Vliv nutričního terapeuta na kompenzaci diabetu mellitu 2. typu
The influence of a nutritional therapist on the compesation of type 2 diabetes mellitus
diplomová práce (OBHÁJENO)

Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/201268Identifikátory
SIS: 275383
Kolekce
- Kvalifikační práce [4727]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Krejčí, Hana
Fakulta / součást
1. lékařská fakulta
Obor
Výživa dospělých a dětí
Katedra / ústav / klinika
III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN
Datum obhajoby
25. 6. 2025
Nakladatel
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakultaJazyk
Čeština
Známka
Velmi dobře
Klíčová slova (česky)
diabetes mellitus 2. typu, nutriční terapeut, diabetická dieta, edukace, motivaceKlíčová slova (anglicky)
type 2 diabetes mellitus, nutritional therapist, diabetic diet, education, motivationÚvod: Diabetes mellitus 2. typu (dále DM2) patří mezi chronická metabolická onemocnění, které se projevuje zvýšenou glykémií. Chronické komplikace, které doprovázejí onemocnění, zhoršují do budoucna průběh onemocnění a mají negativní dopad na kvalitu života diabetiků. Prevalence onemocnění stoupá a tím také snaha zdravotníků o zkvalitnění terapie. Nacházejí se nové poznatky a postupy, které by se mohly efektivně uplatnit v klinické praxi. Cílem léčby je oddálení nástupu chronických komplikací. Úprava stravovacích návyků je základem léčby DM2, a proto je role nutričního terapeuta klíčová v celém léčebném procesu. Cíle: Cílem praktické části práce bylo zkoumat vliv nutričního terapeuta na kompenzaci diabetu 2. typu. Hlavním cílem bylo prokázat statisticky významné zlepšení kompenzace diabetu, které bylo hodnoceno pomocí hodnot glykovaného hemoglobinu (HbA1c) u pacientů s DM2, kteří podstoupili edukaci u nutričního terapeuta. Dílčí cíle měly prokázat snížení relativní hmotnosti (BMI), zmírnění farmakoterapie nebo snížení denní dávky antidiabetik a/nebo inzulínu, snížení glykémie nalačno, snížení postprandiální glykémie, zlepšení lipidového spektra a snížení krevního tlaku. V práci se ověřovala hypotéza, že pacienti s DM2, kteří absolvovali edukaci provedenou nutričním terapeutem s kontrolní konzultací...
Introduction: Type 2 diabetes mellitus (hereinafter T2DM) is a chronic metabolic disease that is manifested by increased glycaemia. Chronic complications that accompany the disease worsen the course of the disease in the future and have a negative impact on the quality of life of diabetics. The prevalence of the disease is increasing, and thus so is the effort of healthcare professionals to improve the quality of therapy. New knowledge and procedures are being found that could be effectively applied in clinical practice. The goal of treatment is to delay the onset of chronic complications. Adjusting eating habits is the basis of T2DM treatment, and therefore the role of a nutritional therapist is a key in the entire treatment process. Objectives: The aim of the practical part of the work was to investigate the influence of a nutritional therapist on the compensation of type 2 diabetes. The main aim was to demonstrate a statistically significant improvement in diabetes compensation, which was assessed using glycated haemoglobin (HbA1c) values in patients with T2DM who underwent education with a nutritional therapist. The sub-goals were to demonstrate a reduction in relative weight (BMI), a reduction in pharmacotherapy or a reduction in the daily dose of antidiabetic drugs and/or insulin, a reduction...