Etnická identifikace a jídlo na příkladu Čechů v srbském Banátu
Ethnic identification and food. The case of Czechs in Serbian Banat.
bakalářská práce (OBHÁJENO)

Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/174934Identifikátory
SIS: 238963
Kolekce
- Kvalifikační práce [24014]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Jakoubek, Marek
Fakulta / součást
Filozofická fakulta
Obor
Etnologie a kulturní antropologie
Katedra / ústav / klinika
Ústav etnologie
Datum obhajoby
23. 6. 2022
Nakladatel
Univerzita Karlova, Filozofická fakultaJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Klíčová slova (česky)
antropologie jídla|identita|Češi v zahraničí|tradiční jídlo|jídlo|tradice|Srbský BanátKlíčová slova (anglicky)
anthropology of food|identity|Czechs abroad|traditional food|food|traditions|Serbian BanatBakalářská práce se zaměřuje na vnímání "tradičního" jídla jakožto součásti identity Čechů žijících v srbském Banátu. V práci jsou popsána a zfotodokumentována jídla, které respondenti považují pro jejich kulturu tradiční. Práce popisuje kulturní aspekty stravování a akcentuje jídlo krajanů z pohledu antropologie. Jako metoda sběru dat je zvoleno zúčastněné pozorování doplněné o polostrukturované a neformální rozhovory. Práce se bude zaměřovat především na subjektivní vnímání tradičního jídla u starousedlíků bez ohledu na věk a gender. Cílem práce je vytvořit ucelený přehled pojetí tradičního jídla Čechů žijících v srbském Banátu. Práce se také pokusí zodpovědět otázku, co jídlo znamená pro místní a jaký je vztah mezi ním a jejich identitou. Zároveň otevře otázku, jakým způsobem se konstruuje představa o "tradičních pokrmech" a jakou roli v "češství" v krajanských komunitách hraje jídlo. Vycházet bude především ze sociálně-kulturního aspektu jídla, které je pro člověka nejen biologickým zdrojem nutričních hodnot, ale též symbolem (Fischler 1988) a způsobem sebeidentifikace (Fox 2014).
The bachelor thesis focuses on the perception of "traditional" food as part of the identity of Czechs living in Serbian Banat. The thesis describes and documents the food that the respondents consider traditional for their culture. The thesis describes the cultural aspects of eating and emphasizes the food of the compatriots from the perspective of anthropology. Participant observation supplemented by polostructured and informal interviews is chosen as the method of data collection. The thesis will mainly focus on the subjective perception of traditional food among the local residents regardless of age and gender. The aim of the work is to create a comprehensive overview of the perception of traditional food of Czechs living in Serbian Banat. The work will also try to answer the question of what food means to the locals and what is the relationship between it and their identity. At the same time, it will open the question of how the idea of "traditional food" is constructed and what role food plays in "Czechness" in the regional communities. It will be based primarily on the socio-cultural aspect of food, which is not only a biological source of nutritional value for humans, but also a symbol (Fischler 1988) and a way of self-identification (Fox 2014).