Vliv italské kuchyně na kulturu stravování na území České republiky ve 20. století
The Influence of Italian Cuisine on Food Culture in the Czech Republic in the 20th Century
bakalářská práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/107629Identifikátory
SIS: 200490
Kolekce
- Kvalifikační práce [23745]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Půtová, Barbora
Fakulta / součást
Filozofická fakulta
Obor
Etnologie
Katedra / ústav / klinika
Ústav etnologie
Datum obhajoby
10. 6. 2019
Nakladatel
Univerzita Karlova, Filozofická fakultaJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Klíčová slova (česky)
strava|stravování|difuze|kulturní difuze|kultura stravování|industrializace|česká kuchyně|kuchařské knihy|italská kuchyněKlíčová slova (anglicky)
food|eating|diffusion|cultural diffusion|food culture|industrialisation|Czech cuisine|cookery books|Italian cuisine(cesky) Bakalářská práce se věnuje kultuře stravování v dějinách člověka. Hlavním tématem práce jsou difuzní procesy, které ovlivňovaly šíření jídla na území dnešní České republiky se zaměřením na vliv italské kuchyně, a to zejména v průběhu 20. století. Práce ukazuje, jak se měnila skladba jídelníčku, přístup ke stravě a jak se promítaly vlivy zahraniční, respektive italské kuchyně do podoby tuzemské kultury stravování. Pozornost je věnována nejen těmto otázkám, ale i nosičům, které hrály významnou distribuční roli. Akcentem na nosiče chce práce poukázat na jejich nezpochybnitelnou důležitost, ať už se jednalo o nádobí, kuchaře, restaurace, prodejny, výstavy či samotné konzumenty. Metoda sběru dat byla dvojího druhu. Pro teoretickou část práce probíhal sběr dat z archivních dokumentů, z dobových materiálů (např. z kuchařských knih nebo časopisů vycházejících na našem území ve 20. století). Další data byla získána z relevantní zahraniční i české odborné literatury zabývající se národní kulturou stravování. Po zpracování teoretické části probíhal sběr formou terénního výzkumu, jehož základem se stala dotazníková metoda doplněná polostrukturovanými rozhovory a oral history se zaměřením na reflexi a difuzi italské kuchyně u obyvatel České republiky. K interpretaci dat byla využita metoda komparativní...
(in English) The Bachelor thesis deals with a topic of food and food consumption in the history of mankind. The thesis is mostly concerned with the questions of diffusion processes, which influenced the diffusion of the Italian cuisine in the Czech Republic in the 20th century. It explores the changes in the structure of food consumption and in the approaches to food and eating and the impact of international, specifically Italian, cuisine on the Czech culinary culture. Not only these questions are discussed, the thesis investigates the bearers of traditions that have had an important distributing function as well. By accentuating the bearers, be it utensils, cooks, restaurants, shops, expositions or the consumers themselves, the thesis aims to demonstrate their unquestionable importance. Two data collection techniques have been used. The theoretical part of the thesis works with data collected from archival documents and historic period materials such as cookery books or magazines published in the 20th century. Another data have been collected from relevant foreign and Czech literature about national culinary cultures. The theoretical starting points having been explored, the next part of the thesis interprets data obtained from fieldwork. The conducted fieldwork was based on questionnaires...