Zobrazit minimální záznam

Consumption of milk and dairy products and their effect on the organism of elementary school students
dc.contributor.advisorFauknerová Matějčková, Jana
dc.creatorVrabcová, Anna
dc.date.accessioned2024-07-16T07:43:43Z
dc.date.available2024-07-16T07:43:43Z
dc.date.issued2024
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/191918
dc.description.abstractThe bachelor's thesis focuses on the analysis of milk and dairy products and their influence on the health of elementary school students. The work is divided into two parts: theoretical and practical. The theoretical part examines the composition of milk and dairy products, their classification, differences between various dairy products, storage requirements, and consumption limitations. It also explores the importance of dairy products in children's diets and their role in disease prevention. The practical part summarizes the results of a questionnaire conducted among elementary school students. The questionnaire, which included 23 questions and was distributed both in print and online form, aimed to assess students' knowledge of dairy products, their attitudes towards them, and summarize their consumption issues. The questionnaire results indicate that students have a basic understanding of dairy products, are aware of their intended consumer groups, and summarize the issues associated with their consumption. They regularly consume dairy products several times a week, with a preference for unsweetened varieties.en_US
dc.description.abstractShrnutí Bakalářská práce se věnuje analýze mléka a mléčných výrobků a jejich vlivu na zdraví žáků základních škol. Práce je rozdělena na dvě části: teoretickou a praktickou. Teoretická část se zaměřuje na složení mléka a mléčných výrobků, jejich kategorizaci, rozdíly mezi jednotlivými mléčnými výrobky, požadavky na jejich skladování a limity jejich konzumace. Dále zkoumá význam mléčných výrobků ve stravě žáků a jejich roli v prevenci různých onemocnění. Praktická část shrnuje výsledky dotazníkového šetření provedeného mezi žáky základních škol. Dotazník obsahoval 23 otázek a byl distribuován jak v tištěné, tak v online formě. Cílem bylo posoudit úroveň znalostí žáků o mléčných výrobcích, jejich vztah k těmto výrobkům a případné problémy spojené s jejich konzumací. Z výsledků dotazníkového šetření vyplývá, že žáci mají základní povědomí o mléčných výrobcích, vědí, komu jsou určeny a jaké zdravotní problémy jsou spojeny s jejich konzumací. Pravidelně konzumují mléčné výrobky několikrát týdně, přičemž preferují neslazené varianty.cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, 3. lékařská fakultacs_CZ
dc.titleKonzumace mléka a mléčných výrobků a jejich vliv na organismus žáků základních školcs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2024
dcterms.dateAccepted2024-06-25
dc.description.departmentDepartment of Biochemistry, Cell and Molecular Biology 3FM CUen_US
dc.description.departmentÚstav biochemie, buněčné a molekulární biologie 3. LF UKcs_CZ
dc.description.faculty3. lékařská fakultacs_CZ
dc.description.facultyThird Faculty of Medicineen_US
dc.identifier.repId256371
dc.title.translatedConsumption of milk and dairy products and their effect on the organism of elementary school studentsen_US
dc.contributor.refereeBoďo, Mário
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineNutriční terapiecs_CZ
thesis.degree.disciplineNutritional Therapyen_US
thesis.degree.programNutritional Therapyen_US
thesis.degree.programNutriční terapiecs_CZ
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs3. lékařská fakulta::Ústav biochemie, buněčné a molekulární biologie 3. LF UKcs_CZ
uk.taxonomy.organization-enThird Faculty of Medicine::Department of Biochemistry, Cell and Molecular Biology 3FM CUen_US
uk.faculty-name.cs3. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enThird Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs3.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csNutriční terapiecs_CZ
uk.degree-discipline.enNutritional Therapyen_US
uk.degree-program.csNutriční terapiecs_CZ
uk.degree-program.enNutritional Therapyen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csShrnutí Bakalářská práce se věnuje analýze mléka a mléčných výrobků a jejich vlivu na zdraví žáků základních škol. Práce je rozdělena na dvě části: teoretickou a praktickou. Teoretická část se zaměřuje na složení mléka a mléčných výrobků, jejich kategorizaci, rozdíly mezi jednotlivými mléčnými výrobky, požadavky na jejich skladování a limity jejich konzumace. Dále zkoumá význam mléčných výrobků ve stravě žáků a jejich roli v prevenci různých onemocnění. Praktická část shrnuje výsledky dotazníkového šetření provedeného mezi žáky základních škol. Dotazník obsahoval 23 otázek a byl distribuován jak v tištěné, tak v online formě. Cílem bylo posoudit úroveň znalostí žáků o mléčných výrobcích, jejich vztah k těmto výrobkům a případné problémy spojené s jejich konzumací. Z výsledků dotazníkového šetření vyplývá, že žáci mají základní povědomí o mléčných výrobcích, vědí, komu jsou určeny a jaké zdravotní problémy jsou spojeny s jejich konzumací. Pravidelně konzumují mléčné výrobky několikrát týdně, přičemž preferují neslazené varianty.cs_CZ
uk.abstract.enThe bachelor's thesis focuses on the analysis of milk and dairy products and their influence on the health of elementary school students. The work is divided into two parts: theoretical and practical. The theoretical part examines the composition of milk and dairy products, their classification, differences between various dairy products, storage requirements, and consumption limitations. It also explores the importance of dairy products in children's diets and their role in disease prevention. The practical part summarizes the results of a questionnaire conducted among elementary school students. The questionnaire, which included 23 questions and was distributed both in print and online form, aimed to assess students' knowledge of dairy products, their attitudes towards them, and summarize their consumption issues. The questionnaire results indicate that students have a basic understanding of dairy products, are aware of their intended consumer groups, and summarize the issues associated with their consumption. They regularly consume dairy products several times a week, with a preference for unsweetened varieties.en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, 3. lékařská fakulta, Ústav biochemie, buněčné a molekulární biologie 3. LF UKcs_CZ
thesis.grade.code1
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV