Hodnocení a návrhy změn ve stravování dětí ve věku 6-11 let na letním táboře
Assessment and proposals for dietary changes for children aged 6-11 years at a summer camp
bakalářská práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/201073Identifikátory
SIS: 274756
Kolekce
- Kvalifikační práce [4869]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Kosheleva, Svetlana
Fakulta / součást
1. lékařská fakulta
Obor
Nutriční terapie
Katedra / ústav / klinika
III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN
Datum obhajoby
24. 6. 2025
Nakladatel
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakultaJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Klíčová slova (česky)
výživa dětí, letní tábor, hromadné stravování, skauting, nutriční doporučeníKlíčová slova (anglicky)
child nutrition, summer camp, institutional catering, scouting, nutritional recommendationsTato bakalářská práce se zabývá stravováním dětí ve věku 6-11 let na letním táboře z hlediska nutriční vyváženosti, dodržování zásad zdravé výživy a hygienických standardů. Zahrnuje přehled legislativních požadavků na zotavovací a jiné podobné akce pro děti, specifika táborové stravy s důrazem na přístup organizace Junák - český skaut ke stravování. Cílem praktické části bylo zhodnotit, zda táborový jídelníček odpovídá doporučeným hodnotám energetického příjmu a poměru makroživin dle Referenčních hodnot pro příjem živin DACH a identifikovat případné nedostatky. Výzkum probíhal formou desetidenního sledování vydávaných jídel, jejichž nutriční složení bylo následně analyzováno pomocí softwarů Nutriservis Profi a Kalorické tabulky a porovnáno s referenčními dávkami a výživovými doporučeními. Hodnoceno bylo i dodržování hygienických předpisů při skladování potravin a přípravě stravy. Výsledky ukázaly, že celkový energetický příjem nedosahoval doporučeného minima, přičemž docházelo k odchylkám ve složení makroživin - především k nižšímu podílu sacharidů a vyššímu zastoupení bílkovin a tuků. Po přepočtení hodnot na absolutní přijaté množství byl však příjem tuků nižší než doporučené rozmezí. Jako hlavní příčiny těchto nedostatků byly identifikovány zejména absence dopoledních svačin a malé porce příloh....
This bachelor's thesis examines the diet of children aged 6-11 years at a summer camp, focusing on nutritional balance, adherence to healthy eating principles and compliance with hygiene standards. It includes an overview of the legislative requirements for recuperative and similar events for children, as well as the specifics of camp catering, with an emphasis on the catering approach of Junák - the Czech Scouting organization. The aim of the practical part was to evaluate whether the camp menu met the recommended energy intake and macronutrient ratios according to the DACH Reference Values for Nutrient Intake and to identify any deficiencies. The research involved a ten-day observation of the meals served, the nutritional composition of which was analysed using Nutriservis Profi and Calorie Tables software and compared with the reference intakes and dietary guidelines. Compliance with hygiene regulations related to food storage and preparation was also assessed. The results showed that the total energy intake did not reach the recommended minimum, with deviations in macronutrient composition - mainly a lower proportion of carbohydrates and a higher proportion of proteins and fats. When recalculated to absolute intake values, fat intake was lower than the recommended range. The main causes of...
