Studium prvkového profilu proteinových doplňků potravin
Elemental profile study of protein food supplements
bakalářská práce (OBHÁJENO)

Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/199140Identifikátory
SIS: 279541
Kolekce
- Kvalifikační práce [20869]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Nováková, Eliška
Fakulta / součást
Přírodovědecká fakulta
Obor
Klinická a toxikologická analýza
Katedra / ústav / klinika
Katedra analytické chemie
Datum obhajoby
29. 5. 2025
Nakladatel
Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakultaJazyk
Čeština
Známka
Velmi dobře
Klíčová slova (česky)
Makro prvky, stopové prvky, těžké kovy, hmotnostní spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem, mikrovlnný rozklad, proteinové doplňky stravyKlíčová slova (anglicky)
Macroelements, trace elements, heavy metals, inductively coupled plasma - mass spectrometry, microwave-assisted digestion, protein dietary supplementsCílem této bakalářské práce byla analýza prvkového profilu vybraných práškových proteinových doplňků stravy dostupných na českém trhu a následné porovnání zjištěných hodnot s odbornou literaturou. Získané vzorky byly nejprve zváženy a kvantitativně převedeny do rozkladných patron. Následně pomocí vysokotlakého mikrovlnného rozkladu za přítomnosti kyseliny dusičné a chlorovodíkové byly převedeny do roztoku, rozloženy a následně vhodně naředěny a připraveny k analýze. Pomocí hmotnostního spektrometru s indukčně vázaným plazmatem byly ve vzorku stanoveny makroprvky (hořčík, vápník, sodík a draslík), stopové prvky (mangan, železo, kobalt, nikl, selen, měď a zinek) a těžké kovy (arsen, olovo, chrom a kadmium). Výsledný obsah všech prvků byl vypočten na základně kalibračních závislostí a se započtením navážky vzorku a příslušného faktoru ředění. Získané výsledky byly statisticky vyhodnoceny a zaznamenány do tabulek. Nejnižší hodnoty detekčních limitů byly zjištěny u izotopu 59 Co. Koncentrace izotopů 78 Se a 111 Cd ve všech analyzovaných vzorcích byly nižší než koncentrace naměřené v odpovídajícím slepém vzorku, což naznačuje, že se tyto izotopy ve vzorcích prakticky nevyskytovaly. Naopak nejvyšší koncentrace byly detekovány u izotopů 43 Ca, 44 Ca a 39 K. Tato práce přináší ucelený přehled o složení...
The aim of this bachelor's thesis was to analyse the elemental profile of selected powdered protein dietary supplements available on the Czech market and to compare the obtained values with data from scientific literature. The collected samples were first weighed and quantitatively transferred into digestion vessels. They were then subjected to high-pressure microwave- assisted digestion in the presence of nitric and hydrochloric acids, resulting in their conversion to solution, complete decomposition, and subsequent appropriate dilution and preparation for analysis. Using inductively coupled plasma mass spectrometry (ICP-MS), the samples were analysed for the presence of macroelements (magnesium, calcium, sodium, and potassium), trace elements (manganese, iron, cobalt, nickel, selenium, copper, and zinc), and heavy metals (arsenic, lead, chromium, and cadmium). The final content of all elements was calculated based on calibration curves, taking into account the sample weight and the corresponding dilution factor. The obtained results were statistically evaluated and presented in tabular form. The lowest values of detection limits were observed for the isotope 59 Co. The concentrations of isotopes 78 Se and 111 Cd in all analysed samples were lower than those measured in the corresponding blank,...