Zobrazit minimální záznam

Ethnic identification and food. The case of Czechs in Serbian Banat.
dc.contributor.advisorJakoubková Budilová, Lenka
dc.creatorKroužková, Tereza
dc.date.accessioned2022-08-24T10:05:27Z
dc.date.available2022-08-24T10:05:27Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/174934
dc.description.abstractThe bachelor thesis focuses on the perception of "traditional" food as part of the identity of Czechs living in Serbian Banat. The thesis describes and documents the food that the respondents consider traditional for their culture. The thesis describes the cultural aspects of eating and emphasizes the food of the compatriots from the perspective of anthropology. Participant observation supplemented by polostructured and informal interviews is chosen as the method of data collection. The thesis will mainly focus on the subjective perception of traditional food among the local residents regardless of age and gender. The aim of the work is to create a comprehensive overview of the perception of traditional food of Czechs living in Serbian Banat. The work will also try to answer the question of what food means to the locals and what is the relationship between it and their identity. At the same time, it will open the question of how the idea of "traditional food" is constructed and what role food plays in "Czechness" in the regional communities. It will be based primarily on the socio-cultural aspect of food, which is not only a biological source of nutritional value for humans, but also a symbol (Fischler 1988) and a way of self-identification (Fox 2014).en_US
dc.description.abstractBakalářská práce se zaměřuje na vnímání "tradičního" jídla jakožto součásti identity Čechů žijících v srbském Banátu. V práci jsou popsána a zfotodokumentována jídla, které respondenti považují pro jejich kulturu tradiční. Práce popisuje kulturní aspekty stravování a akcentuje jídlo krajanů z pohledu antropologie. Jako metoda sběru dat je zvoleno zúčastněné pozorování doplněné o polostrukturované a neformální rozhovory. Práce se bude zaměřovat především na subjektivní vnímání tradičního jídla u starousedlíků bez ohledu na věk a gender. Cílem práce je vytvořit ucelený přehled pojetí tradičního jídla Čechů žijících v srbském Banátu. Práce se také pokusí zodpovědět otázku, co jídlo znamená pro místní a jaký je vztah mezi ním a jejich identitou. Zároveň otevře otázku, jakým způsobem se konstruuje představa o "tradičních pokrmech" a jakou roli v "češství" v krajanských komunitách hraje jídlo. Vycházet bude především ze sociálně-kulturního aspektu jídla, které je pro člověka nejen biologickým zdrojem nutričních hodnot, ale též symbolem (Fischler 1988) a způsobem sebeidentifikace (Fox 2014).cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Filozofická fakultacs_CZ
dc.subjectantropologie jídla|identita|Češi v zahraničí|tradiční jídlo|jídlo|tradice|Srbský Banátcs_CZ
dc.subjectanthropology of food|identity|Czechs abroad|traditional food|food|traditions|Serbian Banaten_US
dc.titleEtnická identifikace a jídlo na příkladu Čechů v srbském Banátucs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2022
dcterms.dateAccepted2022-06-23
dc.description.departmentInstitute of Ethnologyen_US
dc.description.departmentÚstav etnologiecs_CZ
dc.description.facultyFilozofická fakultacs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Artsen_US
dc.identifier.repId238963
dc.title.translatedEthnic identification and food. The case of Czechs in Serbian Banat.en_US
dc.contributor.refereeJakoubek, Marek
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineEtnologie a kulturní antropologiecs_CZ
thesis.degree.disciplineEthnology and Cultural Anthropologyen_US
thesis.degree.programEthnology and Cultural Anthropologyen_US
thesis.degree.programEtnologie a kulturní antropologiecs_CZ
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFilozofická fakulta::Ústav etnologiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Arts::Institute of Ethnologyen_US
uk.faculty-name.csFilozofická fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Artsen_US
uk.faculty-abbr.csFFcs_CZ
uk.degree-discipline.csEtnologie a kulturní antropologiecs_CZ
uk.degree-discipline.enEthnology and Cultural Anthropologyen_US
uk.degree-program.csEtnologie a kulturní antropologiecs_CZ
uk.degree-program.enEthnology and Cultural Anthropologyen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csBakalářská práce se zaměřuje na vnímání "tradičního" jídla jakožto součásti identity Čechů žijících v srbském Banátu. V práci jsou popsána a zfotodokumentována jídla, které respondenti považují pro jejich kulturu tradiční. Práce popisuje kulturní aspekty stravování a akcentuje jídlo krajanů z pohledu antropologie. Jako metoda sběru dat je zvoleno zúčastněné pozorování doplněné o polostrukturované a neformální rozhovory. Práce se bude zaměřovat především na subjektivní vnímání tradičního jídla u starousedlíků bez ohledu na věk a gender. Cílem práce je vytvořit ucelený přehled pojetí tradičního jídla Čechů žijících v srbském Banátu. Práce se také pokusí zodpovědět otázku, co jídlo znamená pro místní a jaký je vztah mezi ním a jejich identitou. Zároveň otevře otázku, jakým způsobem se konstruuje představa o "tradičních pokrmech" a jakou roli v "češství" v krajanských komunitách hraje jídlo. Vycházet bude především ze sociálně-kulturního aspektu jídla, které je pro člověka nejen biologickým zdrojem nutričních hodnot, ale též symbolem (Fischler 1988) a způsobem sebeidentifikace (Fox 2014).cs_CZ
uk.abstract.enThe bachelor thesis focuses on the perception of "traditional" food as part of the identity of Czechs living in Serbian Banat. The thesis describes and documents the food that the respondents consider traditional for their culture. The thesis describes the cultural aspects of eating and emphasizes the food of the compatriots from the perspective of anthropology. Participant observation supplemented by polostructured and informal interviews is chosen as the method of data collection. The thesis will mainly focus on the subjective perception of traditional food among the local residents regardless of age and gender. The aim of the work is to create a comprehensive overview of the perception of traditional food of Czechs living in Serbian Banat. The work will also try to answer the question of what food means to the locals and what is the relationship between it and their identity. At the same time, it will open the question of how the idea of "traditional food" is constructed and what role food plays in "Czechness" in the regional communities. It will be based primarily on the socio-cultural aspect of food, which is not only a biological source of nutritional value for humans, but also a symbol (Fischler 1988) and a way of self-identification (Fox 2014).en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Filozofická fakulta, Ústav etnologiecs_CZ
thesis.grade.code1
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2025 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV