Výživa pacientů s karcinomem pankreatu s důrazem na příjem bílkovin
Nutrition of patients with pancreatic cancer an emphasis on protein intake
bakalářská práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/193475Identifikátory
SIS: 262615
Kolekce
- Kvalifikační práce [3173]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Anděl, Michal
Fakulta / součást
3. lékařská fakulta
Obor
Nutriční terapie
Katedra / ústav / klinika
Ústav hygieny 3. LF UK
Datum obhajoby
10. 9. 2024
Nakladatel
Univerzita Karlova, 3. lékařská fakultaJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Klíčová slova (česky)
výživa, karcinom pankreatu, stravovací návyky, kvalita života, nutriční terapeut, gastrointestinální obtíže, příjem bílkovin, energetická potřeba, orální nutriční suplementy, individuální přístupKlíčová slova (anglicky)
nutrition, pancreatic cancer, eating habits, quality of life, dietitian, gastrointestinal problems, protein intake, energy requirements, oral nutritional supplements, individualized approachBakalářská práce se zabývá výživou pacientů s karcinomem pankreatu s důrazem na příjem bílkovin. Zároveň zkoumá souvislosti mezi dostatečnou/nedostatečnou výživou a kvalitou života pacienta, případě celkovým vývojem jeho zdravotního stavu. V teoretické části práce jsou popsány základní informace o karcinomu pankreatu, včetně diagnostických metod a možnosti léčby, a v neposlední řadě se věnuje i roli výživy, zejména specifickým požadavkům pacientů s tímto onemocněním. Pozornost je věnována také roli nutričního terapeuta v péči o pacienty s karcinomem pankreatu. Praktická část zahrnuje analýzu třídenního záznamu stravy pacienta, a to zejména se zaměřením na celkový energetický příjem a příjem bílkovin. Tyto hodnoty jsou poté porovnávány s energetickou potřebou a potřebou bílkovin vypočítanou u každého pacienta dle nejnovějších doporučení. Kromě záznamu stravy byl v praktické části zahrnut dotazník týkající se gastrointestinálních problémů, užívání orálních nutričních suplementů a spolupráce s nutričním terapeutem. Výsledky ukazují, že většina pacientů má problémy s dodržováním jejich denní energetické potřeby a často trpí různými gastrointestinálními problémy. Spolupráce s nutričním terapeutem se ukazuje jako klíčová pro zlepšení jejich výživového stavu a celkové kvality života. Práce přináší...
This thesis focused on the nutrition of patients with pancreatic cancer and examines how their eating habits affect their health and quality of life. The aim is to analyze the dietary intake of these patients and determinate their nutritional needs. The theoretical part of the thesis describes information about pancreatic cancer, its impact on food intake, and the specific dietary requirements of these patients. Attention is also given to the role of dietitian in the care of patients with pancreatic cancer. The practical part includes an analysis of a three-day food diary of the patients. These records are compared and evaluated in terms of nutritional values and the patient's daily energy requirements. Emphasis is placed primarily on protein intake, which is very important for patients. In addition to the food diary, the practical part includes a questionnaire concerning gastrointestinal problems, the use of oral nutritional supplements, and cooperation with a nutritional therapist. The results show that most patients have difficulties meeting their daily energy requirements and often suffer from various gastrointestinal problems. Cooperation with a dietitian proves to be key in improving their nutritional status and overall quality of life. The thesis provides practical recommendations and...