Zobrazit minimální záznam

Nutrition of patients with pancreatic cancer an emphasis on protein intake
dc.contributor.advisorNovák, Ondřej
dc.creatorKozáková, Kateřina
dc.date.accessioned2024-11-29T20:12:21Z
dc.date.available2024-11-29T20:12:21Z
dc.date.issued2024
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/193475
dc.description.abstractBakalářská práce se zabývá výživou pacientů s karcinomem pankreatu s důrazem na příjem bílkovin. Zároveň zkoumá souvislosti mezi dostatečnou/nedostatečnou výživou a kvalitou života pacienta, případě celkovým vývojem jeho zdravotního stavu. V teoretické části práce jsou popsány základní informace o karcinomu pankreatu, včetně diagnostických metod a možnosti léčby, a v neposlední řadě se věnuje i roli výživy, zejména specifickým požadavkům pacientů s tímto onemocněním. Pozornost je věnována také roli nutričního terapeuta v péči o pacienty s karcinomem pankreatu. Praktická část zahrnuje analýzu třídenního záznamu stravy pacienta, a to zejména se zaměřením na celkový energetický příjem a příjem bílkovin. Tyto hodnoty jsou poté porovnávány s energetickou potřebou a potřebou bílkovin vypočítanou u každého pacienta dle nejnovějších doporučení. Kromě záznamu stravy byl v praktické části zahrnut dotazník týkající se gastrointestinálních problémů, užívání orálních nutričních suplementů a spolupráce s nutričním terapeutem. Výsledky ukazují, že většina pacientů má problémy s dodržováním jejich denní energetické potřeby a často trpí různými gastrointestinálními problémy. Spolupráce s nutričním terapeutem se ukazuje jako klíčová pro zlepšení jejich výživového stavu a celkové kvality života. Práce přináší...cs_CZ
dc.description.abstractThis thesis focused on the nutrition of patients with pancreatic cancer and examines how their eating habits affect their health and quality of life. The aim is to analyze the dietary intake of these patients and determinate their nutritional needs. The theoretical part of the thesis describes information about pancreatic cancer, its impact on food intake, and the specific dietary requirements of these patients. Attention is also given to the role of dietitian in the care of patients with pancreatic cancer. The practical part includes an analysis of a three-day food diary of the patients. These records are compared and evaluated in terms of nutritional values and the patient's daily energy requirements. Emphasis is placed primarily on protein intake, which is very important for patients. In addition to the food diary, the practical part includes a questionnaire concerning gastrointestinal problems, the use of oral nutritional supplements, and cooperation with a nutritional therapist. The results show that most patients have difficulties meeting their daily energy requirements and often suffer from various gastrointestinal problems. Cooperation with a dietitian proves to be key in improving their nutritional status and overall quality of life. The thesis provides practical recommendations and...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, 3. lékařská fakultacs_CZ
dc.subjectnutritionen_US
dc.subjectpancreatic canceren_US
dc.subjecteating habitsen_US
dc.subjectquality of lifeen_US
dc.subjectdietitianen_US
dc.subjectgastrointestinal problemsen_US
dc.subjectprotein intakeen_US
dc.subjectenergy requirementsen_US
dc.subjectoral nutritional supplementsen_US
dc.subjectindividualized approachen_US
dc.subjectvýživacs_CZ
dc.subjectkarcinom pankreatucs_CZ
dc.subjectstravovací návykycs_CZ
dc.subjectkvalita životacs_CZ
dc.subjectnutriční terapeutcs_CZ
dc.subjectgastrointestinální obtížecs_CZ
dc.subjectpříjem bílkovincs_CZ
dc.subjectenergetická potřebacs_CZ
dc.subjectorální nutriční suplementycs_CZ
dc.subjectindividuální přístupcs_CZ
dc.titleVýživa pacientů s karcinomem pankreatu s důrazem na příjem bílkovincs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2024
dcterms.dateAccepted2024-09-10
dc.description.departmentDepartment of Hygiene 3FM CUen_US
dc.description.departmentÚstav hygieny 3. LF UKcs_CZ
dc.description.faculty3. lékařská fakultacs_CZ
dc.description.facultyThird Faculty of Medicineen_US
dc.identifier.repId262615
dc.title.translatedNutrition of patients with pancreatic cancer an emphasis on protein intakeen_US
dc.contributor.refereeAnděl, Michal
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineNutritional Therapyen_US
thesis.degree.disciplineNutriční terapiecs_CZ
thesis.degree.programNutritional Therapyen_US
thesis.degree.programNutriční terapiecs_CZ
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs3. lékařská fakulta::Ústav hygieny 3. LF UKcs_CZ
uk.taxonomy.organization-enThird Faculty of Medicine::Department of Hygiene 3FM CUen_US
uk.faculty-name.cs3. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enThird Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs3.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csNutriční terapiecs_CZ
uk.degree-discipline.enNutritional Therapyen_US
uk.degree-program.csNutriční terapiecs_CZ
uk.degree-program.enNutritional Therapyen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csBakalářská práce se zabývá výživou pacientů s karcinomem pankreatu s důrazem na příjem bílkovin. Zároveň zkoumá souvislosti mezi dostatečnou/nedostatečnou výživou a kvalitou života pacienta, případě celkovým vývojem jeho zdravotního stavu. V teoretické části práce jsou popsány základní informace o karcinomu pankreatu, včetně diagnostických metod a možnosti léčby, a v neposlední řadě se věnuje i roli výživy, zejména specifickým požadavkům pacientů s tímto onemocněním. Pozornost je věnována také roli nutričního terapeuta v péči o pacienty s karcinomem pankreatu. Praktická část zahrnuje analýzu třídenního záznamu stravy pacienta, a to zejména se zaměřením na celkový energetický příjem a příjem bílkovin. Tyto hodnoty jsou poté porovnávány s energetickou potřebou a potřebou bílkovin vypočítanou u každého pacienta dle nejnovějších doporučení. Kromě záznamu stravy byl v praktické části zahrnut dotazník týkající se gastrointestinálních problémů, užívání orálních nutričních suplementů a spolupráce s nutričním terapeutem. Výsledky ukazují, že většina pacientů má problémy s dodržováním jejich denní energetické potřeby a často trpí různými gastrointestinálními problémy. Spolupráce s nutričním terapeutem se ukazuje jako klíčová pro zlepšení jejich výživového stavu a celkové kvality života. Práce přináší...cs_CZ
uk.abstract.enThis thesis focused on the nutrition of patients with pancreatic cancer and examines how their eating habits affect their health and quality of life. The aim is to analyze the dietary intake of these patients and determinate their nutritional needs. The theoretical part of the thesis describes information about pancreatic cancer, its impact on food intake, and the specific dietary requirements of these patients. Attention is also given to the role of dietitian in the care of patients with pancreatic cancer. The practical part includes an analysis of a three-day food diary of the patients. These records are compared and evaluated in terms of nutritional values and the patient's daily energy requirements. Emphasis is placed primarily on protein intake, which is very important for patients. In addition to the food diary, the practical part includes a questionnaire concerning gastrointestinal problems, the use of oral nutritional supplements, and cooperation with a nutritional therapist. The results show that most patients have difficulties meeting their daily energy requirements and often suffer from various gastrointestinal problems. Cooperation with a dietitian proves to be key in improving their nutritional status and overall quality of life. The thesis provides practical recommendations and...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, 3. lékařská fakulta, Ústav hygieny 3. LF UKcs_CZ
thesis.grade.code1
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV