Vliv metabolitů flavonoidů (fenyloctových kyselin) na železem katalyzovanou Fentonovu reakci
The impact of metabolites of flavonoids (phenylacetic acids) on the iron-catalysed Fenton reaction
diplomová práce (OBHÁJENO)

Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/199042Identifikátory
SIS: 257092
Kolekce
- Kvalifikační práce [6883]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Tůmová, Lenka
Fakulta / součást
Farmaceutická fakulta v Hradci Králové
Obor
Farmacie
Katedra / ústav / klinika
Katedra farmakognozie a farmaceutické botaniky
Datum obhajoby
29. 5. 2025
Nakladatel
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci KrálovéJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Klíčová slova (česky)
železo, flavonoidy, fenyloctové kyseliny, Fentonova reakce, antioxidant, pro-oxidantKlíčová slova (anglicky)
iron, flavonoids, phenylacetic acids, Fenton reaction, antioxidant, pro-oxidantUniverzita Karlova Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra farmakognosie a farmaceutické botaniky Kandidát: Kristýna Podlesná Školitel: PharmDr. Zuzana Lomozová, Ph.D. Název diplomové práce: Vliv metabolitů flavonoidů (fenyloctových kyselin) na železem katalyzovanou Fentonovu reakci Klíčová slova: železo, flavonoidy, fenyloctové kyseliny, Fentonova reakce, antioxidant, pro-oxidant Železo je biogenní stopový prvek, který hraje nezastupitelnou roli v lidském organismu. Vhledem ke schopnosti přecházet mezi oxidačními stavy Fe2+ a Fe3+ působí jako biokatalyzátor chemických reakcí. Množství železa v těle je přísně regulováno, protože jeho nedostatek i nadbytek mohou vyústit v širokou škálu patologických stavů, včetně anémie nebo oxidativního poškození tkání. Flavonoidy tvoří rozsáhlou skupinu sekundárních metabolitů rostlin. Jsou běžnou součástí lidské stravy a jejich konzumace je spojena s mnoha zdraví prospěšnými účinky. Vykazují především antioxidační aktivitu. Za určitých okolností však mohou působit i opačným efektem jako pro-oxidanty. Flavonoidy před vstupem do systémové cirkulace podléhají rozsáhlému metabolismu. Jsou transformovány na malé fenolické látky, mezi které patří i fenyloctové kyseliny. V této diplomové práci byl pomocí HPLC metody hodnocen vliv osmi fenyloctových kyselin na...
Charles University Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Pharmacognosy and Pharmaceutical Botany Candidate: Kristýna Podlesná Supervisor: Zuzana Lomozová, PharmDr., Ph.D. Title of Thesis: The impact of metabolites of flavonoids (phenylacetic acids) on the iron-catalysed Fenton reaction Keywords: iron, flavonoids, phenylacetic acids, Fenton reaction, antioxidant, pro-oxidant Iron is a biogenic trace element that plays an irreplaceable role in the human body. Due to its ability to switch between the oxidation states of Fe2+ and Fe3+, it acts as a biocatalyst in chemical reactions. The amount of iron in the body is tightly regulated, as both deficiency and excess can result in a wide range of pathological conditions, including anemia or oxidative tissue damage. Flavonoids form a large group of secondary metabolites in plants. They are a common part of the human diet, and their consumption is associated with many health benefits. In particular, they exhibit antioxidant activity. However, under certain circumstances, they can also exert the opposite effect as pro-oxidants. Flavonoids are extensively metabolised before entering the systemic circulation. They are transformed into small phenolic substances, including phenylacetic acids. In this thesis, the effect of eight phenylacetic acids...