Zobrazit minimální záznam

Modernization of school meals at elementary schools in Prague and the surrounding area - image vs. reality
dc.contributor.advisorFloriánková, Marcela
dc.creatorBučková, Kristýna
dc.date.accessioned2024-07-08T10:44:34Z
dc.date.available2024-07-08T10:44:34Z
dc.date.issued2024
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/190870
dc.description.abstractThe aim of the thesis is to analyze the strengths and weaknesses of school meals and propose improvements to enhance the quality of catering and satisfaction among students. A secondary objective was to compare whether there are differences between primary schools in Prague and those outside Prague. The theoretical part defines school catering, its legislation and history, the consumption basket, the role of dietitians in school catering, and dietary recommendations for school-age children and adolescents. A questionnaire survey was conducted between October 20, 2023, and January 31, 2024, involving 465 primary school (PS) students, 35 teachers, and 31 school canteen staff. The results indicate that the most significant challenges in implementing dietary meals in school canteens include technical facilities (66.7%) and low staffing levels (33.3%). 71% of canteen staff perceive heavy lifting as the biggest challenge in their job, 55% cite inadequate salary, with no statistically significant difference observed between Prague and non-Prague schools. 84% of employees express dissatisfaction with their salary. The relatively high average age of staff is also a concern, with 67.7% being over 45 years old. At a significance level of α=0.01, it was confirmed that there is a correlation between students'...en_US
dc.description.abstractCílem diplomové práce je analýza silných a slabých stránek školního stravování s návrhem směřujícím ke zvýšení kvality stravování a spokojenosti strávníků. Sekundárním cílem bylo porovnat, zda se situace liší na ZŠ v Praze a mimo Prahu. Teoretická část definuje školní stravování, jeho legislativu a historii, spotřební koš, úlohu nutričního terapeuta ve školním stravování a stravovací doporučení pro děti a dospívající školního věku. Dotazníkovým šetřením v období 20.10.2023-31.1.2024 bylo osloveno 465 žáků základních škol, 35 učitelů a 31 zaměstnanců školní jídelny (ŠJ). Výsledky ukazují, že mezi nejvýznamnější problémy v realizaci dietního stravování ve školních jídelnách patří technické zázemí (66,7 %) a nízká personální kapacita (33,3 %). 71 % zaměstnanců ŠJ vnímá jako největší problém při výkonu povolání manipulaci s těžkými břemeny, 55 % nedostatečnou výši platu, bez statisticky významného rozdílu pro pražské a mimopražské školy. S platem je nespokojeno 84 % zaměstnanců (26 z 31). Problémem je i poměrně vysoký věkový průměr zaměstnanců, kdy 67,7 % je starších 45 let. Na hladině významnosti α = 0,01 bylo potvrzeno, že existuje závislost mezi věkem žáků a jejich spokojeností se školním stravováním s tím, že žáci 1. stupně dávají v průměru o 0,375 lepší hodnocení než žáci 2. stupně. Obecně žáci...cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, 1. lékařská fakultacs_CZ
dc.subjectschool mealsen_US
dc.subjectdietary mealsen_US
dc.subjectconsumption basketen_US
dc.subjectschool canteenen_US
dc.subjectškolní stravovánícs_CZ
dc.subjectdietní stravovánícs_CZ
dc.subjectspotřební košcs_CZ
dc.subjectškolní jídelnacs_CZ
dc.titleModernizace školního stravování na základních školách v Praze a okolí - představy vs realitacs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2024
dcterms.dateAccepted2024-06-13
dc.description.department3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Pragueen_US
dc.description.departmentIII. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
dc.description.faculty1. lékařská fakultacs_CZ
dc.description.facultyFirst Faculty of Medicineen_US
dc.identifier.repId262070
dc.title.translatedModernization of school meals at elementary schools in Prague and the surrounding area - image vs. realityen_US
dc.contributor.refereeKošťálová, Alexandra
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineVýživa dospělých a dětícs_CZ
thesis.degree.disciplineChild and Adult Nutritionen_US
thesis.degree.programChild and Adult Nutritionen_US
thesis.degree.programVýživa dospělých a dětícs_CZ
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs1. lékařská fakulta::III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFirst Faculty of Medicine::3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Pragueen_US
uk.faculty-name.cs1. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFirst Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs1.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csVýživa dospělých a dětícs_CZ
uk.degree-discipline.enChild and Adult Nutritionen_US
uk.degree-program.csVýživa dospělých a dětícs_CZ
uk.degree-program.enChild and Adult Nutritionen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csCílem diplomové práce je analýza silných a slabých stránek školního stravování s návrhem směřujícím ke zvýšení kvality stravování a spokojenosti strávníků. Sekundárním cílem bylo porovnat, zda se situace liší na ZŠ v Praze a mimo Prahu. Teoretická část definuje školní stravování, jeho legislativu a historii, spotřební koš, úlohu nutričního terapeuta ve školním stravování a stravovací doporučení pro děti a dospívající školního věku. Dotazníkovým šetřením v období 20.10.2023-31.1.2024 bylo osloveno 465 žáků základních škol, 35 učitelů a 31 zaměstnanců školní jídelny (ŠJ). Výsledky ukazují, že mezi nejvýznamnější problémy v realizaci dietního stravování ve školních jídelnách patří technické zázemí (66,7 %) a nízká personální kapacita (33,3 %). 71 % zaměstnanců ŠJ vnímá jako největší problém při výkonu povolání manipulaci s těžkými břemeny, 55 % nedostatečnou výši platu, bez statisticky významného rozdílu pro pražské a mimopražské školy. S platem je nespokojeno 84 % zaměstnanců (26 z 31). Problémem je i poměrně vysoký věkový průměr zaměstnanců, kdy 67,7 % je starších 45 let. Na hladině významnosti α = 0,01 bylo potvrzeno, že existuje závislost mezi věkem žáků a jejich spokojeností se školním stravováním s tím, že žáci 1. stupně dávají v průměru o 0,375 lepší hodnocení než žáci 2. stupně. Obecně žáci...cs_CZ
uk.abstract.enThe aim of the thesis is to analyze the strengths and weaknesses of school meals and propose improvements to enhance the quality of catering and satisfaction among students. A secondary objective was to compare whether there are differences between primary schools in Prague and those outside Prague. The theoretical part defines school catering, its legislation and history, the consumption basket, the role of dietitians in school catering, and dietary recommendations for school-age children and adolescents. A questionnaire survey was conducted between October 20, 2023, and January 31, 2024, involving 465 primary school (PS) students, 35 teachers, and 31 school canteen staff. The results indicate that the most significant challenges in implementing dietary meals in school canteens include technical facilities (66.7%) and low staffing levels (33.3%). 71% of canteen staff perceive heavy lifting as the biggest challenge in their job, 55% cite inadequate salary, with no statistically significant difference observed between Prague and non-Prague schools. 84% of employees express dissatisfaction with their salary. The relatively high average age of staff is also a concern, with 67.7% being over 45 years old. At a significance level of α=0.01, it was confirmed that there is a correlation between students'...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, 1. lékařská fakulta, III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
thesis.grade.code1
dc.contributor.consultantZlatohlávek, Lukáš
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV