Hodnocení stravovacích preferencí u vysokoškolských studentů na UK FTVS v Praze
Evaluation of Dietary Preferences in Students of Faculty of Physical Education and Sport, Charles University in Prague
diploma thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/4740Identifiers
Study Information System: 29583
Collections
- Kvalifikační práce [8840]
Author
Advisor
Referee
Petr, Miroslav
Faculty / Institute
Faculty of Physical Education and Sport
Discipline
Physical Education and Sport
Department
Information is unavailable
Date of defense
9. 5. 2006
Publisher
Univerzita Karlova, Fakulta tělesné výchovy a sportuLanguage
Czech
Grade
Very good
SOUHRN Kvalita výživy má zásadní vliv na zdraví, duševní pohodu a sportovní výkon. Civilizační choroby (vysoký krevní tlak, ischemická choroba srdeční, cukrovka a rakovina), na jejichž vzniku se mimo jiné podílí i špatné stravovací zvyklosti, často vyplývají z malé znalosti výživových zásad a doporučení. Výživa u rekreačních a profesionálních sportovců má zásadní vliv na sportovní výkon a to jak na kvalitu, tak i na dobu trvání. Mnoho sportovců problematiku výživy podceňuje a tak se připravují o možnost být kvalitně připraven na tréninky a podávat ideální výkony při závodech. Studenti UK FTVS, jako budoucí trenéři a lidé činní v oblasti sportu a tělovýchovy, by měli být kvalitně edukováni v oblasti výživy a tyto své vědomosti uplatňovat a předávat svým svěřencům. Cílem této studie bylo zjistit výživové znalosti a zvyklosti u vysokoškolských studentů sportu. Bylo zjištěno, že výživové zvyklosti studentů oboru TVS nejsou ideální. Jen 68% konzumovalo netučnou stravu. 48% probandů konzumovalo stravu chudou na vlákninu. Příjem obilovin a zeleniny byl o 8% pod normou. Konzumace mléčných výrobků a masa byla vyšší. Příjem tuků a jednoduchých cukrů byla o 6% vyšší. Úroveň výživových znalostí sledovaného souboru byla nízká. Jen 35% mělo povědomí o procentuálním zastoupení jednotlivých denních jídel. 68% čerpá...
The quality of nutrition has essential influence on health, mental comfort and sport performance. Social diseases (high blood preassure, ischemic heart desease, diabetes and cancer) are mostly the result of poor knowledge of nutrition rules. Nutrition of hobby and professional sportsmen has fundamental influence on quality and indurance of sport performance. Many sportsmen underestimate the importance of nutrition and therefore loose the opportunity to be well prepared for trainings and to reach ideal performance in competitions. Students of Faculty of Physical Education and Sports, Charles University, in Prague, as a future coaches and people working in sport and physical education area should be well educatd in the nutrition area and be able to use their knowledges and pass them on their trainees. The aim of this thesis was to find out what the nutrition knowledges and food preferences of university student are. Nutrition prerences of university students were not ideal. Only 68% consumed low-fat food. 48% of surveyed ate low-fibre food. Intake of cereal crops and vegetables were 8% under standard. Consumption of dairy products and meat was higher. Fat and plain sugar intake was over 6% higher. Nutrition knowledges of examined ensemble were weak. Only 35% knew proportional representation of...