Modifikace stravy pro pacienty s poruchami polykání ve zdravotnických zařízeních
Food modifications for patients with swallowing disorders in health care facilities
bakalářská práce (OBHÁJENO)

Zobrazit/otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/196842Identifikátory
SIS: 262057
Kolekce
- Kvalifikační práce [4588]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Starnovská, Tamara
Fakulta / součást
1. lékařská fakulta
Obor
Nutriční terapie
Katedra / ústav / klinika
III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN
Datum obhajoby
28. 1. 2025
Nakladatel
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakultaJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Klíčová slova (česky)
Poruchy polykání, příjem energie, příjem bílkovin, IDDSIKlíčová slova (anglicky)
swallowing disorder, energy intake, protein intake, IDDSIKlíčová slova: Poruchy polykání, příjem energie, příjem bílkovin, IDDSI Abstrakt Poruchy polykání významným způsobem ztěžují příjem živin pacientů v nemocničních zařízeních. Jsou spojeny s širokým spektrem etiologií a jsou jednou z častých příčin malnutrice. V posledních letech se pro pacienty s poruchami polykání v české republice častěji připravují jídla pomocí speciálních forem. V literatuře je mnoho výzkumů potvrzujících vyšší bezpečnost konzumace takto připravené stravy, jen velice omezené množství výzkumů se však věnuje její schopnosti nasytit pacienta a splnit jeho nároky na energetický a bílkovinný příjem. Tato práce má za cíl zjistit, zdali takto upravená strava přispívá k vyššímu příjmu energie a živin. Výzkum probíhal v červenci a srpnu 2024 s pacienty z iktového centra nemocnice Sokolov, kde bylo změřeno 19 celodenních strav. 10 pacientům zařazených do kontrolní skupiny byla podávána standardní strava dle nemocničních zvyklostí, 9 pacientům z intervenované skupiny byla podávána senzoricky atraktivnější strava připravena dle nových receptur Všeobecné fakultní nemocnice Praha. Výzkum nezjistil signifikantní rozdíl mezi oběma skupinami a nepotvrdil tak, že by senzoricky atraktivnější strava přispívala k vyššímu příjmu energie či bílkovin.
Keywords: swallowing disorder, energy intake, protein intake, IDDSI Abstract Swallowing disorders have a significant negative impact on patients nutrition in health-care facilities. They are associated with a wide range of etiologies and are one of the frequent causes of malnutrition. In recent years in the Czech Republic, meals for patients with swallowing disorders have been increasingly prepared in special food moulds. Although literature documents multiple studies confirming the safety of food made using the moulds, research into its capacity to saturate pacients and meet the energy and protein intake requirements has been limited. This thesis aims to investigate whether food prepared in a food mould contributes to a higher energy or protein intake. A total of 19 full day diets of stroke patients at the Sokolov Hospital were measured between July and August 2024. 10 patients in the control group were fed standard hospital food, while 9 patients in the intervention group were offered an enhanced plate presentation, which was based on innovative recipes used in the General Faculty Hospital in Prague. Research found no significant difference between the two groups and did not confirm that an enhanced plate presentation would contribute to a higher energy or protein intake.