Pivo a hospody v kultuře české společnosti
The beer and the pubs in culture of Czech society
rigorous thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/14271Identifiers
Study Information System: 57907
Collections
- Kvalifikační práce [23745]
Author
Advisor
Referee
Czumalo, Vladimír
Faculty / Institute
Faculty of Arts
Discipline
Cultural Studies
Department
Institute of Ethnology
Date of defense
15. 4. 2008
Publisher
Univerzita Karlova, Filozofická fakultaLanguage
Czech
Grade
Pass
Předmětem naší práce je kultura piva v české společnosti, její specifika a vývoj historický, společenský, kulturní a lokální. Šlo nám o posouzení úlohy piva v české společnosti, které kolem sebe vytváří kulturní konfiguraci, o jeho místo a váhu v kulturním a sociálním systému, o jeho vliv na chování a prožívání jedince. V naší práci jsme se zaměřili na proměny v kulturně dějinném vývoji konzumace piva na našem území, na hospody jako veřejná místa pití, které jsou aktivní kulturní a sociální institucí. V hospodě dochází k prosociálnímu a recipročnímu chování, je to prostředí aktivní sociální interakce. V práci se také zabýváme myšlenkou, že české národní obrození má své kořeny ve venkovské hospodě, kde se zachoval český jazyk. Dále v práci poukazujeme na vývoj výroby piva a s tím spojených institucí, na status štamgasta, jako na svébytnou kulturní a sociální kategorii. V neposlední řadě jsme zmínili i na genderovou problematiku, kdy dříve nebylo možno, aby žena vešla sama do hostince, aniž by jí byl přiznán status někoho, kým nebyla. Cílem práce tedy bylo provést určitou heuristickou a kompilační analýzu kulturně historického vývoje dané problematiky. Jako základ jsme si určili okruhy - vývoj a proměnu piva a hostince v rámci evropského alimentárního systému a celospolečenských změn, hospodu v lokálním...
The object of our dissertation is to explore and specify the particular role that beer plays in the Czech culture. It also addresses its historical, social, cultural, and local development. We aimed to examine the function of beer and its cultural configuration; its setting and significance in cultural and social system; and its influence on behavior and experience of individuals. Furthermore, we have focused on both cultural;historical transformation of beer consumption on the Czech historical territory and drinking public spaces - pubs - as active cultural and social institutions. We regard pubs as places where pro;social and reciprocal behavior is accepted and active social interactions are expected to happen. Moreover, we are concerned with claim that roots of Czech national enlightenment lay in rural environment of village inns where Czech language was still widely spoken and preserved. In addition, we describe and assess a development of the brewing industry and related institutions; the status of so;called "barfly" as a particular social and cultural category. Last but not least we mention the gender problematic. In past, it was highly socially inadmissible for women to enter the pub without being accompanied by male counterpart. Therefore, we focused on this matter using heuristic and compilatory...