Zobrazit minimální záznam

Food modifications for patients with swallowing disorders in health care facilities
dc.contributor.advisorRůžičková, Lucie
dc.creatorBöhm, Ondřej
dc.date.accessioned2025-02-19T10:39:45Z
dc.date.available2025-02-19T10:39:45Z
dc.date.issued2025
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/196842
dc.description.abstractKlíčová slova: Poruchy polykání, příjem energie, příjem bílkovin, IDDSI Abstrakt Poruchy polykání významným způsobem ztěžují příjem živin pacientů v nemocničních zařízeních. Jsou spojeny s širokým spektrem etiologií a jsou jednou z častých příčin malnutrice. V posledních letech se pro pacienty s poruchami polykání v české republice častěji připravují jídla pomocí speciálních forem. V literatuře je mnoho výzkumů potvrzujících vyšší bezpečnost konzumace takto připravené stravy, jen velice omezené množství výzkumů se však věnuje její schopnosti nasytit pacienta a splnit jeho nároky na energetický a bílkovinný příjem. Tato práce má za cíl zjistit, zdali takto upravená strava přispívá k vyššímu příjmu energie a živin. Výzkum probíhal v červenci a srpnu 2024 s pacienty z iktového centra nemocnice Sokolov, kde bylo změřeno 19 celodenních strav. 10 pacientům zařazených do kontrolní skupiny byla podávána standardní strava dle nemocničních zvyklostí, 9 pacientům z intervenované skupiny byla podávána senzoricky atraktivnější strava připravena dle nových receptur Všeobecné fakultní nemocnice Praha. Výzkum nezjistil signifikantní rozdíl mezi oběma skupinami a nepotvrdil tak, že by senzoricky atraktivnější strava přispívala k vyššímu příjmu energie či bílkovin.cs_CZ
dc.description.abstractKeywords: swallowing disorder, energy intake, protein intake, IDDSI Abstract Swallowing disorders have a significant negative impact on patients nutrition in health-care facilities. They are associated with a wide range of etiologies and are one of the frequent causes of malnutrition. In recent years in the Czech Republic, meals for patients with swallowing disorders have been increasingly prepared in special food moulds. Although literature documents multiple studies confirming the safety of food made using the moulds, research into its capacity to saturate pacients and meet the energy and protein intake requirements has been limited. This thesis aims to investigate whether food prepared in a food mould contributes to a higher energy or protein intake. A total of 19 full day diets of stroke patients at the Sokolov Hospital were measured between July and August 2024. 10 patients in the control group were fed standard hospital food, while 9 patients in the intervention group were offered an enhanced plate presentation, which was based on innovative recipes used in the General Faculty Hospital in Prague. Research found no significant difference between the two groups and did not confirm that an enhanced plate presentation would contribute to a higher energy or protein intake.en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, 1. lékařská fakultacs_CZ
dc.subjectPoruchy polykánícs_CZ
dc.subjectpříjem energiecs_CZ
dc.subjectpříjem bílkovincs_CZ
dc.subjectIDDSIcs_CZ
dc.subjectswallowing disorderen_US
dc.subjectenergy intakeen_US
dc.subjectprotein intakeen_US
dc.subjectIDDSIen_US
dc.titleModifikace stravy pro pacienty s poruchami polykání ve zdravotnických zařízeníchcs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2025
dcterms.dateAccepted2025-01-28
dc.description.department3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Pragueen_US
dc.description.departmentIII. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
dc.description.facultyFirst Faculty of Medicineen_US
dc.description.faculty1. lékařská fakultacs_CZ
dc.identifier.repId262057
dc.title.translatedFood modifications for patients with swallowing disorders in health care facilitiesen_US
dc.contributor.refereeStarnovská, Tamara
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineNutritional Therapyen_US
thesis.degree.disciplineNutriční terapiecs_CZ
thesis.degree.programNutritional Therapyen_US
thesis.degree.programNutriční terapiecs_CZ
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs1. lékařská fakulta::III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFirst Faculty of Medicine::3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Pragueen_US
uk.faculty-name.cs1. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFirst Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs1.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csNutriční terapiecs_CZ
uk.degree-discipline.enNutritional Therapyen_US
uk.degree-program.csNutriční terapiecs_CZ
uk.degree-program.enNutritional Therapyen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csKlíčová slova: Poruchy polykání, příjem energie, příjem bílkovin, IDDSI Abstrakt Poruchy polykání významným způsobem ztěžují příjem živin pacientů v nemocničních zařízeních. Jsou spojeny s širokým spektrem etiologií a jsou jednou z častých příčin malnutrice. V posledních letech se pro pacienty s poruchami polykání v české republice častěji připravují jídla pomocí speciálních forem. V literatuře je mnoho výzkumů potvrzujících vyšší bezpečnost konzumace takto připravené stravy, jen velice omezené množství výzkumů se však věnuje její schopnosti nasytit pacienta a splnit jeho nároky na energetický a bílkovinný příjem. Tato práce má za cíl zjistit, zdali takto upravená strava přispívá k vyššímu příjmu energie a živin. Výzkum probíhal v červenci a srpnu 2024 s pacienty z iktového centra nemocnice Sokolov, kde bylo změřeno 19 celodenních strav. 10 pacientům zařazených do kontrolní skupiny byla podávána standardní strava dle nemocničních zvyklostí, 9 pacientům z intervenované skupiny byla podávána senzoricky atraktivnější strava připravena dle nových receptur Všeobecné fakultní nemocnice Praha. Výzkum nezjistil signifikantní rozdíl mezi oběma skupinami a nepotvrdil tak, že by senzoricky atraktivnější strava přispívala k vyššímu příjmu energie či bílkovin.cs_CZ
uk.abstract.enKeywords: swallowing disorder, energy intake, protein intake, IDDSI Abstract Swallowing disorders have a significant negative impact on patients nutrition in health-care facilities. They are associated with a wide range of etiologies and are one of the frequent causes of malnutrition. In recent years in the Czech Republic, meals for patients with swallowing disorders have been increasingly prepared in special food moulds. Although literature documents multiple studies confirming the safety of food made using the moulds, research into its capacity to saturate pacients and meet the energy and protein intake requirements has been limited. This thesis aims to investigate whether food prepared in a food mould contributes to a higher energy or protein intake. A total of 19 full day diets of stroke patients at the Sokolov Hospital were measured between July and August 2024. 10 patients in the control group were fed standard hospital food, while 9 patients in the intervention group were offered an enhanced plate presentation, which was based on innovative recipes used in the General Faculty Hospital in Prague. Research found no significant difference between the two groups and did not confirm that an enhanced plate presentation would contribute to a higher energy or protein intake.en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, 1. lékařská fakulta, III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
thesis.grade.code1
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV