Léčebné a zhoubné aspekty jídla v tradiční Koreji
Curative and Pernicious Aspects of Food in Traditional Korea
bachelor thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/78601Identifiers
Study Information System: 164677
Collections
- Kvalifikační práce [23729]
Author
Advisor
Consultant
Glomb, Vladimír
Referee
Zemánek, Marek
Faculty / Institute
Faculty of Arts
Discipline
Korean Studies
Department
Department of Sinology
Date of defense
9. 9. 2016
Publisher
Univerzita Karlova, Filozofická fakultaLanguage
Czech
Grade
Excellent
Keywords (Czech)
Korejský poloostrov, lékařství, strava, rostliny, těhotenství, fermentace, příslovíKeywords (English)
Korean peninsula, medicine, food, plants, pregnancy, fermentation, proverbsTato bakalářská práce se zabývá vývojem lékařství na Korejském poloostrově od starověku do moderní doby a jeho spojitostí s léčebnými a zhoubnými aspekty stravy. Na teoretickou část navazuje část praktická zabývající se konkrétními rostlinami a pokrmy spojenými s léčebnými praktikami. Další část se zabývá mužskou potencí a těhotenstvím, kde strava hraje opět důležitou roli. Okrajově je zde zmíněna také léčba otrav a různé nákazy způsobené špatně upravenou stravou. Předposlední úsek je věnovaný fermentaci a fermentovaným produktům. Poslední tematický okruh se týká knižních zdrojů a přísloví, které autenticky zachycují dobu a roli stravy ve společnosti.
This Bachelor thesis deals with the advancement of the medical tradition on the Korean peninsula from ancient times to the present with regard to the curative and negative aspects of nutrition. The theoretical part is followed by examples of specific plants and foods used for healing purposes. The next part is about male fertility and pregnancy where again nutrition plays an important part. Mentioned are also cures related to poisoning and various types of illnesses brought upon by wrongly prepared food. The section about fermentation and fermented produce is then followed by a final thematic circle of book references and proverbs that authentically reflect the times and the role of food within society.