Zobrazit minimální záznam

Determination of steviol glycosides by HPLC
dc.contributor.advisorDrastík, Martin
dc.creatorHollá, Marcela
dc.date.accessioned2017-06-22T08:44:17Z
dc.date.available2017-06-22T08:44:17Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/85288
dc.description.abstractUniverzita Karlova Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra biofyziky a fyzikálnej chémie Kandidát: Marcela Hollá Vedúci diplomovej práce: Ing. Martin Drastík, Ph.D. Názov diplomovej práce: Stanovení steviových glykosidů metodou HPLC Vyvinuli a validovali sme metódu HPLC na súčasné stanovenie hlavných stéviových glykozidov stéviozidu a rebaudiozidu A v potravinových doplnkoch. Separácia prebieha v móde hydrofilnej interakčenej chromatografie na kolóne s povrchovo poréznymi časticami. Metódu sme aplikovali na analýzu sladidiel s obsahom stéviových glykozidov Valosun, SlaDIA, Solia a na analýzu extraktu zo sušených listov stévie. Separácia prebiehala na kolóne Kinetex 2,6u HILIC 100Å (100×2,1 mm; 2,6 µm) Phenomenex, s izokratickou elúciou mobilnou fázou so zložením acetonitril/0,05 M pufor mravčanu amónneho okysleného kyselinou mravčou na pH=3, v pomere 90:10, rýchlosťou prietoku mobilnej fázy 0,7 ml/min, teplotou kolóny 30 řC, tlakom 19,8 MPa, UV detekciou pri 203 nm a objemom nástreku 1 µl. Výsledky analýz sme porovnali s obsahom stéviových glykozidov deklarovaným výrobcom. Vyninutá metóda umožňuje rýchlu analýzu potravinových doplnkov a rastlinných extraktov s obsahom stéviových glykozidov. Kľúčové slová: stéviové glykozidy, stéviozid, rebaudiozid A, Stevia rebaudiana Bertoni, vysokoúčinná...cs_CZ
dc.description.abstractCharles University Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Biophysics and Physical Chemistry Candidate: Marcela Hollá Supervisor: Ing. Martin Drastík, Ph.D. Title of Diploma Thesis: Determination of steviol glycosides by HPLC A new HPLC method was developed and validated for simultaneous detemination of major steviol glycosides stevioside and rebaudioside A in food supplements. Separation took place in hydrophilic interaction chromatography mode on column with core-shell particles. The method was aplicated on analysis of steviol glycosides in products Valosun, SlaDIA, Solia and extract from dried stevia leaves. Isocratic separation was performed using Kinetex 2,6u HILIC 100A, (100 x 2,1 mm; 2,6 µm), Phenomenex analytical column with mobile phase consisted of acetonitrile/0,05 M ammonium formate adjusted with formic acid to pH=3 in ratio 90:10, with flow rate 0,7 ml/min, column temperature set at 30 řC, pressure 19,8 MPa, UV detection at 203 nm and injection volume 1 µl. We compared the results of the analyzes with content of stevioside glycosides declared by the manufacturer. The new developed method allows rapid analysis of food supplements and plant extract containig steviol glycosides. Key words: steviol glycosides, stevioside, rebaudioside A, Stevia rebaudiana Bertoni, high...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.subjectsteviové glykosidycs_CZ
dc.subjectsteviosidcs_CZ
dc.subjectHPLCcs_CZ
dc.subjectcore-shell kolonycs_CZ
dc.subjectsteviol glycosidesen_US
dc.subjectsteviosideen_US
dc.subjectHPLCen_US
dc.subjectcore-shell columnsen_US
dc.titleStanovení steviových glykosidů metodou HPLCcs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2017
dcterms.dateAccepted2017-06-01
dc.description.departmentDepartment of Biophysics and Physical Chemistryen_US
dc.description.departmentKatedra biofyziky a fyzikální chemiecs_CZ
dc.description.facultyFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
dc.identifier.repId171362
dc.title.translatedDetermination of steviol glycosides by HPLCen_US
dc.contributor.refereeKubíček, Vladimír
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineOdborný pracovník v laboratorních metodáchcs_CZ
thesis.degree.disciplineSpecialist in Laboratory Methodsen_US
thesis.degree.programHealthcare bioanalyticsen_US
thesis.degree.programZdravotnická bioanalytikacs_CZ
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFarmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra biofyziky a fyzikální chemiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Biophysics and Physical Chemistryen_US
uk.faculty-name.csFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
uk.faculty-abbr.csFaFcs_CZ
uk.degree-discipline.csOdborný pracovník v laboratorních metodáchcs_CZ
uk.degree-discipline.enSpecialist in Laboratory Methodsen_US
uk.degree-program.csZdravotnická bioanalytikacs_CZ
uk.degree-program.enHealthcare bioanalyticsen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csUniverzita Karlova Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra biofyziky a fyzikálnej chémie Kandidát: Marcela Hollá Vedúci diplomovej práce: Ing. Martin Drastík, Ph.D. Názov diplomovej práce: Stanovení steviových glykosidů metodou HPLC Vyvinuli a validovali sme metódu HPLC na súčasné stanovenie hlavných stéviových glykozidov stéviozidu a rebaudiozidu A v potravinových doplnkoch. Separácia prebieha v móde hydrofilnej interakčenej chromatografie na kolóne s povrchovo poréznymi časticami. Metódu sme aplikovali na analýzu sladidiel s obsahom stéviových glykozidov Valosun, SlaDIA, Solia a na analýzu extraktu zo sušených listov stévie. Separácia prebiehala na kolóne Kinetex 2,6u HILIC 100Å (100×2,1 mm; 2,6 µm) Phenomenex, s izokratickou elúciou mobilnou fázou so zložením acetonitril/0,05 M pufor mravčanu amónneho okysleného kyselinou mravčou na pH=3, v pomere 90:10, rýchlosťou prietoku mobilnej fázy 0,7 ml/min, teplotou kolóny 30 řC, tlakom 19,8 MPa, UV detekciou pri 203 nm a objemom nástreku 1 µl. Výsledky analýz sme porovnali s obsahom stéviových glykozidov deklarovaným výrobcom. Vyninutá metóda umožňuje rýchlu analýzu potravinových doplnkov a rastlinných extraktov s obsahom stéviových glykozidov. Kľúčové slová: stéviové glykozidy, stéviozid, rebaudiozid A, Stevia rebaudiana Bertoni, vysokoúčinná...cs_CZ
uk.abstract.enCharles University Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Biophysics and Physical Chemistry Candidate: Marcela Hollá Supervisor: Ing. Martin Drastík, Ph.D. Title of Diploma Thesis: Determination of steviol glycosides by HPLC A new HPLC method was developed and validated for simultaneous detemination of major steviol glycosides stevioside and rebaudioside A in food supplements. Separation took place in hydrophilic interaction chromatography mode on column with core-shell particles. The method was aplicated on analysis of steviol glycosides in products Valosun, SlaDIA, Solia and extract from dried stevia leaves. Isocratic separation was performed using Kinetex 2,6u HILIC 100A, (100 x 2,1 mm; 2,6 µm), Phenomenex analytical column with mobile phase consisted of acetonitrile/0,05 M ammonium formate adjusted with formic acid to pH=3 in ratio 90:10, with flow rate 0,7 ml/min, column temperature set at 30 řC, pressure 19,8 MPa, UV detection at 203 nm and injection volume 1 µl. We compared the results of the analyzes with content of stevioside glycosides declared by the manufacturer. The new developed method allows rapid analysis of food supplements and plant extract containig steviol glycosides. Key words: steviol glycosides, stevioside, rebaudioside A, Stevia rebaudiana Bertoni, high...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placeHradec Královécs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra biofyziky a fyzikální chemiecs_CZ


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2025 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV