Modernizace školního stravování na základních školách v Praze a okolí - představy vs realita
Modernization of school meals at elementary schools in Prague and the surrounding area - image vs. reality
diplomová práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/190870Identifikátory
SIS: 262070
Kolekce
- Kvalifikační práce [4504]
Autor
Vedoucí práce
Konzultant práce
Zlatohlávek, Lukáš
Oponent práce
Košťálová, Alexandra
Fakulta / součást
1. lékařská fakulta
Obor
Výživa dospělých a dětí
Katedra / ústav / klinika
III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN
Datum obhajoby
13. 6. 2024
Nakladatel
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakultaJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Klíčová slova (česky)
školní stravování, dietní stravování, spotřební koš, školní jídelnaKlíčová slova (anglicky)
school meals, dietary meals, consumption basket, school canteenCílem diplomové práce je analýza silných a slabých stránek školního stravování s návrhem směřujícím ke zvýšení kvality stravování a spokojenosti strávníků. Sekundárním cílem bylo porovnat, zda se situace liší na ZŠ v Praze a mimo Prahu. Teoretická část definuje školní stravování, jeho legislativu a historii, spotřební koš, úlohu nutričního terapeuta ve školním stravování a stravovací doporučení pro děti a dospívající školního věku. Dotazníkovým šetřením v období 20.10.2023-31.1.2024 bylo osloveno 465 žáků základních škol, 35 učitelů a 31 zaměstnanců školní jídelny (ŠJ). Výsledky ukazují, že mezi nejvýznamnější problémy v realizaci dietního stravování ve školních jídelnách patří technické zázemí (66,7 %) a nízká personální kapacita (33,3 %). 71 % zaměstnanců ŠJ vnímá jako největší problém při výkonu povolání manipulaci s těžkými břemeny, 55 % nedostatečnou výši platu, bez statisticky významného rozdílu pro pražské a mimopražské školy. S platem je nespokojeno 84 % zaměstnanců (26 z 31). Problémem je i poměrně vysoký věkový průměr zaměstnanců, kdy 67,7 % je starších 45 let. Na hladině významnosti α = 0,01 bylo potvrzeno, že existuje závislost mezi věkem žáků a jejich spokojeností se školním stravováním s tím, že žáci 1. stupně dávají v průměru o 0,375 lepší hodnocení než žáci 2. stupně. Obecně žáci...
The aim of the thesis is to analyze the strengths and weaknesses of school meals and propose improvements to enhance the quality of catering and satisfaction among students. A secondary objective was to compare whether there are differences between primary schools in Prague and those outside Prague. The theoretical part defines school catering, its legislation and history, the consumption basket, the role of dietitians in school catering, and dietary recommendations for school-age children and adolescents. A questionnaire survey was conducted between October 20, 2023, and January 31, 2024, involving 465 primary school (PS) students, 35 teachers, and 31 school canteen staff. The results indicate that the most significant challenges in implementing dietary meals in school canteens include technical facilities (66.7%) and low staffing levels (33.3%). 71% of canteen staff perceive heavy lifting as the biggest challenge in their job, 55% cite inadequate salary, with no statistically significant difference observed between Prague and non-Prague schools. 84% of employees express dissatisfaction with their salary. The relatively high average age of staff is also a concern, with 67.7% being over 45 years old. At a significance level of α=0.01, it was confirmed that there is a correlation between students'...