Zobrazit minimální záznam

Enzymy degradující hyaluronan a jejich využití jako nástroje pro přípravu oligosaccharidů a derivatů
dc.contributor.advisorBobek, Jan
dc.creatorChatzigeorgiou, Sofia
dc.date.accessioned2025-02-11T11:36:00Z
dc.date.available2025-02-11T11:36:00Z
dc.date.issued2025
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/196562
dc.description.abstractHyaluronan (HA) je jednoduchý glykosaminoglykan, který se nachází ve všech tkáních obratlovců jako základní složka extracelulární matrix. Jeho molekulová hmotnost se může lišit od několika megaDaltonů až po méně než jeden kiloDalton. Na základě své velikosti získává četné biologické vlastnosti a lze jej tak využít v kosmetickém a farmaceutickém průmyslu pro různé aplikace. Tato výzkumná oblast se v současné době zabývá dvěma hlavními výzvami, kterými jsou: A) Vývoj nových nástrojů pro analýzu a přípravu nových a nákladově efektivních produktů HA. Enzymatické nástroje hrají klíčovou roli ve vývoji nových materiálů na bázi HA. Kategorií takových slibných enzymů jsou β-D-glukuronidázy (β-GUS). β- GUS katalyzují hydrolýzu zbytku kyseliny β-D-glukuronové z neredukujícího konce různých substrátů. Nicméně nedostatek specifity vůči HA u většiny β-GUS spolu s vysokou cenou a nízkou čistotou těch β-GUS, které jsou aktivní na HA, brání jejich široké aplikaci. Cílem této studie bylo prozkoumat β-GUS z Bacteroides fragilis (rBfGUS). Abychom toho dosáhli, zaměřili jsme se na vývoj procesů produkce (upstream) a purifikace a imobilizace (downstream) rekombinantní formy rBfGUS a prozkoumali jsme parametry její aktivity a kinetiku. Naše zjištění naznačují, že jsme vyvinuli proces s vysokou výtěžností produkce...cs_CZ
dc.languageEnglishcs_CZ
dc.language.isoen_US
dc.publisherUniverzita Karlova, 1. lékařská fakultacs_CZ
dc.subjectKyselina hyaluronovács_CZ
dc.subjectoligosacharidycs_CZ
dc.subject13C-značená HAcs_CZ
dc.subjectβ-glukuronidázacs_CZ
dc.subjectbakteriálnícs_CZ
dc.subjectmikrobiota oMM12cs_CZ
dc.subjectBacteroidescs_CZ
dc.subjectprůmyslové využitícs_CZ
dc.subjectHyaluronanen_US
dc.subjectoligosaccharidesen_US
dc.subject13C- labeled HAen_US
dc.subjectβ-glucuronidaseen_US
dc.subjectbacterial strainsen_US
dc.subjectoMM12 microbiotaen_US
dc.subjectBacteroidesen_US
dc.subjectindustrial useen_US
dc.titleHyaluronan-degrading enzymes and their utilization as tools for the preparation of oligosaccharides and derivativesen_US
dc.typedizertační prácecs_CZ
dcterms.created2025
dcterms.dateAccepted2025-01-21
dc.description.departmentInstitute Institute of Medical Microbiology First Faculty of Medicine and General University Hospital in Pragueen_US
dc.description.departmentÚstav lékařské mikrobiologie 1. LF UK a VFNcs_CZ
dc.description.faculty1. lékařská fakultacs_CZ
dc.description.facultyFirst Faculty of Medicineen_US
dc.identifier.repId209577
dc.title.translatedEnzymy degradující hyaluronan a jejich využití jako nástroje pro přípravu oligosaccharidů a derivatůcs_CZ
dc.contributor.refereeKameník, Zdeněk
dc.contributor.refereeWimmerová, Michaela
thesis.degree.namePh.D.
thesis.degree.leveldoktorskécs_CZ
thesis.degree.disciplineMicrobiologyen_US
thesis.degree.disciplineMicrobiologycs_CZ
thesis.degree.programMicrobiologyen_US
thesis.degree.programMicrobiologycs_CZ
uk.thesis.typedizertační prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs1. lékařská fakulta::Ústav lékařské mikrobiologie 1. LF UK a VFNcs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFirst Faculty of Medicine::Institute Institute of Medical Microbiology First Faculty of Medicine and General University Hospital in Pragueen_US
uk.faculty-name.cs1. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFirst Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs1.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csMicrobiologycs_CZ
uk.degree-discipline.enMicrobiologyen_US
uk.degree-program.csMicrobiologycs_CZ
uk.degree-program.enMicrobiologyen_US
thesis.grade.csProspěl/acs_CZ
thesis.grade.enPassen_US
uk.abstract.csHyaluronan (HA) je jednoduchý glykosaminoglykan, který se nachází ve všech tkáních obratlovců jako základní složka extracelulární matrix. Jeho molekulová hmotnost se může lišit od několika megaDaltonů až po méně než jeden kiloDalton. Na základě své velikosti získává četné biologické vlastnosti a lze jej tak využít v kosmetickém a farmaceutickém průmyslu pro různé aplikace. Tato výzkumná oblast se v současné době zabývá dvěma hlavními výzvami, kterými jsou: A) Vývoj nových nástrojů pro analýzu a přípravu nových a nákladově efektivních produktů HA. Enzymatické nástroje hrají klíčovou roli ve vývoji nových materiálů na bázi HA. Kategorií takových slibných enzymů jsou β-D-glukuronidázy (β-GUS). β- GUS katalyzují hydrolýzu zbytku kyseliny β-D-glukuronové z neredukujícího konce různých substrátů. Nicméně nedostatek specifity vůči HA u většiny β-GUS spolu s vysokou cenou a nízkou čistotou těch β-GUS, které jsou aktivní na HA, brání jejich široké aplikaci. Cílem této studie bylo prozkoumat β-GUS z Bacteroides fragilis (rBfGUS). Abychom toho dosáhli, zaměřili jsme se na vývoj procesů produkce (upstream) a purifikace a imobilizace (downstream) rekombinantní formy rBfGUS a prozkoumali jsme parametry její aktivity a kinetiku. Naše zjištění naznačují, že jsme vyvinuli proces s vysokou výtěžností produkce...cs_CZ
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, 1. lékařská fakulta, Ústav lékařské mikrobiologie 1. LF UK a VFNcs_CZ
thesis.grade.codeP
dc.contributor.consultantJílková, Jana
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV