Zobrazit minimální záznam

Eating Habits of Lower Secondary School Pupils
dc.contributor.advisorJandová, Tereza
dc.creatorPlecitá, Gabriela
dc.date.accessioned2025-07-08T10:24:11Z
dc.date.available2025-07-08T10:24:11Z
dc.date.issued2025
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/200215
dc.description.abstractTitle: Eating Habits of Lower Secondary School Pupils Objectives: The aim of this thesis was to map and evaluate the eating habits of pupils in lower secondary school and to identify their daily dietary routines. The objective was to determine potential risk factors in their eating patterns and to highlight areas that deserve increased attention within preventive and educational interventions. Methods: The research was conducted using an anonymous questionnaire survey, through which data were collected regarding meal regularity, snack composition, hydration habits, popularity of school canteen meals, consumption of sweets, visits to fast-food establishments, and the influence of social media. The questionnaire was completed by a total of 113 pupils aged 11 to 15. Results: The results showed that more than half of the respondents regularly eat breakfast, and the majority bring snacks from home. Fewer than half of the pupils eat lunch at the school canteen on a regular basis. Fruit and vegetable consumption was below the recommended amount, whereas the intake of sweets and occasional visits to fast-food restaurants were common. Water was the most frequently consumed beverage, although some respondents reported regularly drinking sugary drinks. An interesting finding was that approximately one quarter...en_US
dc.description.abstractNázev: Stravovací návyky žáků druhého stupně základní školy Cíle: Cílem diplomové práce bylo zmapovat a vyhodnotit stravovací návyky žáků druhého stupně základní školy a zjistit, jaké jsou jejich každodenní zvyklosti v oblasti výživy. Záměrem bylo identifikovat rizikové faktory v jejich jídelním režimu a poukázat na oblasti, které by si zasloužily zvýšenou pozornost v rámci preventivních a edukačních aktivit. Metody: Ve výzkumné části bylo využito anonymní anketní šetření, jehož prostřednictvím byly získány údaje o pravidelnosti jídel, složení svačin, pitném režimu, oblibě školního stravování, konzumaci sladkostí, návštěvách fast-foodů a vlivu sociálních sítí. Šetření se zúčastnilo celkem 113 žáků druhého stupně základní školy ve věku 11-15 let. Výsledky: Výsledky ukázaly, že více než polovina respondentů pravidelně snídá a většina žáků si nosí svačinu z domova. Obědy ve školní jídelně konzumuje pravidelně méně než polovina respondentů. Konzumace ovoce a zeleniny byla nižší než doporučené množství, naopak častá byla konzumace sladkostí a občasná návštěva fast-foodových zařízení. Pitný režim byl převážně založen na vodě, ale část respondentů uváděla i pravidelné pití slazených nápojů. Zajímavým zjištěním bylo, že přibližně čtvrtina žáků vnímá sociální sítě jako vliv na své stravovací chování....cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Fakulta tělesné výchovy a sportucs_CZ
dc.subjecteating habitsen_US
dc.subjectnutritionen_US
dc.subjectprimary schoolen_US
dc.subjectschool canteenen_US
dc.subjectadolescenceen_US
dc.subjecthealthy lifestyleen_US
dc.subjectstravovací návykycs_CZ
dc.subjectvýživacs_CZ
dc.subjectzákladní školacs_CZ
dc.subjectškolní jídelnacs_CZ
dc.subjectdospívánícs_CZ
dc.subjectzdravý životní stylcs_CZ
dc.titleStravovací návyky žáků druhého stupně základní školycs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2025
dcterms.dateAccepted2025-06-17
dc.description.departmentDepartment of Biomedical Foundation in Kinanthropologyen_US
dc.description.departmentKatedra biomedicínského základu v kinantropologiics_CZ
dc.description.facultyFaculty of Physical Education and Sporten_US
dc.description.facultyFakulta tělesné výchovy a sportucs_CZ
dc.identifier.repId269761
dc.title.translatedEating Habits of Lower Secondary School Pupilsen_US
dc.contributor.refereeKinkorová, Ivana
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineTeacher Education of Physical Education for Upper Secondary Schools with specialisation in Health Educationen_US
thesis.degree.disciplineUčitelství tělesné výchovy pro střední školy se specializací Výchova ke zdravícs_CZ
thesis.degree.programUčitelství tělesné výchovy pro střední školycs_CZ
thesis.degree.programTeacher Education of Physical Education for Upper Secondary Schoolsen_US
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFakulta tělesné výchovy a sportu::Katedra biomedicínského základu v kinantropologiics_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Physical Education and Sport::Department of Biomedical Foundation in Kinanthropologyen_US
uk.faculty-name.csFakulta tělesné výchovy a sportucs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Physical Education and Sporten_US
uk.faculty-abbr.csFTVScs_CZ
uk.degree-discipline.csUčitelství tělesné výchovy pro střední školy se specializací Výchova ke zdravícs_CZ
uk.degree-discipline.enTeacher Education of Physical Education for Upper Secondary Schools with specialisation in Health Educationen_US
uk.degree-program.csUčitelství tělesné výchovy pro střední školycs_CZ
uk.degree-program.enTeacher Education of Physical Education for Upper Secondary Schoolsen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csNázev: Stravovací návyky žáků druhého stupně základní školy Cíle: Cílem diplomové práce bylo zmapovat a vyhodnotit stravovací návyky žáků druhého stupně základní školy a zjistit, jaké jsou jejich každodenní zvyklosti v oblasti výživy. Záměrem bylo identifikovat rizikové faktory v jejich jídelním režimu a poukázat na oblasti, které by si zasloužily zvýšenou pozornost v rámci preventivních a edukačních aktivit. Metody: Ve výzkumné části bylo využito anonymní anketní šetření, jehož prostřednictvím byly získány údaje o pravidelnosti jídel, složení svačin, pitném režimu, oblibě školního stravování, konzumaci sladkostí, návštěvách fast-foodů a vlivu sociálních sítí. Šetření se zúčastnilo celkem 113 žáků druhého stupně základní školy ve věku 11-15 let. Výsledky: Výsledky ukázaly, že více než polovina respondentů pravidelně snídá a většina žáků si nosí svačinu z domova. Obědy ve školní jídelně konzumuje pravidelně méně než polovina respondentů. Konzumace ovoce a zeleniny byla nižší než doporučené množství, naopak častá byla konzumace sladkostí a občasná návštěva fast-foodových zařízení. Pitný režim byl převážně založen na vodě, ale část respondentů uváděla i pravidelné pití slazených nápojů. Zajímavým zjištěním bylo, že přibližně čtvrtina žáků vnímá sociální sítě jako vliv na své stravovací chování....cs_CZ
uk.abstract.enTitle: Eating Habits of Lower Secondary School Pupils Objectives: The aim of this thesis was to map and evaluate the eating habits of pupils in lower secondary school and to identify their daily dietary routines. The objective was to determine potential risk factors in their eating patterns and to highlight areas that deserve increased attention within preventive and educational interventions. Methods: The research was conducted using an anonymous questionnaire survey, through which data were collected regarding meal regularity, snack composition, hydration habits, popularity of school canteen meals, consumption of sweets, visits to fast-food establishments, and the influence of social media. The questionnaire was completed by a total of 113 pupils aged 11 to 15. Results: The results showed that more than half of the respondents regularly eat breakfast, and the majority bring snacks from home. Fewer than half of the pupils eat lunch at the school canteen on a regular basis. Fruit and vegetable consumption was below the recommended amount, whereas the intake of sweets and occasional visits to fast-food restaurants were common. Water was the most frequently consumed beverage, although some respondents reported regularly drinking sugary drinks. An interesting finding was that approximately one quarter...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Fakulta tělesné výchovy a sportu, Katedra biomedicínského základu v kinantropologiics_CZ
thesis.grade.code1
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2025 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV