Show simple item record

Influence of different types and ratios of microcrystalline cellulose and lactose on physical properties of tablet blends and tablets.
dc.contributor.advisorŠklubalová, Zdeňka
dc.creatorMachutková, Hana
dc.date.accessioned2021-03-26T18:03:52Z
dc.date.available2021-03-26T18:03:52Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/78670
dc.description.abstract1 Abstrakt Univerzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra: Katedra farmaceutické technologie Školitel: doc. PharmDr. Zdeňka Šklubalová Ph.D. Posluchač: Hana Machutková Název diplomové práce: Vliv různých druhů a poměrů mikrokrystalické celulosy a laktosy na fyzikální vlastnosti tabletovin a tablet V práci byly hodnoceny vlastnosti tabletovin připravených z pěti různých druhů mikrokrystalické celulosy (Avicel® A-101, 102, 105, 112, 200) a tří druhů laktosy v různých poměrech. U tabletovin byla porovnávána vlhkost, sypná a setřesná hustota a sypný úhel. S přídavkem laktosy do směsi docházelo obecně ke snížení obsahu vlhkosti v tabletovině. Po vyhodnocení tokových vlastností byly směsi s vhodnými vlastnostmi vylisovány při lisovacích silách 8 a 12kN. Byla sledována síla potřebná k vysunutí tablety, pevnost, doba rozpadu a oděr vzniklých tablet. Nejhorší lisovatelnost byla zjištěna pro směsi s vyšší koncentrací Avicelu 105. Díky velmi malým a jemným částicím (cca 20μm) docházelo k nerovnoměrnému plnění matrice a lisování nebylo úspěšné. Naopak nejlepší tokové a kompaktační vlastnosti vykazovaly směsi Avicelu 200. Nejvyšší pevností se vyznačovaly tablety obsahující pouze Avicel. S přídavkem laktosy pevnost tablet ve většině případů klesala. Při porovnání pevnosti tablet připravených...cs_CZ
dc.description.abstract1 Abstract Charles University in Prague, Faculty of Pharmacy in Hradci Králové Department of: Departmanet of Pharmaceutical technology Consultant: doc. PharmDr. Zdeňka Šklubalová Ph.D. Student: Hana Machutková Title of Thesis: Influence of different types and ratios of microcrystalline cellulose and lactose on physical properties of tablet blends and tablets. In this study, the properties of tablet blends prepared from five different kinds of microcrystalline cellulose (Avicel ® A-101, 102, 105, 112, 200) and three types of lactose in different proportions were evaluated. Moisture content, the bulk and tapped density and the angle of repose were compared for tablet blends. The addition of lactose to the mixtures caused the decrease in the moisture content in the tablet blends. After evaluating the flow properties, the mixtures with suitable characteristics were compacted at compression forces of 8 and 12 kN. The force required to eject the tablet, the table strength, the disintegration time and the friability of the resulting tablets were estimated. The worst compressibility was identified for mixtures with higher concentration of Avicel 105. Due to its very small and fine particles (approximately 20μm) the filling of matrix was not uniform making tablet compression unsuccessful and thus the of uniform...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.subjectTabletsen_US
dc.subjectforce-displacement recorden_US
dc.subjectcompaction equationen_US
dc.subjectexcipientsen_US
dc.subjectTabletycs_CZ
dc.subjectzáznam síla-dráhacs_CZ
dc.subjectrovnice lisovánícs_CZ
dc.subjectpomocné látkycs_CZ
dc.titleVliv různých druhů a poměrů mikrokrystalické celulosy a laktosy na fyzikální vlastnosti tabletovin a tablet.cs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2016
dcterms.dateAccepted2016-06-01
dc.description.departmentKatedra farmaceutické technologiecs_CZ
dc.description.departmentDepartment of Pharmaceutical Technologyen_US
dc.description.facultyFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
dc.identifier.repId156402
dc.title.translatedInfluence of different types and ratios of microcrystalline cellulose and lactose on physical properties of tablet blends and tablets.en_US
dc.contributor.refereeOndrejček, Pavel
dc.identifier.aleph002090976
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelmagisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplinePharmacyen_US
thesis.degree.disciplineFarmaciecs_CZ
thesis.degree.programFarmaciecs_CZ
thesis.degree.programPharmacyen_US
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFarmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra farmaceutické technologiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Pharmaceutical Technologyen_US
uk.faculty-name.csFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
uk.faculty-abbr.csFaFcs_CZ
uk.degree-discipline.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-discipline.enPharmacyen_US
uk.degree-program.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-program.enPharmacyen_US
thesis.grade.csVelmi dobřecs_CZ
thesis.grade.enVery gooden_US
uk.abstract.cs1 Abstrakt Univerzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra: Katedra farmaceutické technologie Školitel: doc. PharmDr. Zdeňka Šklubalová Ph.D. Posluchač: Hana Machutková Název diplomové práce: Vliv různých druhů a poměrů mikrokrystalické celulosy a laktosy na fyzikální vlastnosti tabletovin a tablet V práci byly hodnoceny vlastnosti tabletovin připravených z pěti různých druhů mikrokrystalické celulosy (Avicel® A-101, 102, 105, 112, 200) a tří druhů laktosy v různých poměrech. U tabletovin byla porovnávána vlhkost, sypná a setřesná hustota a sypný úhel. S přídavkem laktosy do směsi docházelo obecně ke snížení obsahu vlhkosti v tabletovině. Po vyhodnocení tokových vlastností byly směsi s vhodnými vlastnostmi vylisovány při lisovacích silách 8 a 12kN. Byla sledována síla potřebná k vysunutí tablety, pevnost, doba rozpadu a oděr vzniklých tablet. Nejhorší lisovatelnost byla zjištěna pro směsi s vyšší koncentrací Avicelu 105. Díky velmi malým a jemným částicím (cca 20μm) docházelo k nerovnoměrnému plnění matrice a lisování nebylo úspěšné. Naopak nejlepší tokové a kompaktační vlastnosti vykazovaly směsi Avicelu 200. Nejvyšší pevností se vyznačovaly tablety obsahující pouze Avicel. S přídavkem laktosy pevnost tablet ve většině případů klesala. Při porovnání pevnosti tablet připravených...cs_CZ
uk.abstract.en1 Abstract Charles University in Prague, Faculty of Pharmacy in Hradci Králové Department of: Departmanet of Pharmaceutical technology Consultant: doc. PharmDr. Zdeňka Šklubalová Ph.D. Student: Hana Machutková Title of Thesis: Influence of different types and ratios of microcrystalline cellulose and lactose on physical properties of tablet blends and tablets. In this study, the properties of tablet blends prepared from five different kinds of microcrystalline cellulose (Avicel ® A-101, 102, 105, 112, 200) and three types of lactose in different proportions were evaluated. Moisture content, the bulk and tapped density and the angle of repose were compared for tablet blends. The addition of lactose to the mixtures caused the decrease in the moisture content in the tablet blends. After evaluating the flow properties, the mixtures with suitable characteristics were compacted at compression forces of 8 and 12 kN. The force required to eject the tablet, the table strength, the disintegration time and the friability of the resulting tablets were estimated. The worst compressibility was identified for mixtures with higher concentration of Avicel 105. Due to its very small and fine particles (approximately 20μm) the filling of matrix was not uniform making tablet compression unsuccessful and thus the of uniform...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra farmaceutické technologiecs_CZ
thesis.grade.code2
dc.contributor.consultantStasiak, Pawel
uk.publication-placeHradec Královécs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO
dc.identifier.lisID990020909760106986


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2025 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV