part and a field research. The materials for the theoretical part were obtained from specialist scientific publications and essays, from both the Czech and foreign literature devoted to the questions of domestic and Italian gastronomy, as well as from cookery books and magazines. The primary data sources for the field research include semi- structured interviews of two types. The first type was intended for the Czech community living in the researched area and the second type for the...