Zobrazit minimální záznam

Review of selected educational materials of Czech dietary system, their evaluation and update
dc.contributor.advisorStarnovská, Tamara
dc.creatorPantůčková, Tereza
dc.date.accessioned2025-02-19T10:42:07Z
dc.date.available2025-02-19T10:42:07Z
dc.date.issued2025
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/196854
dc.description.abstractTato práce se zabývá tématem léčebných diet, jmenovitě dietami č. 2, 4, 5, 9, a edukačními materiály, které tyto diety popisují. Edukační materiály jsou tvořeny zdravotnickými zařízeními a vycházejí z historické metodiky jejich tvorby, bez širšího zastřešení či kontroly. V rámci práce jsou nejprve prezentovány teoretické informace popisující historii a vývoj systému léčebných diet, i správnou formu tvorby edukačních materiálů. V praktické části autorka pracuje se souborem celkem 39 jednotlivých edukačních materiálů, vytvořených a užívaných zdravotnickými zařízeními v praxi, které podrobila průzkumu. Nejprve byl hodnocen samotný sběr těchto edukačních materiálů, dále byly materiály analyzovány s ohledem na grafickou a odborně obsahovou formu věci. Bylo shledáno, že daný soubor vykazuje nedostatky v obou oblastech, s důrazem na oblast odborně obsahovou, která byla často inkonzistentní, nejasná, zavádějící a bez doplňujících dat. A to jak v rámci jednotlivých materiálů, tak napříč materiály. Na základě tohoto faktu a s ohledem na získaná data z hodnocení, autorka navrhuje vlastní textaci edukačních materiálů pro dané diety doplněné o vlastní grafický návrh ve čtyřech různých odlišných podobách. To umožní snadno reprezentovat více užitných variant. Autorka v závěru práce doporučuje změnu metodiky...cs_CZ
dc.description.abstractThis thesis deals with the topic of therapeutic diets, namely diets 2, 4, 5, 9, and educational materials describing these diets. Educational materials are created by health care institutions and are based on historical methodology of their creation, without wider coverage or control. The theoretical information describing the history and development of the system of therapeutic diets, as well as the proper form of creating educational materials, is first presented. In the practical part, the author works with a set of 39 individual educational materials, created and used by health care institutions in practice, which were subjected to a survey. First, the collection of these educational materials itself was evaluated, then the materials were analysed with regard to the graphic and professional content form of the matter. The collection was found to be deficient in both areas, with an emphasis on the area of professional content, which was often inconsistent, unclear, misleading and lacking in supplementary data. This was both within and across materials. Based on this, and considering the evaluation data, the author proposes custom formulation for the educational materials for the diets in question, supplemented by custom graphic design in four different distinct forms. This will allow multiple...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, 1. lékařská fakultacs_CZ
dc.subjectdietacs_CZ
dc.subjectléčebná dietacs_CZ
dc.subjectdietní systémcs_CZ
dc.subjectedukační materiálcs_CZ
dc.subjectodborný obsahcs_CZ
dc.subjectgrafická formacs_CZ
dc.subjectnutritionen_US
dc.subjecttherapeutic dieten_US
dc.subjectdietary systemen_US
dc.subjecteducational materialen_US
dc.subjectprofessional contenten_US
dc.subjectgraphic formen_US
dc.titlePřehled vybraných edukačních materiálů dietního systému ČR, jejich zhodnocení a aktualizacecs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2025
dcterms.dateAccepted2025-01-28
dc.description.department3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Pragueen_US
dc.description.departmentIII. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
dc.description.facultyFirst Faculty of Medicineen_US
dc.description.faculty1. lékařská fakultacs_CZ
dc.identifier.repId262063
dc.title.translatedReview of selected educational materials of Czech dietary system, their evaluation and updateen_US
dc.contributor.refereeTomešová, Jitka
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineNutritional Therapyen_US
thesis.degree.disciplineNutriční terapiecs_CZ
thesis.degree.programNutritional Therapyen_US
thesis.degree.programNutriční terapiecs_CZ
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs1. lékařská fakulta::III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFirst Faculty of Medicine::3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Pragueen_US
uk.faculty-name.cs1. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFirst Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs1.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csNutriční terapiecs_CZ
uk.degree-discipline.enNutritional Therapyen_US
uk.degree-program.csNutriční terapiecs_CZ
uk.degree-program.enNutritional Therapyen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csTato práce se zabývá tématem léčebných diet, jmenovitě dietami č. 2, 4, 5, 9, a edukačními materiály, které tyto diety popisují. Edukační materiály jsou tvořeny zdravotnickými zařízeními a vycházejí z historické metodiky jejich tvorby, bez širšího zastřešení či kontroly. V rámci práce jsou nejprve prezentovány teoretické informace popisující historii a vývoj systému léčebných diet, i správnou formu tvorby edukačních materiálů. V praktické části autorka pracuje se souborem celkem 39 jednotlivých edukačních materiálů, vytvořených a užívaných zdravotnickými zařízeními v praxi, které podrobila průzkumu. Nejprve byl hodnocen samotný sběr těchto edukačních materiálů, dále byly materiály analyzovány s ohledem na grafickou a odborně obsahovou formu věci. Bylo shledáno, že daný soubor vykazuje nedostatky v obou oblastech, s důrazem na oblast odborně obsahovou, která byla často inkonzistentní, nejasná, zavádějící a bez doplňujících dat. A to jak v rámci jednotlivých materiálů, tak napříč materiály. Na základě tohoto faktu a s ohledem na získaná data z hodnocení, autorka navrhuje vlastní textaci edukačních materiálů pro dané diety doplněné o vlastní grafický návrh ve čtyřech různých odlišných podobách. To umožní snadno reprezentovat více užitných variant. Autorka v závěru práce doporučuje změnu metodiky...cs_CZ
uk.abstract.enThis thesis deals with the topic of therapeutic diets, namely diets 2, 4, 5, 9, and educational materials describing these diets. Educational materials are created by health care institutions and are based on historical methodology of their creation, without wider coverage or control. The theoretical information describing the history and development of the system of therapeutic diets, as well as the proper form of creating educational materials, is first presented. In the practical part, the author works with a set of 39 individual educational materials, created and used by health care institutions in practice, which were subjected to a survey. First, the collection of these educational materials itself was evaluated, then the materials were analysed with regard to the graphic and professional content form of the matter. The collection was found to be deficient in both areas, with an emphasis on the area of professional content, which was often inconsistent, unclear, misleading and lacking in supplementary data. This was both within and across materials. Based on this, and considering the evaluation data, the author proposes custom formulation for the educational materials for the diets in question, supplemented by custom graphic design in four different distinct forms. This will allow multiple...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, 1. lékařská fakulta, III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
thesis.grade.code1
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV