Stravovací návyky žáků druhého stupně základní školy
Eating Habits of Lower Secondary School Pupils
diploma thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/200215Identifiers
Study Information System: 269761
Collections
- Kvalifikační práce [9391]
Author
Advisor
Referee
Kinkorová, Ivana
Faculty / Institute
Faculty of Physical Education and Sport
Discipline
Teacher Education of Physical Education for Upper Secondary Schools with specialisation in Health Education
Department
Department of Biomedical Foundation in Kinanthropology
Date of defense
17. 6. 2025
Publisher
Univerzita Karlova, Fakulta tělesné výchovy a sportuLanguage
Czech
Grade
Excellent
Keywords (Czech)
stravovací návyky, výživa, základní škola, školní jídelna, dospívání, zdravý životní stylKeywords (English)
eating habits, nutrition, primary school, school canteen, adolescence, healthy lifestyleNázev: Stravovací návyky žáků druhého stupně základní školy Cíle: Cílem diplomové práce bylo zmapovat a vyhodnotit stravovací návyky žáků druhého stupně základní školy a zjistit, jaké jsou jejich každodenní zvyklosti v oblasti výživy. Záměrem bylo identifikovat rizikové faktory v jejich jídelním režimu a poukázat na oblasti, které by si zasloužily zvýšenou pozornost v rámci preventivních a edukačních aktivit. Metody: Ve výzkumné části bylo využito anonymní anketní šetření, jehož prostřednictvím byly získány údaje o pravidelnosti jídel, složení svačin, pitném režimu, oblibě školního stravování, konzumaci sladkostí, návštěvách fast-foodů a vlivu sociálních sítí. Šetření se zúčastnilo celkem 113 žáků druhého stupně základní školy ve věku 11-15 let. Výsledky: Výsledky ukázaly, že více než polovina respondentů pravidelně snídá a většina žáků si nosí svačinu z domova. Obědy ve školní jídelně konzumuje pravidelně méně než polovina respondentů. Konzumace ovoce a zeleniny byla nižší než doporučené množství, naopak častá byla konzumace sladkostí a občasná návštěva fast-foodových zařízení. Pitný režim byl převážně založen na vodě, ale část respondentů uváděla i pravidelné pití slazených nápojů. Zajímavým zjištěním bylo, že přibližně čtvrtina žáků vnímá sociální sítě jako vliv na své stravovací chování....
Title: Eating Habits of Lower Secondary School Pupils Objectives: The aim of this thesis was to map and evaluate the eating habits of pupils in lower secondary school and to identify their daily dietary routines. The objective was to determine potential risk factors in their eating patterns and to highlight areas that deserve increased attention within preventive and educational interventions. Methods: The research was conducted using an anonymous questionnaire survey, through which data were collected regarding meal regularity, snack composition, hydration habits, popularity of school canteen meals, consumption of sweets, visits to fast-food establishments, and the influence of social media. The questionnaire was completed by a total of 113 pupils aged 11 to 15. Results: The results showed that more than half of the respondents regularly eat breakfast, and the majority bring snacks from home. Fewer than half of the pupils eat lunch at the school canteen on a regular basis. Fruit and vegetable consumption was below the recommended amount, whereas the intake of sweets and occasional visits to fast-food restaurants were common. Water was the most frequently consumed beverage, although some respondents reported regularly drinking sugary drinks. An interesting finding was that approximately one quarter...
