Vliv výživy na dlouhověkost - vědecké přístupy k prevenci
The impact of nutrition on longevity - scientific approaches to prevention
diploma thesis (DEFENDED)

View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/201125Identifiers
Study Information System: 276116
Collections
- Kvalifikační práce [4747]
Author
Advisor
Consultant
Zlatohlávek, Lukáš
Referee
Šaier, Martin
Faculty / Institute
First Faculty of Medicine
Discipline
Child and Adult Nutrition
Department
3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Prague
Date of defense
24. 6. 2025
Publisher
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakultaLanguage
Czech
Grade
Excellent
Keywords (Czech)
Stárnutí, dlouhověkost, biohacking, výživa, prevence, stravovací návykyKeywords (English)
Aging, longevity, biohacking, nutrition, prevention, dietary habitsVliv výživy na dlouhověkost - vědecké přístupy k prevenci Abstrakt Téma práce je "Vliv výživy na dlouhověkost - vědecké přístupy k prevenci". Výživa je v současné vědě považována za jeden z hlavních faktorů prevence chronických onemocnění a zpomalení procesů stárnutí. Teoretická část práce se nejprve podrobně zabývá procesem stárnutí, poté faktory ovlivňujícími dlouhověkost, poslední část obsahuje hlavní vědecké i kontroverzní poznatky v oblasti prevence stárnutí pomocí výživy, suplementace a léků proti stárnutí. V praktické části byl sběr dat proveden kvantitativní metodou pomocí strukturovaného dotazníku. Výzkumu se zúčastnilo 160 respondentů, rozdělených do dvou skupin: skupina stravující se longevity, tedy skupina pokusná (78 respondentů) a skupina ostatních respondentů, tedy skupina kontrolní (82 respondentů). Sekundární cíl byl realizován pomocí sběru dat z volně dostupných informací na internetu. Hlavním cílem bylo analyzovat stravování pokusné skupiny na základě rozdílů ve stravovacích návycích s kontrolní skupinou a v diskusi zhodnotit potenciální vliv těchto návyků na zdraví a délku života. Výzkum se zároveň dotýká rostoucího trendu tzv. biohackingu, proto byla sekundárním cílem nejprve analýza využívaných zdrojů informací o dlouhověkosti a následně analýza stravování známého biohackera a...
The impact of nutrition on longevity - scientific approaches to prevention Abstract The topic of this thesis is "The Influence of Nutrition on Longevity - Scientific Approaches to Prevention." In contemporary science, nutrition is considered one of the main factors in preventing chronic diseases and slowing the aging process. The theoretical part of the thesis first explores the aging process in detail, followed by factors influencing longevity. The final section presents both the main scientific findings and controversial insights regarding aging prevention through nutrition, supplementation, and anti-aging medications. In the practical part, data collection was conducted using a quantitative method via a structured questionnaire. The research included 160 respondents, divided into two groups: the longevity diet group - the experimental group (78 respondents), and the remaining respondents - the control group (82 respondents). The secondary objective was pursued through data collection from publicly available online sources. The main goal was to analyze the diet of the experimental group by comparing their eating habits with the control group and to evaluate in the discussion the potential impact of these habits on health and lifespan. The research also touches on the growing trend of so-called biohacking....